Open de WhatsApp-app op je telefoon. Druk op een contact dat je wilt videobellen.Druk rechtsboven in beeld op het video-icoon.Zodra degene opneemt, kun je met hem videobellen via WhatsApp.
Videobellen met Whatsapp
Ga naar een Whatsappgesprek met de persoon die je wilt videobellen en dan zie je rechtsboven twee icoontjes staan. Een camera en een telefoonhoorn. Als je op de telefoonhoorn klikt, dan bel je direct met je contactpersoon. WhatsApp-bellen is gratis.
Naast 'normaal' bellen, kun je ook videobellen via WhatsApp. Dit is qua functionaliteit vergelijkbaar met FaceTime. Ook voor video-gesprekken geldt dat er geen kosten aan verbonden zijn en dat je enkel betaalt voor het dataverkeer dat je verbruikt.
Beeldbellen is eigenlijk hetzelfde als bellen, maar u ziet de persoon waarmee u belt. Beeldbellen gaat eenvoudig via verschillende programma's en apps. Ze werken via een internetverbinding, dus als u thuis op de Wi-Fi zit kost het u niets. Beeldbellen kan met een computer, laptop, smartphone of tablet.
Beeldbellen is snel, makkelijk voor je klanten (zij bepalen het tijdstip) en net zo persoonlijk. Voor het bespreken van complexe onderwerpen kan video zelfs persoonlijker of duidelijker zijn dan een fysieke afspraak, omdat je documenten of je scherm met klanten kunt delen.
Wat heb je nodig om te videobellen? Een laptop, tablet, smartphone of gewone computer. Een programma of app als Skype, FaceTime of Zoom. Goede oordopjes of een koptelefoon.
Zoals hierboven uitgelegd, maakt WhatsApp gebruik van end-to-end-encryptie voor berichten. Dit geldt ook voor bellen en videobellen via Facetime en Skype. Daarom zijn bellen en videobellen via WhatsApp, Facetime of Skype veilige communicatiemiddelen.
Als iemand je belt via WhatsApp terwijl je al in een WhatsApp spraak- of videogesprek zit, ontvang je afhankelijk van het soort gesprek een melding. Je kunt dan kiezen om het gesprek te beantwoorden of te weigeren.
Bellen via WhatsApp is in principe gratis. Wel heb je een smartphone nodig, dus een toestel waarmee je apps kunt downloaden. En de WhatsApp app natuurlijk. Met bellen via WhatsApp maak je gebruik van een internetverbinding.
Je ziet geen updates van de profielfoto van een contact. Berichten die je stuurt naar een contact dat jou heeft geblokkeerd hebben altijd maar één vinkje (bericht verzonden) en nooit een tweede vinkje (bericht afgeleverd). Het lukt niet om dat contact te bellen.
Gemiddeld kost een minuut videobellen ongeveer 4 of 5 MB. Als u dus een kleine internetbundel heeft, kan dit flink oplopen en heel duur worden. Daarom is het alleen verstandig om te videobellen als u een wifi-verbinding heeft of als u een ruime bundel heeft met mobiele data.
WhatsApp biedt dezelfde mogelijkheid, maar dan met 'slechts' acht mensen. In de meeste gevallen zal dat genoeg zijn, maar de optie om meer mensen toe te voegen blijft fijn. De persoon die in een FaceTime-groepsgesprek aan het woord is, komt groter in beeld te staan dan de andere deelnemers.
Bellen via Whatsapp "kost” alleen data. Zolang het datagebruik gratis is (de Wifi) en binnen de databundel blijft (via 4G) zijn er aan beide zijden geen (extra) kosten. Wie het gesprek begint maakt niet uit.
Een gesprek van één minuut over wifi, 4G of 3G kost in totaal 250KB. Dat betekent dat je tijdens vier minuten bellen ongeveer 1MB verbruikt. Hierdoor kun je 400 minuten bellen met 100MB uit je databundel, die meestal uit 2GB of meer bestaat.
Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Onopgemerkt appen
Als je onopgemerkt of vertrouwelijk wil appen is Whatsapp dus niet echt ideaal. Daar is de app Telegram geschikter voor. Die kan je namelijk vergrendelen met een wachtwoord en vingerafdruk.
De functies Laatst gezien en Online laten je zien wanneer je contacten voor het laatst gebruik hebben gemaakt van WhatsApp, of dat ze nu online zijn. Als een contact online is, betekent dit dat je contact WhatsApp open heeft staan op de voorgrond van diens toestel en verbonden is met het internet.
Lees voordat je een app voor videobellen installeert de privacy overeenkomst. Daarin staat wat de app doet met je gegevens, en of de dienst bijvoorbeeld gebruikmaakt van versleuteling of encryptie. De Autoriteit Persoonsgegevens controleerde in 2020 verschillende diensten voor videobellen op privacy.
Ga daarom nooit zomaar in op berichten waarvan u niet weet van wie ze zijn of waar het over gaat. Open dan ook geen links en download geen bestanden. WhatsApp geeft een waarschuwing als iemand een bericht van een onbekend nummer krijgt.