Kamertemperaturen tussen 18 en 23 °C zijn ideaal. Bij temperaturen lager dan 15 °C wordt de hamster minder actief.
Temperatuur is de belangrijkste factor voor de Syrische hamster. Wanneer het te koud wordt buiten of in de omgeving van de goudhamster raakt hij in een soort coma. Bij 15 graden Celsius wordt de hamster vaak al slomer en bij 12 graden Celsius of lager kan hij overvallen worden door de winterslaap.
Russische Dwerghamsters leven in gebieden zoals Siberië waar het in de winter bijzonder koud kan worden met temperaturen van -30°C. Het lichaam van de dwerghamsters past zich hierop aan door enerzijds een wintervacht aan te maken en anderzijds energie te besparen.
Een kamertemperatuur tussen de 18 °C – 23 °C is ideaal. Maak de kamer vooral niet te warm, dat vinden hamsters niet leuk.
Ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help hen afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heb je een plastic bodembak, dan kan je eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant) diepvrieselementen leggen. Zet het hok niet in de zon.
Producten waar suikers, zout en andere kunstmatige toevoegingen worden gebruikt zijn niet geschikt voor jouw hamster. Hiernaast kunnen hamsters in veel gevallen niet goed tegen lactose, producten zoals zuivel zijn daarom niet geschikt.
Niet alle hamstersoorten houden een winterslaap. Alleen Syrische hamsters (Goudhamsters) houden een winterslaap, deze hamstersoort is gevoeliger voor dalende omgevingstemperaturen. Daalt de buitentemperatuur tot 15 graden, dan vertoont de Goudhamster al slomer gedrag.
Hoe vaak moet je de volledige hamsterkooi verschonen? Dit kan wekelijks, tenzij de kooi vol zit met urinevlekken en keutels. Omdat je iedere dag het vieze strooisel verwijdert zal de kooi minder snel gaan stinken. Je ruikt het meteen als je de kooi toch beter direct kunt schoonmaken!
De beste plek voor de hamsterkooi. De hamsterkooi moet tochtvrij staan. Nooit in de zon, want hamsters kunnen niet tegen hitte. De ideale temperatuur voor hamsters ligt tussen de 18 en 23 graden.
Hamsters kunnen wennen aan een zekere hoeveelheid licht, maar wanneer ze in een ruimte staan waar het licht op onregelmatige tijdstippen aan en uit gaat, zullen ze hiervan in de war raken en dit zal hun slaapschema verstoren. Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen.
Wordt het plots veel kouder dan ze gewend zijn, dan verlaagt hun hartslag, zakt hun lichaamstemperatuur, en gaan ze in een soort schijndood ('torpor'). Wrijf je hamster weer zachtjes warm, haal hem naar binnen en leg hem op een warmwaterkruik.
Het kleine huisdier wordt verbannen uit Nederland. Dit tot schrik van de vele fokkers in het land. Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft dit afgelopen jaar bekend gemaakt. Het schattige beestje zou een gevaar zijn voor de mens en niet in dit klimaat thuis horen.
Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Hamsters houden bij een temperatuur onder de 15 °C een winterslaap.
Een gezonde hamster heeft een rustige een regelmatige ademhaling. Hamsters zijn over het algemeen sterke dieren. Ze worden dan ook niet snel ziek, maar als je ziet dat het diertje lusteloos, sloom of apathisch is, is de kans groot dat hij iets onder de leden heeft.
Overdag slapen ze graag en laten ze zich niet veel zien. De Russische dwerghamster vormt een uitzondering op de regel, die is ook wel overdag actief. De Chinese dwerghamster is een goede klimmer en gebruikt daarbij ook zijn langere staartje voor stabiliteit.
Beloon je hamster meermaals per week met een traktatie.Favorieten zijn onder andere wortelen, komkommer, appels, bananen, paprika's, sla, selderij, boerenkool en paardenbloemgroen. Overdrijf zeker niet met fruit, want dat bevat vaak veel natuurlijke suikers. Er bestaan ook kant-en-klare snacks.
De bodembedekking in de hamsterkooi kun je het beste wekelijks vervangen, sommige hamsters vinden het niet prettig wanneer je de hamsterkooi verschoont. Is jouw hamster vrij netjes dan kun je het verschonen van de hamsterkooi 1 keer 2 weken doen.
Houtvezel, papiersnippers en hennepvezel zijn geschikte bodembedekkers voor je hamster. Tip: Gebruik bodembedekkers van onbewerkt hout om de gevoelige luchtwegen van je hamster te beschermen.
Wanneer u van plan bent twee of meer hamsters samen te houden, dan kunt u het beste kiezen voor dwerghamsters. Deze soort kan als paar of in een groep worden gehouden zolang ze maar voldoende ruimte hebben.
Als hamsters op een plaats zijn waar ze niet willen zijn en er geen weg naar buiten is, dan zullen ze proberen naar buiten te komen door aan de kooi te knagen. Indien de bovenstaande tips allemaal niet helpen, dan kunt u een groot, glazen onderkomen zonder spijlen voor uw hamster aanschaffen.
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet. Ze leggen van nature een voorraad aan voedsel aan.
Het beste is om de hamster zelf van en naar de uitloop te laten gaan, want ze zijn erg gebonden aan hun hamsterburcht. Wanneer de hamster buiten het verblijf worden gezet en niet zelfstandig terug kan, kunnen ze hier gestresst van raken.
Totdat u het dier aflevert, dient u het als volgt te bewaren: Bewaar het dier in een vriezer, niet in een koelkast of koele schuur omdat het dier dan alsnog bederft. Stop het dier in een (bij voorkeur) doorzichtige plastic tas welke goed afsluitbaar is, bijvoorbeeld een gripzak met 'drukribbels'.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.