Uw bezoek aan Zweden is niet compleet zonder een echte Kanelbulle bij je koffie gegeten te hebben. Ieder Zweeds koffietentje is dan ook met gemak te herkennen aan de heerlijke geur van deze verse kaneelbroodjes. De Kanelbulle is zelfs zo populair onder de Zweden, dat ze er een speciale feestdag voor ingeluid hebben.
Zweden is een mysterieus land van noorderlicht, bergen en dichte bossen. Denk aan sneeuw, Lapland en het huis van de Kerstman. Maar Zweden staat ook voor z'n bekende merken - IKEA, Volvo - en de popgroep ABBA. Het land heeft een oppervlakte zo groot als Californië en heeft slechts 9 miljoen inwoners.
Zweden staat om vele zaken bekend. Denk maar eens aan IKEA, ABBA, Pippi Langkous, Nils Holgersson en de houtproductie. In heel het land zijn vele ongerepte stukken natuur te vinden die vaak ondergebracht zijn in Nationale parken en natuurreservaten. In deze gebieden leven o.a. Elanden, Beren, Wolven en Lynxen.
Wellicht Zweden's bekendste gerecht, köttbullar. Je kan deze gehaktballetjes ook gemakkelijk zelf maken, overheerlijk met het romige sausje erbij! Hét recept voor köttbullar bestaat trouwens niet, elke Zweedse familie heeft zowat zijn eigen recept.
Fika is een woord met een nogal brede betekenis, maar de meeste mensen gebruiken het gewoon als excuus om een pauze te nemen van wat ze aan het doen waren en een grote kop koffie of thee the nemen met taart, chocolade of andere zoete dingen.
Een fika hoeft dus helemaal niet lang te zijn, twee keer een pauze van tien minuten is voldoende. Neem dus voortaan één of twee keer per dag even een pauze met een kopje koffie en wat lekkers – en dat hoeft helemaal niet iets ongezonds te zijn!
Fika betekent een pauze en is een sociale aangelegenheid. Meestal een koffiepauze met collega's, familie of vrienden en op de werkvloer vaak om 10.00u en 15.00u. Naast koffie is thee, sap of andere alcoholvrije dranken natuurlijk ook toegestaan tijdens de fika.
Ontbijt. Het ontbijt in Zweden bestaat meestal uit yoghurt met muesli, een licht verteerbaar drankje dat qua structuur tussen yoghurt en karnemelk in zit (filmjölk), of een boterham met kaas of jam (Macka). Natuurlijk wordt er tijdens het ontbijt veel koffie gedronken.
Het Zweeds brood is een rond, zacht en plat brood, bereid volgens traditioneel Scandinavisch recept op basis van tarwe- en roggemeel, suiker en melk. Het Zweeds brood vormt een ideale basis voor een 'zachte' sandwich.
In de avond is het tijd voor...
In Noorwegen gaan de mensen al vroeg aan tafel voor de warme maaltijd, vanaf 16.00 uur staat het eten klaar. Dit komt doordat het hier eerder donker is. In Denemarken en Zweden schuiven ze wat later aan, daar eten de inwoners rond 18.00 uur of later.
Belangrijkste onderdeel van de Zweedse cultuur is het Zweeds en typisch Zweedse tradities zoals het midzomerfeest en de zogenoemde Kräftskivor. grote vreugdevuren worden aangestoken om te vieren dat de winter eindelijk voorbij is. Nationale Zweedse dag, waarop sinds 1916 de dag van de Zweedse vlag wordt gevierd.
De Zweedse keuken staat bekend als eenvoudig met een belangrijke positie voor wild, gehakt, worst, vis, vruchten en gebak. Er zijn echter enkele belangrijke regionale verschillen. In het hoge noorden eet men met varkensvlees gevulde aardappelknoedels (pitepalt).
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
Eén van de mooiste plekken van Zweden is Abisko National Park. Als je houdt van ruige natuur, absolute stilte en wandelen, dan verdiend Abisko zeker een plekje in je top 3 niet te missen, je van de sokken blazende, favorieten Zweden bezienswaardigheden. Kortom, Abisko National Park is één van de parels van het Noorden.
Maar door het gebruik van het geel en blauw uit de Zweedse vlag en natuurlijk de eenvoud en sierlijkheid van Zweeds design is de meubelgigant altijd herkenbaar gebleven als typisch Zweeds. Als je in Zweden op zoek gaat naar iconen zoals elanden, Dalapaardjes en Vikingen, mag je IKEA niet overslaan.
Vrijwel alle restaurants in Zweden serveren op werkdagen een zeer voordelige dagens lunch/dagens rätt (lunch van de dag). Deze lunch bestaat uit een warme maaltijd, vaak in de vorm van een buffet en meestal is salade, brood, een kop koffie en een glas limonade bij de prijs inbegrepen.
Wat betreft het vlees heb je keuze uit gerookt rendier, worst, gehaktballetjes, ham of een leverpastei. Je kan ook nog kiezen voor enkele bijgerechten als salades en kaas, brood, aardappelen en fruit. Op die manier worden er taarten gemaakt van brood met van alles er tussen.
Rendiervlees werd, en wordt nog steeds, meestal gegeten in Noord-Zweden als onderdeel van de Samische culinaire traditie. De belangrijkste groenten die in het verleden werden geteeld waren uien, rapen en koolraap. Wortelsoorten groeiden goed in het Zweedse klimaat en waren ook belangrijk vanwege hun lange houdbaarheid.
Zweeds kraanwater is schoon, lekker en zo goed als gratis. Geen enkel probleem om dus gewoon de kraan open te zetten als je dorst hebt. Maar ook als je geen kraan in de buurt hebt, kun je vaak gerust water drinken uit de bergbeekjes en riviertjes.
Ik denk dat het prijsniveau van Zweden en Finland het dichtst bij dat van ons in de buurt komt. IJsland en Noorwegen zijn aanzienlijk duurder, met Noorwegen als topper. Zoek je een goedkope bestemming, dan is Scandinavië wellicht niet jouw keuze.
De alcoholverkoop in Zweden wordt door de overheid gereguleerd, waardoor drank enkel in een Systembolaget (systeembedrijf) kan worden gekocht. Er geldt een minimumleeftijd van 20 jaar voor het aanschaffen van alcoholische drank boven de 3,5%.
Fika: koffie drinken op z'n Zweeds.
Zweden houden van Nederlanders: “Ze zijn direct, maar ook daadkrachtig” Hoogopgeleide Nederlanders zijn heel gewild in het buitenland. En de liefde is wederzijds: het aantal emigranten bereikte een record in 2014. Vooral de Zweden zijn dol op de directe, hardwerkende Hollanders.