Temaki. Het Japanse woord voor 'handgemaakt' is temaki. Dit zijn kleine sushi-puntzakjes. Ze kunnen alle gebruikelijke sushi-ingredienten bevatten zoals rijst en vis, en deze worden in de nori gerold.
Je kan maki met allerlei ingrediënten vullen. De meest bekende zijn met zalm (ook wel sake maki), met komkommer (kappa maki), met tonijn (tekka maki), met krab (kani maki) en met ei (tamago maki). Er bestaat zelfs een aparte benaming voor sushi zonder vis: de futo maki.
In essentie zijn er maar vijf type sushi; nigiri, maki, uramaki, sashimi en temaki. Binnen deze type zijn er ontelbaar combinaties met ingrediënten mogelijk enkele bekende zijn de california roll of de sake maki. Lees hier alles over de verschillende soorten sushi.
Nigiri zalm sushi (rijst met een stukje zalm) is met 11,7% het populairst in Nederland. Uramaki Ebi Tempura (binnenstebuiten gerolde sushi met gefrituurde garnaal) sushi volgt met 11,4% en uramaki California Roll sushi staat op de derde plek.
Maguro: is tonijn. Maki-sushi: rolletjes sushi met binnenin de neta en eromheen of ook binnenin de nori.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Sushi kan een bron zijn van eiwitten, omega 3-vetzuren en verschillende vitamines als vitamine D en B 12. Maar door ongezonde toevoegingen als suiker, vette sauzen en sojasaus (met veel zout) heeft het ook een ongezonde kant. De bereidingswijze van de sushi kan ook bepalen of het gezond of ongezond is.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
Simpel maar lekker | Sashimi
Sashimi is een simpele sushi soort, waar vooraf niet een hele culinaire bereiding bij komt kijken. Het is een eenvoudige manier van klaarmaken van rauwe vis die met een zeer scherp mes in dunne plakjes wordt gesneden. De populairste sashimi's zijn zalm en tonijn.
Het Japanse woord voor 'handgemaakt' is temaki. Dit zijn kleine sushi-puntzakjes. Ze kunnen alle gebruikelijke sushi-ingredienten bevatten zoals rijst en vis, en deze worden in de nori gerold. Het zijn best grote sushi's en worden niet met stokjes maar met de hand gegeten.
Nigiri. Nigiri (握り) betekent letterlijk pakken of vormen in de hand, en is het bekendste type sushi in Japan. Het is een soort sushi waarbij een klein bolletje rijst met de vingers gevormd wordt met daarbovenop een stukje rauwe vis gedrukt.
Futomaki sushi (dikke sushirol) is een dikke sushirolwaarbij een heel vel nori (zeewier) wordt gebruikt. Op het vel nori komt een laagje sushirijst, vaak met azijn speciaal voor sushirijst. Op de sushirijst kan een beetje wasabi worden gesmeerd afhankelijk van de bereider.
Nigiri is een soort sushi dat bestaat uit een bolletje sushirijst met daarop sashimi (een plakje rauwe vis) of een andere topping. De meest voorkomende soorten nigiri zijn die met zalm sashimi of tonijn sashimi. Vaak vind je ook krabsticks, zoete omelet of paling op een nigiri.
Maki is de meest bekende sushisoort. De maki wordt gemaakt van zeewier (nori), rijst en een vulling van vis, groenten of ei. Het woord maki betekent in het Japans letterlijk: gerold. Met behulp van een bamboe-mat worden de ingrediënten opgerold tot een rol sushi met een gemiddelde diameter van 3 á 4 centimeter.
Hoe heet sushirijst? Sushirijst, Japanse rijst, shari, uruchi-mai, sushi rice, onigiri rice, Japonica rice, pearl rice. Het woord sushi betekent “met azijn toebereide rijst”. Sushi zonder rijst wordt dan ook sashimi genoemd.
De Oshinko Hosomaki sushi is een wat minder bekende soort. Deze sushi bevat natuurlijk geen vis, maar is wel gevult met Rettich. Deze langwerpige, witte wordtel geeft een pittige smaak, en is precies wat uw sushi nodig heeft.
Sushi met rauwe vis, zoals de sake hosomaki en sake nigiri, kunnen de Listeria monocytogenes-bacterie bevatten. Een besmetting komt maar zelden voor, maar als u besmet raakt met de bacterie, kan dit nadelig gevolgen hebben voor u en uw ongeboren baby.
Sushi kan gegeten worden op verschillende momenten van de dag; tijdens de lunch, als tussendoortje of als avondeten.
Sushi wordt bereid met slechts een handvol ingrediënten, maar de combinatie van smaken en texturen zijn bijna oneindig. Er bestaat een stukje sushi voor iedereen en met deze handleiding voor beginners kan iedereen de fijne kunst van het eten van sushi leren.
Sushi bevat namelijk omega 3-vetzuren en eiwitten en deze helpen het lichaam om hart- en vaatziekten tegen te gaan. Het Voedingscentrum adviseert wekelijks minimaal eenmaal vis te eten en dan maakt het niet uit of deze in sushi is verwerkt, of als kabeljauw op het bord verschijnt.
Serveer ook nog wat anders dan sushi
En zeewiersalade of een noodlesalade? Ook iets warms is heel leuk voor erbij. Gestoomde dumplings, gefrituurde garnalen of kleine loempiaatjes bijvoorbeeld. Zo zorg je voor de nodige variatie in je eten, maar wel binnen het thema!
' Natuurlijk is voeding niet alleen een verhaal van calorieën, zegt Timmermans. 'We zien veel goeie dingen in sushi: vis is een bron van omega 3-vetzuren, in de rijst en groenten zitten vezels, vitaminen en mineralen. Als we dat vergelijken met een pakje friet, komt de sushi er wel beter uit.
Het is namelijk zo dat sushi best goed vult omdat er veel koolhydraten in sushi zitten. Het beste is daarom om 12 tot 18 stuks sushi per persoon te bestellen als volledige maaltijd.
Sushi is een goede bron van gezonde vetten (omega 3), eiwitten en andere goede voedingsstoffen en kan zodoende passen in een verantwoord dieet. Doordat veel bestanddelen van sushi een gezonde basis voor een maaltijd vormen, is het heel eenvoudig om een gezond en verantwoord sushimenu samen te stellen.