In Duitsland zijn bier en schnitzel net zo traditioneel als pizza Italiaans is. Onze Duitse buren houden van lekker eten. Een sappige worst met zuurkool, een stevig biertje en zoete taarten gaan er vlotjes in. Ze eten traditioneel en kijken zeker niet op een portie meer of minder.
Duitsers eten tussen de middag graag een warme maaltijd, met bijvoorbeeld aardappels, vlees en groente en soms een soepje vooraf. Nederland lunchen minder zwaar en beschouwen de lunch niet als de belangrijkste maaltijd van de dag.
Het populairste eten in Duitsland is zuurkool met braadworst. De meest populaire Duitse drank voor volwassenen is de bier. De bekende duitse 'bratwurst' is een worst van fijngehakt varkensvlees, volgestopt in een darm, dat vervolgens vers, gekookt of gefrituurd gegeten wordt.
Voor een traditionele Duitse spirit moet je Schnaps hebben. Een heldere sterke drank met vaak een wat lichte fruitsmaak. Niet zo gek ook, want de drank wordt gemaakt van vergiste vruchten en wordt gebotteld zonder toegevoegde suikers. De meest gebruikte vruchten hiervoor zijn appels, peren, pruimen en kersen.
Duitsers daar hebben vaak een voorliefde voor de Italiaanse-, Spaanse-en ook de Griekse- of Turkse keuken. Daar zal dus ook meer het brood of de Duitse witte harde broodjes, belegd worden met Mortadella, Chorizo, salami, of Sucuk, een gedroogde worst waar vooral de vele Turken die in Duitsland wonen gek op zijn.
Een echt typisch Duits ontbijt bestaat niet, maar meestal kun je rekenen op allerlei soorten broodjes en veel jam, vleeswaren en kaas. Ook hardgekookte eieren mogen niet aan een Duits ontbijt ontbreken. Hoewel vaak gedacht wordt dat er ook worstjes geserveerd worden bij een Duits ontbijt, is dat een misvatting.
Zuurgebraad (de Nederlandse benaming van Sauerbraten) wordt geserveerd met typische Duitse bijgerechten, zoals rode kool, knoedels of Spätzle (pasta gemaakt van eieren). Ook populair eten in Duitsland is zuurkool met braadworst, pretzels en flammkuchen.
Oorspronkelijk werd de hoofdmaaltijd in Duitsland, net als vroeger in Nederland, meestal tussen 12.00 en 14.00 uur gegeten, op het werk of op school. Tegenwoordig eten veel families 's avonds een warme maaltijd. Dit gebeurt dan pas rond een uur of acht.
Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving. Daarom zijn ook in Nederland veel Duitse producten populair. “Made in Germany” producten zijn misschien wat duurder, maar gaan niet zo snel stuk.
Behalve bier wordt in het Duitse taalgebied ook heel veel Schorle gedronken. Dat betekent niets anders dan dat een bestaande drank, vaak appelsap of wijn, wordt aangelengd met water. De voorkeur gaat uit naar bruisend water maar kraantjeswater kan in principe ook. Apfelschorle kun je kant en klaar in flessen kopen.
Bier is in Duitsland wel het meest populaire drankje. De Duitsers drinken hun eerste biertje vaak al rond lunchtijd, in de weekend soms al eerder.
Eten in Duitsland is erg goedkoop. Je kunt buiten de deur eten voor ongeveer 2-4 EUR (grote worsten en braadworst). Maaltijden bij veel van de bierhallen in het hele land kosten slechts 9-15 EUR. Kant-en-klaar broodjes kosten ongeveer 5 EUR.
Bereiding Duitse borrelplank
Verdeel de pretzels, augurkjes in plakjes sneden, de zilveruitjes, een bakje mosterd, de rookkaas, leverworst, het gegrilde gehakt in stukken gesneden, de Schwarzwalder ham en de Duitse salami ham op een mooie en grote borrelplank.
Je kan bijna overal een (broodje) 'Bratwurst' verkrijgen, niet alleen in de cafés en restaurants maar ook in de 'worstenstalletjes' die ook wel bekend staan als de Wurstbude. Echter is de naam 'Bratwurst' een beetje misleidend want ze worden bij voorkeur niet gebraden maar wel gegrilld.
Denk bijvoorbeeld aan Bouletten (gehaktballetjes met ui), Eissbein (gekookte varkenspoot) of een Berliner Weisse mit Schuss (witbier met siroop). De bekendste Berlijnse specialiteit blijft waarschijnlijk de alomtegenwoordige Currywurst (worst met ketchup en currypoeder).
Hoe laat ontbijten Duitsers? 'Rond 11.00 uur wordt er vaak koffie gedronken met een stuk taart of een zoet broodje. Duitsers eten natuurlijk niet elke dag taart, maar het is toch wel typisch. Als ze het niet 's ochtends doen, dan vaak rond 16.00 uur.
De accijnzen op alcohol zijn in Duitsland lager dan in Nederland. Zeker bij sterke drank kan het prijsverschil hierdoor behoorlijk oplopen, tot wel 30%! Dat is al snel een tientje per fles. Maar ook bier en wijn is goedkoper.
De zakencultuur in Duitsland is formeler dan in Nederland. Traditioneel hechten Duitsers aan de beleefdheidsvorm 'Sie'. Gebruik van voornamen en tutoyeren is onbeleefd. In sectoren waar jongeren werken zijn er wel lossere omgangsvormen.
Ja, gourmetten dat deden we vroeger in Nederland volgens mij ook vaak met kerst en oud en nieuw. In Duitsland en met name in Zwitserland is naast gourmetten, de raclette ook erg populair. Raclette is een typisch Zwitserse traditie.
Let er ook even op wat je gaat krijgen als je een Frikandel bestelt. In Duitsland krijg je namelijk een gehaktbal en dat noemen ze dan een Frikadelle.