De meeste Portugezen ontbijten met een kop koffie en een licht broodje. Toast bijvoorbeeld (in het Portugees torrada genoemd), of een croissantje. Licht en eenvoudig ontbijten is de gewoonte, en de koffie (een espresso of 'gala', koffie met veel melk) staat centraal.
Portugezen eten doorgaans drie keer per dag. ´s Ochtends, tussen 07.30 en 10.00 uur, eten ze een licht ontbijt dat gewoonlijk bestaat uit drinken (koffie met melk, espressokoffie of een sapje) en een tosti of boterham.
Meestal eten de Portugezen iets simpels, zoals toast met boter en vruchtengelei . Maar andere opties zijn: Croissants, naturel of met ham en kaas voor meer voeding. De populaire papo seco is een klein broodje dat zo gegeten kan worden of gevuld, als een klein broodje.
Ontdek de Portugese ontbijtcultuur
In tegenstelling tot de stevige ontbijtjes met eieren en spek die je in andere landen tegenkomt, is een typisch Portugees ontbijt eenvoudig maar bevredigend. Het bestaat vaak uit een vers stuk brood, gecombineerd met boter of jam, en een warme kop koffie met melk — bekend als meia de leite.
Eten Portugezen eieren bij het ontbijt? Eieren zijn geen gebruikelijk onderdeel van een traditioneel Portugees ontbijt . Het Portugese ontbijt is meer gericht op brood, kaas, fruit en zoet gebak. Sommige mensen nemen echter eieren op in hun ontbijt in het weekend, wanneer er meer tijd is voor een ontspannen maaltijd.
In de regel hebben de Portugezen drie maaltijden per dag. Tussen 7:30 en 10:00 uur eten ze een licht ontbijt bestaande uit een drankje - witte of zwarte koffie of vruchtensap - en toast of een sandwich, vaak in hun lokale café of banketbakkerij.
Anders dan in Nederland of België is in Portugal de lunch een belangrijke maaltijd van de dag. Men neemt vaak een grote lunch inclusief voor-, hoofd- en nagerecht. De lunch vindt meestal plaats tussen 12.00 en 14.30 uur.Het avondeten wordt vaak genuttigd tussen 19.30 en 22.30 uur.
Naast portwijn zijn er nog heel wat andere lokale dranken die je in Portugal kan proeven. Denk bijvoorbeeld maar aan Madeira wijn. Deze wijn wordt alleen op het Portugese eiland Madeira geproduceerd. Ook ginja, een Portugese kersenlikeur, is een populair alcoholisch drankje.
Van noord tot zuid zul je verschillende petiscos aantreffen: aan de kust is het vooral vis en in het binnenland juist meer vlees en kaas. Van schelpen en octopus, tot varkensoren en geitenkaas. Daarnaast staat Portugal bekend om zijn piri piri saus, sardientjespaté, patatas fritas en speciale kazen.
Brood (rogge, tarwe, gerst, haver) werd veel gegeten en was een basisvoedsel voor de meeste bevolkingsgroepen . Zoete sinaasappelen werden in de 15e eeuw door Portugese handelaren in Portugal geïntroduceerd.
Brood en crackers worden nog steeds verreweg het meest gegeten tijdens het ontbijt, al blijkt uit dit onderzoek dat de populariteit afneemt. Ook is gevraagd naar het ultieme guilty pleasure ontbijt, met als opvallende keuzes onder andere het broodje kroket of rookworst, champagne, donuts en sushi.
Een traditionele Portugese maaltijd bestaat uit vlees of vis gecombineerd met rijst of aardappelen en vaak een salade. Elke regio heeft zijn eigen lokale specialiteiten. In het noorden van Portugal wordt vooral vlees gegeten en in de kustplaatsen, waarvan het land er nogal wat telt, meer vis.
Pastéis de nata: deze kleine, heerlijke custardtaartjes zijn een echte klassieker in Portugal. Ze worden gemaakt met bladerdeeg en een vulling van eigeel, suiker en kaneel. Je kunt ze kopen bij bijna elke bakker in Portugal, maar de beste pastéis de nata's komen vanuit de bakkerijen in Lissabon.
Als ontbijt kost een eenvoudige koffie en een pastel de nata (custardgebakje) in een plaatselijk café ongeveer €2-€4. De lunch, vooral als je gaat voor de 'prato do dia' (dagschotel) in een traditioneel Portugees restaurant, kan variëren van €7 tot €12, inclusief een drankje.
Typisch Portugees eten wat is dat eigenlijk? Portugal kent natuurlijk de bacalhau (wat, naar eigen zeggen, wel op 365 manieren klaargemaakt kan worden, zodat je het elke dag van het jaar op een andere manier kunt eten). Daarnaast zijn de Portugezen dol op 'gewoon' een stuk geroosterd/gegrild vlees of vis.
De wereldberoemde Caipirinha kan eenvoudig worden gemaakt met Macieira of Licor Beirão, met als voordeel dat je bij Licor Beirão alleen limoen hoeft toe te voegen vanwege de zoetheid van deze likeur.
Licor Beirao is gemaakt van natuurlijke producten naar een geheime receptuur.Via een dubbele distillatie van planten en aromatische zaden. Zijn kleur is topaas en smaakt zoet met een hint van sinaasappel en anijs. Deze likeur bevat 22% alcohol.
Je zal moet wennen aan hand schudden (voor mannen) en 2 zoenen op de wang (voor vrouwen) - het overslaan van mensen is eigenlijk best onbeschoft, net alsof je een collega geen 'hallo' zegt.
Familie en goede vrienden begroeten elkaar met een kus op de wang, zowel mannen als vrouwen van hetzelfde geslacht. Portugal heeft geen macho mannencultuur. Toch zie je in een café voornamelijk mannen (en soms wat oudere dames die komen kijken waar hun man blijft).
De meeste Portugezen ontbijten met een kop koffie en een licht broodje. Toast bijvoorbeeld (in het Portugees torrada genoemd), of een croissantje. Licht en eenvoudig ontbijten is de gewoonte, en de koffie (een espresso of 'gala', koffie met veel melk) staat centraal.
Eet-etiquette in Portugal
Dineren in familiestijl is gebruikelijk in restaurants in Portugal . Het is gebruikelijk dat de gastheer zichzelf eerst bedient. De gerechten worden dan naar links doorgegeven aan de hele tafel. Zodra iedereen is bediend, zal de gastheer meestal bom apetite of bom proveito zeggen voordat ze allemaal kunnen beginnen met eten.
Uit eten gaan in Portugal is over het algemeen betaalbaar. Voor een maaltijd in een lokaal restaurant betaal je gemiddeld €10 tot €15, terwijl een diner in een chique restaurant tussen de €30 en €50 per persoon kost.
Uit eten in Portugal
Uit eten gaan in Portugal is niet veel duurder dan thuis koken. Portugezen gaan zelf ook regelmatig uit eten. In veel restaurants kun je de dagschotel (prato do dia) krijgen, een goedkope dagelijkse keuze op het menu.