Ultraviolette straling is elektromagnetische straling waarvan de golflengte kleiner is dan de onderste zichtbaarheidsgrens van licht. Ultraviolet licht heeft een golflengte tussen 315 en 440 nanometer en ligt links van de kleur violet.
De uv a-stralen kunnen diep in de huid doordringen en de lagere huidlagen beschadigen. Deze stralen veroorzaken zonnebrand, rimpels, huidvlekjes, bruine huid, pre-cancereuze huidletsels en huidkanker.
Ultraviolette(UV)-straling heeft invloed op onze gezondheid. We hebben het nodig, maar teveel ervan kan op langere termijn leiden tot huidkanker of staar. Op korte termijn kan de huid verbranden. Het is dus belangrijk onze ogen en huid te beschermen tegen teveel zonlicht.
Ultraviolet (afgekort uv, ook wel ultraviolette straling, black light of uv-licht genoemd) is elektromagnetische straling net buiten het deel van het spectrum dat met het menselijk oog waarneembaar is (zie ook: licht).
De golflengte van ultraviolette straling ligt tussen 100 en 400 nanometer, dus gezien vanuit zichtbaar licht 'voorbij het violet', wat ook de letterlijke betekenis is van 'ultraviolet'.
Kleur bestaat niet. We zien wel kleuren, maar dat komt omdat we uitgerust zijn met kegeltjes op ons netvlies die 'kleuren' onderscheiden.
“De schadelijke UV-straling wordt gereflecteerd door onder andere zand, zee, sneeuw en water. Schadelijke UV-straling kan ook door glas gaan. Daardoor kan je huid nog steeds schade oplopen als je in de schaduw of onder een parasol zit.
Van 10 tot 12 uur en van 3 tot 5 uur heeft de zon maar half zoveel kracht en kun je dus twee keer zo lang zonnen. Ook met een goed antizonnebrandmiddel kun je langer in de zon blijven zonder te verbranden. Zoek in zuidelijke landen en op zonnige dagen in Nederland tussen twaalf en drie uur de schaduw op.
De kracht van de zon en uv straling
Als je op een warme dag buiten loopt en de hitte van de zon op je huid aanvoelt, dan komt dat door de infrarood stralen. Deze straling geeft dus warmte. Ultraviolet licht (UV) zijn een ander soort stralen die de zon uitstraalt.
Licht bestaat uit een spectrum aan kleuren. Er is zichtbaar licht: licht dat door mensen waarneembaar is. In het spectrum bevindt zich daaronder ultraviolet licht. Dit licht kunnen mensen niet zien.
Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding. Echter nooit helemaal. Wie lang genoeg achter glas bruint, krijgt wel degelijk een kleurtje.
Dat de zonkracht juist in deze periode van het jaar hoog is, is niet vreemd. Eind juni is de zon in Nederland het krachtigst, meer nog dan in juli en augustus. Op dit moment is de zonkracht 8, dat betekent dat de gemiddelde Nederlander binnen 10 minuten verbrandt.
De UV-B stralen beschadigen de cellen in de opperhuid en daardoor verwijden de bloedvaten in de lederhuid, het resultaat: voor het oog zichtbare roodheid van de huid. UV-B prikkelt ook de pigmentcellen en zet aan tot de vorming van pigment (melanine): bruine huid.
UVA verbrandt de huid niet, daarom is er lang gedacht dat het minder schadelijk is. De meeste UV-filters zijn dan ook UVB-filters. Inmiddels is echter duidelijk dat UVA-straling diep in de huid doordringt, waar het schadelijke chemische reacties opstart die weer tot DNA-schade kunnen leiden.
Infrarood is een verzamelterm voor de verschillende vormen of golflengtes van de straling van zonlicht. Vergelijk het dus zeker niet met UV-licht, dat verantwoordelijk is voor de schadelijke effecten die de zon uitstraalt. Infrarood is daarentegen gewoon de warmtestraling van de zon, zonder UV.
Plek op aarde
Waar je op dat moment bent op de wereld heeft invloed op de sterkte van de UV straling, in Australië bijvoorbeeld is de ozonlaag heel dun en is de UV straling het sterkst, want er wordt minder UV straling gefilterd door de dunne ozonlaag.
Word je bruin in de schaduw? Ja, zelfs in de schaduw kun je bruin worden. Want ook in de schaduw kan uv-straling namelijk je huid bereiken De reden hiervan is dat een deel van de uv-straling wordt weerkaatst door de aarde, bijvoorbeeld door water of zand.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Voor de meeste mensen met een lichte huid is 15-30 minuten onbeschermd in de zon met handen en gezicht voldoende. Mensen met een donkere huid hebben 20-40 minuten onbeschermd zonnen nodig.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
Het beste antwoord
Jazeker, maar ook rood want ultraviolet licht dringt iets door in water; dus ook onder water kan men verbranden.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Je word bruin van de zon door middel van ultra violette straling (UV) maar niet bij een haard vuur bijvoorbeeld.
' Ook als je in de schaduw blijft, zal je huid evengoed bruin worden. Dat komt omdat de uv-stralen je huid ook onder de parasol kunnen bereiken. Dit komt doordat een gedeelte van de uv-stralen wordt weerkaatst door onder andere water en zand.
Helaas denken sommige mensen ten onrechte dat ze tijdens bewolking niet bruin worden. Daarom smeren zij zichzelf vaak ook niet in met zonnebrand creme of lotion. Ondanks het bewolkt is weten uv-stralen zich tot de aarde door te dringen. Hierdoor kun je ook bruin worden als het bewolkt is.