'De toeristenbelasting is een belasting op mensen die in logies overnachten. Dat kan een hotel zijn, maar ook een b&b of camping. Door deze belasting betalen toeristen mee voor het gebruik van openbare dienstverlening. De belasting verschilt van gemeente tot gemeente omdat de consumptie heel lokaal gebeurt.
Hoeveel kost het? Voor overnachtingen in terreingerelateerde logies bedraagt de belasting 1,05 euro per toerist en per overnachting. Voor overnachtingen in kamergerelateerde logies bedraagt de belasting 2,8 euro per toerist en per overnachting.
Een gemeente ontvangt van het Rijk een bedrag per inwoner.Als er veel toeristen verblijven in een gemeente, maakt deze meer kosten. Bijvoorbeeld om straten en stranden schoon te maken en wegen te onderhouden. Die extra kosten kan de gemeente bijvoorbeeld betalen van de extra inkomsten uit de toeristenbelasting.
Toeristenbelasting is verschuldigd over zakelijke of privé overnachtingen van mensen die niet staan ingeschreven in de gemeente en hiervoor een vergoeding betalen. Dit betekent dat ook toeristenbelasting mag worden geheven voor het verblijf van arbeidsmigranten of voor zakelijke overnachtingen.
Gemiddeld betaal je als toerist 3,27 euro in Nederland per nacht, twaalf procent meer dan vorig jaar. In iets meer dan de helft van de gemeenten ligt het tarief tussen 1 en 2 euro per nacht. Een aantal gemeenten kent geen toeristenbelasting.
Als je in je eigen gemeente op vakantie gaat, dan hoef je geen toeristenbelasting te betalen. Dat is landelijk beleid. Een gemeente ontvangt van het Rijk een bedrag per inwoner.
De belasting wordt geheven per persoon per nacht (voorbeeld: verblijf door twee personen gedurende één nacht betreft twee overnachtingen). U mag de toeristenbelasting verhalen op de persoon die bij u overnacht. De plaatsgevonden overnachtingen houdt u bij in een nachtregister.
In opdracht van de gemeente controleert Adviesgroep Nederlandse Gemeenten (ANG) of uw aangifte (water)toeristenbelasting over het belastingjaar 2022 juist en volledig is.
Gemeenten bepalen zelf of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen.
Is toeristenbelasting aftrekbaar? Nee, toeristenbelasting is niet aftrekbaar. Het wordt beschouwd als een verbruiksbelasting, en het is dus niet mogelijk om deze als bedrijfskosten te declareren. Als blijkt dat u niet voldoet aan de eisen van de toeristenbelasting, kunt u sancties en boetes opgelegd krijgen.
De toeristenbelasting blijft dan als een zogeheten 'uitschot van belasting' buiten de heffing van btw. Wanneer slechts een totaalprijs (inclusief toeristenbelasting) op de kwitantie staat, is er wel btw verschuldigd.
Iedere Nederlandse gemeente is vrij om toeristenbelasting te heffen. De belasting wordt geheven bij overnachtingen binnen de stad door personen die niet in de basisadministratie van de gemeente staan ingeschreven. Wanneer je in je eigen gemeente overnacht betaal je us geen toeristenbelasting.
Duitsland berekent toeristenbelasting, deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient rechtstreeks aan de accommodatieverschaffer te worden betaald. De hoogte is afhankelijk van de duur van het verblijf, de regio of gemeente waar je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.
Toeristenbelasting in Nederland: zo is het geregeld
· In 85% van de Nederlandse gemeenten wordt dit jaar toeristenbelasting geïnd. Het gemiddelde tarief is in deze gemeenten €1,82 per persoon, per nacht in 2020. Vaak is dit een vast bedrag per persoon, per nacht.
Ze hebben er verschillende namen voor, zoals Tourismusförderabgabe, Citytax of Beherbergungs- of Übernachtungssteuer. Vaak gaat het om zo'n 5 procent van de overnachtingsprijs, of een vast bedrag van bijvoorbeeld 3 euro per persoon per nacht.
Alle inkomsten die gemeenten halen uit de toeristenbelasting, moeten zij in principe investeren in de toeristensector. Denk aan extra schoonmaakkosten of onderhoud aan zwembaden.
VERSCHIL MET DE TOERISTENBELASTING
Forensenbelasting kan worden geheven van iemand die maar één dag feitelijk gebruik maakt van de "gemeubileerde woning" en daarnaast minimaal 90 dagen daarvan gebruik zou kunnen maken; toeristenbelasting wordt alleen geheven voor het feitelijke verblijf.
Eigenlijk is het ook geen omzet, maar een belastingheffing voor de gemeente, zodat het aanmaken van een aparte categorie noodzakelijk is. Zoals eerder namelijk uitgelegd, moet je het totaal van het van klanten ontvangen bedrag aan toeristenbelasting op een bepaald moment inleveren bij de gemeente.
Hotels, pensions en campinghouders heffen de belasting en dragen deze af aan de gemeente. Toeristenbelasting is een indirecte belasting.
Daar moet je 11,29 euro per persoon per nacht aan toeristenbelasting betalen. Op nummer twee staat Ouder-Amstel met 8,90 euro en op drie Landsmeer met 8,29 euro. Zo ziet de top tien van 2022 er uit: Amsterdam: 11,29 euro.
Hoe betaalt u toeristenbelasting? Als u begint met uw hotel, b&b of andere accomodatie dan moet u zich bij de gemeente aanmelden voor de toeristenbelasting.Daarna doet u aangifte toeristenbelasting bij uw gemeente. Hiervoor krijgt u meestal een uitnodigingsbrief of een aangiftebiljet.
Hoeveel bedraagt de toeristenbelasting in Rotterdam? De gemeente heeft bepaald dat de toeristenbelasting voor 2023 6,5% van de kamerprijs per nacht wordt. Dit bedrag kan bij aankomst worden betaald.
De kosten worden bepaald door het aantal sterren dat een hotel heeft. Een nacht in een vijfsterrenhotel kost 18 lira, omgerekend 2,50. Britse pond ofwel 2,75 euro per persoon. Gasten in een viersterrenhotel betalen 12 lira, ofwel 1,90 euro per persoon, per nacht.