Kaneel en nootmuskaat komen veel voor alternatieven voor kardemom bij het bakken, of zelfs piment als je het hebt. Een goede vuistregel is dat het mengen van ½ theelepel kaneel met ½ theelepel nootmuskaat of ½ theelepel piment gelijk is aan 1 theelepel kardemom.
Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer. Kardemom wordt onder andere in koek (speculaas), gebak, toetjes (bijvoorbeeld havermoutpap) en curry's toegepast. Het eten van kardemom zou een gunstige uitwerking hebben op maagklachten.
Kardemom is een kruid uit de gemberfamilie. Geen wonder dat die twee zo goed samengaan in een kopje heet water. Kardemom doet een beetje denken aan de sauna, het ruikt fris en heeft een ontspannend effect. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd.
Kardemom (Elettaria cardamomum) is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie en is inheems in het zuiden van India. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom. In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt.
Kardemom is de gedroogde vrucht van een plant uit Zuid-India. Het zijn peulen met daarin kleine donkere zaadjes. Deze zaadjes hebben een sterke unieke smaak met een intens aromatische geur. De smaak is citroenachtig met een vleug eucalyptus, en het heeft een warme, zoete ondertoon.
HEEL ERG GEZOND
We mogen gerust zeggen dat kardemom een knetter-gezond kruid is. Zo bevatten de peulen een vrij hoog percentage aan mineralen als ijzer en mangaan. Daarnaast zijn ze rijk aan zink, magnesium, calcium, fosfor en kalium. Ze bevatten ook aardig wat vitaminen, maar ze bevatten vooral erg veel mineralen.
Kun je kardemom vervangen door koriander? Je kunt kardemom niet vervangen door verse koriander, maar je kunt wel wegkomen met het gebruik van korianderzaad. Om de integriteit van de smaak van het recept te behouden, begin je met een klein aantal korianderzaadjes en werk je omhoog.
Kardemom is krampstillend en stimuleert de bloedcirculatie en is daardoor heilzaam voor je spieren. De specerij is weldadig voor je maag en tegen misselijkheid en bovendien goed voor de spijsvertering. Deze specerij werkt erg goed tegen een slechte adem.
Kardemom kan gebruikt worden om de mond en de adem fris te houden, de spijsvertering te bevorderen, depressies tegen te gaan en als afrodisiacum. Het kan ook helpen tegen infecties, kanker, hoge cholesterol en hart- en vaatziekten.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Hoe ruikt het? De smaak en geur zijn intens aromatisch en fris. In de verte heeft het wat weg van citrusvruchten als bergamot, maar heeft ook associaties met mint, kamfer en eucalyptus.
Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Kurkuma helpt bij het vermijden van vetophopingen, en bevordert de transformatie van wit vet naar bruin vet. Het heeft ook een thermogene werking wat duidelijk helpt bij het verbranden van vet.
Komijnzaad, gemalen komijn, Jeera, Djinten – 1/2 theelepel karwijzaad (of 1/4 theelepel karwij- en 1/4 theelepel anijszaad). Verse koriander – verse peterselie, dragon, dille of een combinatie van de drie.
Het houdt je maag- en darmstelsel gezond
Net als gemberthee, zorgt kardemomthee ervoor dat je minder last hebt van je maag. Het kalmeert namelijk je maagzuur en laat de vertering sneller lopen. Daarnaast kan kardemom ook maagzweren verminderen en voorkomen, blijkt uit onderzoek.
Waar gebruik je kardemom voor? We verklapten het al even, maar je kunt met deze specerij heel veel kanten op. Voeg eens een gekneusd peultje toe aan je stoofpotje of curry, gebruik een theelepeltje in je wortelcake of een ander lekker baksel.
Kardemom is een kruidachtige plant uit de gemberfamilie met een heerlijke zoete, frisse geur. Het is niet alleen heel lekker maar ook gezond. Kardemom brengt namelijk de zuurgraad in balans en neutraliseert zo het stimulerende effect van cafeïne.
Vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen is kardemom van oudsher in de volksgeneeskunde een middel tegen astma. Dit blijkt ook uit dierproeven.
Het is echt een smaakmaker, geenszins een ingrediënt om zo te eten. Je kunt ook zelf poeder ervan maken. Plet dan de peul met de zijkant van een mes en haal de kleine pitjes eruit, die kun je vervolgens vermalen. Uiteraard kun je kardemon ook gewoon in poedervorm kopen, dat scheelt een extra handeling in de keuken.
Als je een hekel hebt aan de smaak van koriander, kun je dus prima peterselie proberen. Hak wat blaadjes fijn en verwerk deze in je gerecht, maar let op dat je niet overdrijft. Peterselie is namelijk iets bitterder dan koriander en is daardoor een stuk meer aanwezig in je eten.
Groene kardemom is familie van de gember. Groene kardemom is het bekende broertje van de de zwarte kardemom. De smaak van groene kardemom is te omschrijven als zoet met een hint naar bergamot, citroen en kamfer en de reuk is scherp. Het wordt veel gebruikt in toetjes, koek en gebak.
Hoe te gebruiken? De zaadjes in de peulen worden in India gebruikt in sommige currymengsels, maar het is gebruikelijker om de hele peulen mee te laten sudderen in stoofpotjes. Voor het serveren er wel even uithalen. Droog en donker jaren te bewaren.
Koriander zit boordevol vitamines, mineralen en vezels. Zo is het rijk aan vitamine C, een vitamine die onder andere bijdraagt aan een goede weerstand en je lichaam door zijn functie als antioxidant helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat koriander veel bètacaroteen.
Kneus je specerijen
Denk bijvoorbeeld aan kardemompeulen, laurierblaadjes, limoenblad, steranijs, jeneverbessen (in de zuurkool) of kaneelstokjes. Om de smaken flink los te laten komen, kun je deze specerijen het beste eerst even kneuzen. Bijvoorbeeld met de platte kant van je mes. Of geef ze een tik in de vijzel.
Kardemom etherische olie wordt in de aromatherapie o.a. gebruikt bij; brandend maagzuur, krampen, winderigheid, slijmvorming, mentale vermoeidheid, nervositeit, kolieken, misselijkheid en beklemmingen. Psychisch: Kardemom olie heeft een vrolijke verfrissende werking.