Het vervoeren van goederen door de Europese Unie zonder daar (invoer)rechten voor te betalen valt onder de regelgeving van een transit document. Deze douaneregeling is op te delen in Extern en Intern douanevervoer, in de volksmond ook wel T1 & T2 genoemd.
'In transit' betekent dat uw pakket onderweg is naar de eindbestemming.
Wat is een T1 document precies? Het T1 document wordt ook wel de T1 vrachtbrief of de T1 verzendnota genoemd. De T1-vrachtbrief is een douanedocument dat wordt gebruikt bij grensoverschrijdend goederenverkeer voor het vervoer van douanegoederen van het ene douanekantoor naar het andere.
Bij het vervoersdocument T1 spreken we over niet-unie goederen.Bij T2 zijn het unie goederen. Meestal komen goederen die op T1 vervoerd worden niet uit de Europese Unie en staan bijvoorbeeld op Schiphol of in de Rotterdamse haven.
Voor deze service betaalt u eenmalig € 249,50 (ex.BTW) aansluitkosten.
Het vervoeren van goederen door de Europese Unie zonder daar (invoer)rechten voor te betalen valt onder de regelgeving van een transit document. Deze douaneregeling is op te delen in Extern en Intern douanevervoer, in de volksmond ook wel T1 & T2 genoemd.
Een T2 document is douane document dat wordt gebruikt als transit document voor zendingen binnen de EU naar/door 1 van de zogenaamde EVA landen (Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland) en de UK.
Het T1-document dient wel te worden aangezuiverd door een opvolgend document of de goederen moeten door middel van inklaring in het vrije verkeer worden gebracht of weer uitgevoerd worden naar buiten de EU. 3. Th.
T5 Het ED T5 is een document om het bereiken van een bijzondere bestemming (NAVO-bestemming) te bewijzen. Het betreft hier veelal bestemmingen waaraan een bepaald fiscaal belang is gekoppeld.
Dit zogeheten doorvoer T1 of T2 document zorgt ervoor dat de goederen bijvoorbeeld door Zwitserland vervoerd mogen worden, zonder dat hiervoor extra documentatie in Zwitserland opgemaakt dient te worden. De documenten dienen bij het douanekantoor van doorgang en bestemming elektronisch gescand en gezuiverd te worden.
Niet uniegoederen kunnen binnen de EU vervoerd worden onder douanetoezicht middels T1 document, ook wel Extern unie douanevervoer genoemd. Hierdoor kunnen goederen zonder betaling van rechten & BTW van locatie A naar locatie B vervoerd worden binnen de EU.
Met een T1 document worden goederen die vanaf de buitengrens van de EU komen vervoert naar het binnenland. Door een T1 document op te maken kunt u de goederen in het binnenland inklaren, dit gebeurt vaak bij controle gevoelige goederen die de douane wil controleren.
Hoe lang is een T1 document geldig? Een T1 document heeft een beperkte geldigheidsduur. De geldigheidsduur van een T1 document bedraagt normaliter 8 dagen tenzij er anders aangegeven wordt.
Bij landen waar wel verzekerde verzending mogelijk is duurt de status 'In transit' doorgaans niet langer dan één week. Mocht dit wel het geval zijn dan ligt het vaak aan één van de volgende oorzaken: Douane - Het kan voorkomen dat je zending door de lokale douane wordt uitgekozen voor inspectie.
Bilateraal vervoer is het internationaal vervoer van goederen met een Nederlandse laad- of losplaats en met een buitenlandse plaats van bestemming of herkomst.
Een IM-A document is een invoerdocument. IM staat dan ook voor 'import'. Wanneer goederen van buiten de EU op een locatie binnen de EU arriveren, dan is er sprake van invoer als het de bedoeling is dat deze goederen binnen de EU blijven. In dit geval is het noodzakelijk om een invoerdocumentatie op te maken.
Meestal spreekt men hier van het vervullen van de douaneformaliteiten voor plaatsing onder de regeling: in het vrije verkeer brengen (Invoer > IM4), waarbij je te maken krijgt met toepassing van wettelijk verschuldigde rechten, zoals douanerechten en BTW.
Wat zijn douanedocumenten? Douanedocumenten zijn documenten en certificaten die benodigd zijn voor de afhandeling van douaneformaliteiten. Wanneer je bijvoorbeeld gaat importeren of exporteren van/naar buiten de EU, zijn douanedocumenten nodig. Het kan zijn dat je een invoeraangifte of uitvoeraangifte nodig hebt.
Wat is een MRN-nummer? Het MRN nummer is een douaneregistratienummer en maakt het voor de Douane mogelijk om een zending te identificeren en te verwerken in de douanesystemen. Het is de belangrijkste referentie voor douaneaangiften en de belangrijkste link met uw goederen.
Wat is douanevervoer middels T1 of T2? Door goederen te vervoeren door de Europese Unie zonder invoerrechten te hoeven betalen kan middels een T1 of T2 document. De douaneregeling is op te delen in Extern (T1 document) of Intern (T2 document). Het verschil zit dus in de douanestatus van de goederen.
Wat is een douaneformulier CN22 of CN23? Een CN22 of CN23 formulier is een verplicht douaneformulier dat moet worden toegevoegd aan pakketzendingen buiten de EU, die vervoerd worden met een postale vervoerder. De formulieren bevatten informatie over de goederen die getransporteerd worden.
Het EX-A document wordt gebruikt voor de export naar landen buiten de Europese Unie. Voor het exporteren naar een aantal landen buiten de EU wordt er geen EX-A opgemaakt. Hiervoor wordt een EU-A opgemaakt.