Thermobel TG LS is een drievoudige beglazing, die een hogere lichttransmissie en een hogere vrije-warmteafgifte biedt, in combinatie met een optimale warmte-isolatie. De perfecte balans tussen kwantiteit en kwaliteit van het licht met optimale warmte-isolatie.
Thermopane is eigenlijk niets anders dan een synoniem voor dubbel glas. Thermopane is de naam van een Duits bedrijf dat in de jaren '50 van de vorige eeuw voor het eerst dubbel glas op de markt bracht.
Maar het verschil tussen beide is te vinden in de laag die tussen deze twee glazen platen zit: Thermopane glas bestaat uit twee glazen platen, met alleen een laag lucht ertussen. Bij HR++ glas (het huidige dubbelglas) zit er tussen de glasplaten edelgas in plaats van droge lucht.
Je kan erachter komen welk soort dubbel glas je hebt door te kijken op de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR: dan is het HR++-glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR: dan is het meestal dubbel glas.
De gemiddelde levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 jaar. Naar mate uw ruit ouder wordt, is de kans op lekkage groter. Het juist plaatsen van het glas zorgt ervoor dat uw ruit zo lang mogelijk meegaat.
Door enkel glas te vervangen voor dubbel glas of hr-glas, bespaar je op de energierekening. Het huis wordt er ook comfortabeler van. De isolatiewaarde van dubbel glas is de afgelopen jaren steeds beter geworden. Controleer de kozijnen op de deugdelijkheid van de (houten) delen en de scharnieren.
De gemiddelde glas prijzen voor het plaatsen per vierkante meter van dubbele beglazing variëren tussen de 35 en 65 euro per vierkante meter. Juiste prijs is afhankelijk van: Voorrijkosten.
Aan de productiedatum kunt u zien hoe oud uw dubbel glas is
Bij dubbel glas, ziet u aan de binnenkant van uw ruit in het aluminium de productiedatum gedrukt. Overweeg bij het vervangen van uw ruit HR++ glas.
Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. zie je 2 vlammetjes in het glas gespiegeld? Dan heb je enkel glas.
HR glas: dubbel glas met coating (U-waarde ± 1.9) HR+ glas: dubbel glas met coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.6) HR++ glas: dubbel glas met een verbeterde coating en een edelgasvulling (U-waarde ± 1.2) HR+++ glas of triple glas: driedubbel glas met coating en edelgasvulling.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
PVC en aluminium ramen bieden u optimale thermische prestaties dankzij de juiste combinatie van beglazing en materiaal. Kan je niet beslissen tussen PVC en aluminium ramen, weet dan dat PVC het best isoleert, lang meegaat en gemakkelijk schoon te maken is.
Standaard dubbel glas (dit is gewoon isolatieglas) HR glas. HR+ glas. HR++ glas.
Ja. Een lek of breuk in het dubbelglas is verzekerd. Alleen als het glas niet ouder is dan 10 jaar.
Subsidie op HR++ glas en triple glas!
Ook dit jaar kunt u als woningeigenaar weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen (ISDE) waaronder HR++ glas en triple glas. De subsidie is vanaf 1 januari 2022 zelfs verhoogd! U kunt nu tot ongeveer 30% van de kosten vergoed krijgen.
Zonwerend glas is glas dat is voorzien van een zonwerende coating. Deze coating zorgt ervoor dat het zonlicht geabsorbeerd of weerkaatst wordt. Hierdoor filtert zonwerend glas tot wel 60 procent van de warmte in vergelijking met standaard dubbel glas.
HR++ beglazing heeft van zichzelf al een goede warmte-isolatie. Bij warmtewerend glas is er aan één zijde in de spouw nog een extra coating aangebracht, waardoor extra veel warmte wordt tegengehouden. Daarbij is de spouw niet met lucht gevuld, maar met een speciaal isolerend gas.
Nadeel van helder zonwerend glas is dat de prijs per m² vaak iets hoger ligt. Het voordeel is echter dat het niet donkerder wordt in uw woning of kantoor. Neutraal glas heeft meestal een LTA-waarde van 70 en een ZTA-waarde van 40.
Einde levensduur
In veel gevallen is de levensduur van het raam simpelweg verstreken. Dubbel glas gaat maximaal 30 jaar mee, maar kan na 10 jaar reeds gaan slijten. Op een gegeven moment gaan de kitnaden indrogen, waardoor deze niet langer waterafstotend zijn.
Als het glas verkeerd om wordt geplaatst, wordt het isolerende vermogen beperkt en mis je dus de voordelen van isolerend glas. Daarom is het erg belangrijk dat zowel de opmeting en de plaatsing wordt uitbesteed aan een glaszetter met ervaring.
De oude situatie: voor 1 juli 2008
Voor de classificatie werd gewerkt met zogenaamde referentiewaarden: concreet kwam het erop neer dat bijvoorbeeld glas met een kleinere spouw dan 15 mm en een U-waarde van 1,6 toen toch een code HR++ mocht hebben.
Helaas, er is geen subsidie meer voor dubbel glas
Wel kunt u subsidie ontvangen voor het plaatsen van HR++ glas of triple glas. De isolatiemaatregelen zijn toegevoegd aan de ISDE regeling. Hieronder vallen de volgende maatregelen: Spouwmuurisolatie.
Condens binnenkant dubbel glas hoort niet
Het raam kan lek zijn geworden door ouderdom, een fabricagefout of doordat het raam niet goed geïnstalleerd is. Wat de reden ook is van het lekke dubbelglas, het vocht tussen de glasplaten is niet te verwijderen. Dit betekent dan ook dat het glas vervangen moet worden.
Daarnaast isoleert het maar liefst zes keer beter dan huizen die zijn voorzien van ramen met enkel glas. Er is dus altijd een goede reden om ramen met dubbel glas of enkel glas te vervangen door HR++ glas, want veel warmte gaat verloren via de ramen. De isolatie of U-waarde van HR++ glas is 1,2.