DVB-T2 is de verbeterde versie van DVB-T. T2 is beter geschikt om HD beelden in mpeg4 kwaliteit door te zetten en dolby en dolby plus geluid wordt ondersteund. Televisies met een DVB-T2 tuner zijn ook in staat om DVB-T af te spelen.
DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial) is de vorm van digitale televisie die via zendmasten op de grond (terrestrial) wordt doorgegeven. Via de ether wordt in Nederland een basispakket aan zenders gratis uitgezonden. Dit betekent dat de te ontvangen zenders dus niet zijn gecodeerd.
Dit is de afkorting voor Digital Video Broadcasting Terrestrial. Eigenlijk wil het zeggen: digitale tv via zendmasten. Je hebt een dakantenne of binnnenantenne nodig om het signaal te ontvangen.
Zo moet de televisie een televisietuner aan boord hebben die geschikt is voor DVB-T2 én een CI+module waarin een smartcard past, om de televisiesignalen te decoderen. Bij de meeste nieuwe televisietoestellen is dat al het geval.
De enige betrouwbare manier om dit te verifiëren, is de handleiding van je televisietoestel of de specificatietabel ervan op de website van de fabrikant. Zoek op welke "tuners" of "Ontvangstsystemen" er geïntegreerd zijn in het toestel. Vind je een vermelding "DVB-C", soms gevolg door "MPEG4-AVC [H.
Bij sommige tv-providers kun je tv-kijken zonder kastje met een CI-module. Deze smartcard is een insteekkaart die je in je smart-tv plaatst. De CI-module vervangt dan de tv-ontvanger. Wel moet de coaxkabel nog altijd zijn aangesloten op de televisie.
Is je televisie ouder dan 11 jaar, dan zul je een Digicorder of Digibox nodig hebben om nog televisie te kunnen kijken. Een andere optie is een nieuwe televisie kopen. Je kan eventueel ook kiezen om televisie te kijken met een kaartje, de zogenaamde CI+ module.
Wanneer je ook geen zenders van de publieke omroep ontvangt, ligt het probleem waarschijnlijk bij het tv signaal dat binnenkomt of bij de coax kabel. Controleer of de coax kabel aan beide uiteinden goed is aangesloten en of de kabel nergens beschadigingen toont.
Rebox RE-23GA DVB-T2 Power Plus...
De vervanger / opvolger van de bekende YagiNX antenne. Deze antenne heeft maar liefst 25dBi gain en een bereik tot 80 kilometer. Geschikt voor zowel DVB-T als voor DVB-T2.
Via de ether gratis naar NPO 1, 2 en 3 en een regionale zender kijken kan met DVB-T2. Dat is een signaal dat via zendmasten wordt verstuurd. Je moet hiervoor wel een antenne (vanaf zo'n 10 euro te koop) en een ontvanger hebben. Moderne tv's hebben zo'n ontvanger ingebouwd en kunnen het signaal oppikken.
In de meeste regio's kan je de antenne binnen gebruiken, maar in bepaalde gebieden waar het signaal minder sterk is, moet je de antenne buiten plaatsen. Het ontvangstbereik vind je op onze signaalkaart. De zenders van de VRT (Eén, Canvas en Ketnet) zijn gratis en vrij te ontvangen via DVB-T.
Einde van analoog tv-kijken
Ben jij een van de 100.000 mensen die vandaag nog analoog kijkt? Dan zal er het komende jaar wel wat veranderen voor jou. Telenet trekt tegen eind 2021 definitief de stekker uit het analoge tv-signaal.
In Nederland zijn de drie landelijke kanalen van publieke omroep NPO – NPO 1, NPO 2 en NPO 3 – ongecodeerd en dus gratis digitaal via de ether te bekijken. Dit geldt ook voor de regionale tv-zender van de provincie waar men kijkt alsmede de regionale tv-zender van een aangrenzende provincie.
Kabeltelevisie kijken is ook mogelijk zonder extra kastje. Je sluit dan de coax kabel rechtstreeks aan op je televisie en gebruikt een smartcard van je provider. Deze schuif je in een CI+ module, die in je televisie past. Hiervoor heeft je televisie een ingebouwde DVB-C tuner en een CI+ aansluiting nodig.
Met de tv-ontvanger kun je in overal huis draadloos tv-kijken, vanuit elke ruimte waar je maar wilt. Er is namelijk ook geen internet vereist en je kijkt dus tv zonder internet. Het enige dat je nodig hebt, is een stopcontact voor je tv.
DVB-C Digitale decoders. Een digitale tuner wordt ook wel een DVB-C-tuner genoemd. Deze zit in vrijwel alle moderne tv's ingebouwd en hiermee kun je digitale televisie via de kabel ontvangen. Je hebt dan wel een CAM (Conditional Acces Module) nodig om het signaal naar beeld om te zetten.
Voor Ziggo is een DVB C tuner noodzakelijk, met jouw tv gaat het dus niet. Je hebt een mediabox nodig.
U kunt naar de programma's van de publieke omroep NPO 1, 2 en 3 kijken op de televisie of via internet. Dit kan gratis.
Of jij de CI+ module kunt gebruiken, vraag je na bij je provider. Op de website van Ziggo controleer je zelf of je de Ziggo smartcard kunt gebruiken met jouw tv en op jouw locatie.
Coaxkabel van goede kwaliteit heeft een frequentie bereik van 5 Mhz tot 3000Mhz. Deze kabel is goed te gebruiken voor zowel analoge en digitale televisie als satelliet televisie. Dit betekend niet automatisch dat coaxkabel voor satelliet gebruik geschikt is voor analoge en digitale televisie.
Voor digitale beeldkwaliteit gebruik je een HDMI-kabel. Alle moderne televisies hebben meerdere HDMI-aansluitingen, die ook geschikt zijn om hd-televisie door te geven. Heb je nog een oudere televisie met alleen een SCART-aansluiting, dan kun je bij sommige decoders ook een SCART-kabel gebruiken.
Antennekabel met dubbele afscherming - Deze witte coax (IEC) antennekabel is geschikt om analoge kabeltelevisie en radio aan te sluiten. Zo kun je bijvoorbeeld de wandaansluiting en de televisie verbinden.