Door een woning (deels) te verwarmen met een airco, gaat het gasverbruik omlaag.Maar door het verwarmen met een airco zal het energieverbruik stijgen. Hoeveel er bespaard kan worden, hangt af van meerdere factoren, zoals de COP-waarde, de prijs voor gas en elektra en het type airco.
Cv-ketel en airco combineren: energiezuinig!
Wordt het buiten kouder, dan is de airco in te zetten als verwarming. Gaat de temperatuur richting het vriespunt, lijkt de cv-ketel de goedkopere optie te zijn voor het verwarmen van de woning. Hierdoor verbruikt u minder energie waardoor u kunt besparen op de energiekosten.
Hoewel er evengoed nog best wat stroom wordt verbruikt, is een airco een stuk goedkoper dan een elektrische kachel. Bedenk wel dat je een airco nog moet aanschaffen, wat al snel meer dan 2.500 euro gaat kosten. En wil je grotere ruimtes verwarmen, dan heb je meer vermogen nodig, wat het apparaat nog duurder maakt.
De airco is bijna altijd goedkoper dan de CV ketel, op één uitzondering na. Als de temperatuur buiten zakt tot onder de 15 graden, is de CV ketel goedkoper. Je kunt naast je huis ook andere objecten verwarmen met een airconditioning, namelijk de boot, loods, caravan, schuur of chalet.
Verwarmen met airco goedkoper dan gas
Een airco verwarmt uw huis goedkoper dan uw cv-ketel, vooral nu met de stijgende gasprijzen. Door uw huis (deels) te verwarmen met een airco verbruikt u minder gas.
In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement).
Is het rendabel om met een airco te verwarmen? Ja, een huis verwarmen met airco is energiezuiniger dan met een cv-ketel, aangezien de traditionele cv-ketel minder snel op temperatuur is en meer energie vraagt. Daardoor is het zeker rendabel en is het dus goedkoper dan de gewone verwarming.
Nadelen airco verwarming
Dat is slecht voor je energierekening en — als deze energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen — voor het milieu. Dit kun je wel deels compenseren met zonnepanelen. Ruimte nodig. In elke ruimte die je wilt verwarmen, heb je een binnenunit nodig.
Als u een kamer met snel wilt verwarmen kan dit uitstekend met een airconditioning. De kamer is snel verwarmd, hierdoor verbruikt u minder energie. Het verwarmen met een airco split unit gaat sneller en is zuiniger dan met een Cv-ketel en radiator, u bespaart hiermee veel gas.
Verwarmen met een airco in normale stand kost gemiddeld 1 kWh per uur. Een ruwe schatting met 3 wintermaanden is het verbruik om te verwarmen gemiddeld zo'n 750 kWh.
Warmte en cv-ketel combineren met verwarmen met airco
Met deze manier van verwarmen, kunt u tot wel 70% besparen op gas.
In tegenstelling tot traditionele systemen, waarbij warmte wordt verspreid door het hele huis, kan een airco individuele ruimtes verwarmen. Dit betekent dat u alleen de ruimte verwarmt die u gebruikt, in plaats van het hele huis. Dit maakt het efficiënter en goedkoper om te verwarmen in een individuele ruimte.
Verbruik van een airco compenseren
Omgerekend heeft u 1 à 2 extra zonnepanelen nodig om het stroomverbruik van een airconditioning te compenseren.
Een airco gebruiken als hoofdverwarming is enkel mogelijk bij goed geïsoleerde woningen én als je meerdere binnenunits hebt.
Het koudemiddel dat in de airco wordt gebruikt, heeft namelijk een kookpunt dat ver beneden de 0° Celsius ligt. Hierdoor zal de airco zelfs bij buitentemperaturen van -15° C nog steeds blijven verwarmen. Het is wel zo dat het rendement afneemt als het temperatuurverschil tussen buiten en binnen toeneemt.
Doordat zonnepanelen juist in die periode veel energie opwekken, kunnen airco's draaien op de energie die het dak zelf levert.
MET EEN AIRCO EEN RUIMTE VENTILEREN
Behalve voor een goede, aangename binnentemperatuur, zorgt het met airconditioning verwarmen ook voor een goede, gezonde ventilatie. Iedereen weet dat het belangrijk is de ruimtes in je huis goed te ventileren. Lang niet iedereen doet dat echter even graag ook in de winter.
De vraag rijst dan ook of je subsidie voor je airco kan krijgen. Het antwoord daarop is helaas nee, dat is niet mogelijk.
Ja, een airconditioner kan theoretisch 24 uur per dag worden gebruikt. Moderne airconditioners zijn ontworpen om langdurig en continu te werken. Ze zijn voorzien van interne beveiligingen en temperatuurregelaars om oververhitting te voorkomen en de werking te optimaliseren.
Ja, een airconditioner kan de hele bovenverdieping koelen, afhankelijk van de capaciteit en het type airconditioner dat je gebruikt. Het is belangrijk om een airconditioner te kiezen die voldoende koelcapaciteit heeft om de totale oppervlakte van de bovenverdieping te dekken.
Hoe weet je bij het kiezen van een airco hoeveel BTU je nodig hebt per m3? Voor een gemiddeld huis in Nederland geldt de stelregel dat je voor elke kubieke meter ongeveer 30 tot 40 Watt koelvermogen nodig hebt. Dat is gelijk aan 100 tot 135 BTU per m3.
Verwarmen verbruikt ongeveer 6 keer meer dan koelen.
Verwarm je je living bijvoorbeeld primair met een 5kW model, dan verbruik je 1.368kWh per jaar of ongeveer 300 euro aan elektriciteit. Heb je zonnepanelen, dan kan je wel goedkoop verwarmen en ben je allicht beter af dan met verwarmen met gas.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.