We zijn meerdere keren naar Tsjechië geweest en hoewel het echt geen budgetbestemming (meer) is, liggen prijzen wel een stuk lager dan in bijvoorbeeld Oostenrijk en Duitsland, terwijl de kwaliteit vergelijkbaar is. Dat merk je vooral in de kosten van accommodatie en eten & drinken.
Helm: verplicht voor kinderen jonger dan 18 jaar, maar aangeraden voor iedereen.
Veiligheid Tsjechië
Tsjechië is een veilig vakantieland zonder bijzondere veiligheidsrisico's. Ook de hoofdstad Praag is een veilige stad. Houd echter wel rekening met zakkenrollers. Vooral op plekken waar veel mensen samen komen zoals het openbaar vervoer.
Tips. Neem verschillende betaalmiddelen mee en bewaar ze apart: een bankpas, een creditcard en contant geld. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank, per bankpas en per creditcard.
Tsjechië is aangesloten bij de Europese Unie sinds 2004 maar heeft ervoor gekozen om hun eigen munteenheid, de Tsjechische Kronen, (nog) te behouden. Op verschillende plekken in Praag kun je wel met de euro betalen maar dan betaal je altijd meer dan wat je omgerekend in Kronen zou betalen!
Tsjechië is een relatief veilig land. Wat betreft criminaliteitscijfers scoort het goed, er is sprake van politieke stabiliteit en op het gebied van de gezondheid is er geen sprake van extreem hoge risico's.
Op autowegen en snelwegen in Tsjechië is een tolvignet (dálniční známka) verplicht voor motorvoertuigen met een toegestane maximummassa tot 3500 kg, ongeacht het gewicht van een eventuele aanhanger. De toegestane maximummassa staat op het kentekenbewijs en op de site van de RDW (ovi.rdw.nl).
De maximumsnelheden in Tsjechië zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 90 km/h. Snelwegen 130 km/h.
Digitaal vignet Tsjechië kopen in Duitsland of Tsjechië
Je kunt bij de meeste Tsjechische tankstations en postkantoren terecht om je e-vignet 'fysiek te kopen'. Hier geef je dan al je gegevens door en wordt een vignet op jouw kenteken gezet. Betaal indien mogelijk met je creditcard of in Tsjechische kronen.
De meeste Tsjechen eten hun avondeten doordeweeks rond een uur of 19:00, omdat ze vroeg naar bed willen zodat ze de volgende morgen op tijd wakker en fit zijn om weer aan het werk te gaan. De meeste restaurants in de stad blijven wel langer open, de gemiddelde sluitingstijd licht rond 22:30 uur.
Het kraanwater in Tsjechië is gechloreerd en veilig te drinken. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kun je voorkomen door water uit flessen te drinken, dat overal verkrijgbaar is.
Voor een biertje (halve liter) betaalt u ongeveer 30 Kc. (ca. € 1.20). Een glas wijn kost ongeveer 35 Kc.
Een fooi van 10% is normaal of rond af naar boven. Bedraagt je rekening CZK 270 dan geef je CZK 300. Het is niet gebruikelijk om het te betalen bedrag op tafel te leggen. Je geeft het aan het bedienend personeel wanneer die met het bonnetje komt.
Elektriciteit in Tsjechië
De stopcontacten in Tsjechië zijn hetzelfde als in Nederland. Voor geaarde stekkers die niet zijn voorzien van een gat (voor de aardingspin), heb je waarschijnlijk een Europa adapter of een universele wereldstekker nodig.
Een trots in de Tsjechische keuken zijn de dumpling. Dumplings worden gegeten als hoofd- of bijgerecht en worden gemaakt van brood of aardappel. Dumplings worden zelfs als dessert gegeten, de zoete deegballetjes zijn dan gevuld met fruit. Pruimen, kersen, abrikozen of aardbeien, geheel afhankelijk van het seizoen.
De lokale drank is "pivo", oftewel bier. De Tsjechen drinken jaarlijks gemiddeld 160 liter per hoofd van de bevolking. Als u in Praag een biertje bestelt moet u er rekening mee houden dat men een halve liter voor u inschenkt.
NEE : Praag is een van de minst gevaarlijke steden van Europa. Inderdaad, volgens de Numbeo-ranglijst van de meest criminele Europese steden, Praag staat op de 140e plaats van de 158 geclassificeerde steden. Met een zeer lage misdaadindex van 24.16 is Praag veel minder gevaarlijk dan Londen, Rome, Barcelona ou Parijs !
Afgezien van accommodaties, restaurants in het centrum en andere toeristen attracties is Praag nog steeds erg goedkoop vergeleken met andere EU landen. Maar luxe artikelen zoals elektronica, cosmetica en mode zijn hier een stuk duurder dan in de rest van de EU.