Kolen verbranden is beter dan hout verbranden. Zij meldde dat ze gemiddeld 50 procent meer broeikasgassen hebben gemeten per opgewekt kilowatt elektriciteit dan bij kolencentrales. Ook brachten ze acht keer zo veel andere luchtvervuiling als de schoonste fossiele brandstof, aardgas.
Vergelijking met hout
De verbrandingswaarde van kool is ongeveer het dubbele van hout. Dit betekent dat tweemaal de massa aan hout nodig is om eenzelfde energieopbrengst te verkrijgen als uit kolen. Daar staat tegenover dat er ook tweemaal zoveel koolstof in kolen aanwezig is.
Kolen heeft per productie-eenheid 2,5 tot driemaal zulke negatieve externe effecten als gasverbruik; kernenergie is schoner dan biomassa en te vergelijken met zonne-energie; wind- en waterkracht zijn het schoonst. Met deze cijfers is te berekenen welke Europese landen de meest vervuilende brandstofmix hebben.
Hout is een veel milieuvriendelijker alternatief voor steenkool, omdat het minder schadelijke broeikasgassen produceert bij verbranding en veel minder verwerking vereist voor gebruik. Laten we eens nader bekijken waarom u deze winter in uw huis zou moeten overwegen om over te stappen van steenkool naar hout.
Bij het gebruik van steenkool komen veel CO2 en vervuilende stoffen vrij, hierdoor draagt het sterk bij aan de klimaatverandering en aan verzuring. De uitstoot is ongeveer tweemaal zo hoog als bij het gebruik van aardgas voor de elektriciteitsvoorziening.
Kolen zijn hard geworden resten van dode planten en dieren die al jarenlang in de grond opgeslagen liggen. Door deze kolen te verbranden, wekken we energie op. En daar kunnen we elektriciteit van maken. We noemen dit vieze stroom, want er komt bij het verbranden van die kolen ook heel veel CO2 vrij.
Als brandstof is steenkool veruit de goedkoopste oplossing, tenzij u ergens brandhout gratis kan gaan afhalen. Gewone steenkool wordt nog alleen hoofdzakelijk gebruikt in hoogovens voor het vervaardigen van ijzer nadat het ontgast werd in een cokesoven.
Gelukkig is steenkool veel gemakkelijker te vervoeren en op te slaan dan hout . Steenkool is natuurlijk veel dichter en neemt minder ruimte in beslag, maar produceert meer warmte dan hout. Met andere woorden, steenkool stelt u in staat om meer brandstof op te slaan in een kleiner gebied. Het is een perfecte alternatieve brandstofbron als uw opslagruimte beperkt is.
Kolen zou als brandstof 40% goedkoper zijn dan mazout en tot 30% goedkoper dan gas.
Waarom kun je geen kolen stoken op een houtkachel? Kolen branden veel heter dan hout, dus producten op basis van kolen kunnen een houtkachel beschadigen . Houtkachels zijn niet ontworpen om zo heet te branden als multi-fuelkachels (kachels die zowel hout als kolen kunnen stoken).
De centrales uit de jaren negentig, samen met de 3 nieuwe centrales, stoten samen 23,8 megaton CO2 uit. Dat is 12 procent van alle CO2 die in Nederland in 2018 de lucht in ging. Een nieuwe, 'efficiëntere' kolencentrale stoot nog steeds 2 keer zoveel CO2 uit als een gascentrale.
"Omdat houtskool van – jawel – hout wordt gemaakt, is het in theorie een hernieuwbare brandstof. Bij de verbranding van hout komt net zoveel CO₂ vrij als een boom tijdens zijn leven opneemt. Daardoor komt er geen extra CO₂ vrij in de lucht, zoals wel het geval is bij fossiele brandstoffen zoals steenkool."
De milieu-uitdagingen van kolenwinning omvatten ongelukken in kolenmijnen, bodemdaling, schade aan het watermilieu, afvalverwerking van mijnen en luchtvervuiling . Dit zijn ofwel milieuvervuiling of landschapsverandering.
Briketten of kolen
Briketten en kolen zijn erg milieubelastend en stoten veel fijnstof uit uw kachel of allesbrander. Er wordt nog wel veel gestookt met kolenkachels of allesbranders. Woont u in een dichtbevolkte woonwijk? Dan raden wij het stoken met briketten of kolen af.
Hoeveel fijnstof komt er bij hout stoken vrij? Bij één avondje hout stoken (4 uur) komt er gemiddeld 28 gram fijnstof vrij uit de schoorsteen, dat is een klein weckpotje vol. Ook komt er via je kachel fijnstof in je woonkamer.
Een voordeel van steenkool is dat het goedkoop en makkelijk te winnen is. Daarnaast is steenkool bijna overal ter wereld te vinden. In Nederland hebben we geen kolencentrales meer, maar steenkool is vrij veilig en goedkoop te vervoeren vanuit het buitenland. Uit steenkool kan veel en constant energie worden gewonnen.
Kosten. U zult merken dat zakken rookloze kolen en 'normale' huishoudkolen uit uw lokale supermarkt ongeveer even duur zijn, maar met een langere en hetere brandtijd krijgt u veel meer waar voor uw geld met rookloze .
Bij het aansteken moet men eerst een aantal kolen tot gloeien brengen totdat er een reserve van 1 tot 3 kg ontstaat alvorens de kachel verder te vullen. Nadien kan men de kachel vullen in functie van de gewenste warmte en duur.
Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt het broeikasgas CO2 vrij. Dat is slecht voor het klimaat.
Dus, welke brandstof is het beste voor multi-fuel kachels? Het echte antwoord op deze vraag hangt af van de voordelen die u zoekt. Steenkool biedt de beste warmteafgifte voor een lange periode, maar is aan de prijzige kant en is geen duurzame optie.Hout is energiezuinig en ontbrandt snel, maar biedt minder warmte dan steenkool .
Luchtvervuiling. Bij houtverbranding komen veel schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines …. Houtverbranding produceert meer fijn stof dan het wegverkeer. Houtrook inademen zorgt voor directe effecten zoals hoesten, hoofdpijn of prikkende ogen.
Schonere alternatieven, zoals droog hout en vervaardigde vaste brandstoffen, produceren minder rook en vervuiling dan nat hout of traditionele huisbrandolie en zijn goedkoper en efficiënter om te verbranden. U moet altijd controleren welke brandstoftypen worden aanbevolen voor uw apparaat.
Door de hoge gasprijzen gaan veel mensen opzoek naar een goedkopere manier om hun huis te verwarmen. Een goedkope alternatieve verwarming is een hout of pellet kachel. Hiermee zorgt u voor de beste tempratuur in huis en zult u t.o.v. gas voordeliger uit zijn.
Het is niet zo dat je houtskool eindeloos kunt gebruiken. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van je gerechten, eenvoudigweg omdat oude kooltjes niet zo goed branden als nieuwe kooltjes. Afhankelijk van de duur van de barbecuesessie kun je het houtskool één of twee keer hergebruiken.