Veel mensen denken er niet meteen aan, maar tandgoud is net zo veel waard als dezelfde hoeveelheid goud in andere gouden voorwerpen. Dat betekent dat dit vanwege de ontwikkeling van de goudprijs de afgelopen jaren tot een behoorlijk bedrag kan oplopen. Goudbrief is een goede keuze als u tandgoud wilt verkopen.
Een gouden tand werd vroeger gemaakt van een hoog gehalte goud (ca. 75%), tegenwoordig is het goudgehalte een stuk lager (ca. 40%). Er zitten in gouden tanden ook andere kostbare metalen zoals platina en palladium.
Hoeveel gram goud zit er in een kroon? Voor gouden tanden (gouden kronen of gouden bruggen) werd vroeger hoog gehalte goud gebruikt. Tegenwoordig is dit iets minder dan 14 karaats goud.
Dental goud is een ander woord voor tandheelkundig goud. Dit type goud wordt gebruikt in de tandheelkunde en wordt ook wel tandheelkundig schroot goud genoemd. Dental goud wordt gebruikt bij kronen, bruggen, nep tanden en voor vullingen.
Hoe lang gaat een kroon of brug mee? De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Gemiddeld gaan ze 15 tot tot 20 jaar mee. Een goede mondhygiëne en wel/niet roken heeft veel invloed op de duurzaamheid.
Een gouden kroon wordt niet vaak voor een tand gekozen. Wel wordt er vaak voor gouden kronen als kies gekozen. Een kies zie je niet op het eerste gezicht. Daarbij hebben kiezen de functie om ook eten goed te kauwen, dus moet de kroon wel sterk zijn.
Een kroon kan worden geplaatst wanneer de tanden volgroeid zijn, dit is vaak na midden tienerjaren. Voor het plaatsen van een implantaat moet je uitgegroeid zijn. Er zijn geen exacte leeftijden aan te geven voor wanneer een kroon of implantaat geplaatst kan worden.
24K is puur goud, 18K is 75% goud en 14K 58,5%. Dus als een gouden tandkroon voor 75% uit goud bestaat, is deze 18 karaat.
De kroon ziet er uit als je eigen tand of kies en vindt vastgezet met cement op de voorbewerkte kies. Een behandelingen doet “zero” pijn, oftewel geen pijn. Ook niet in de portomonee.
Kunnen je alle tanden en kiezen bleken? Tijdens een bleekbehandeling kleuren vullingen, facings (een schildje van porselein of composiet), kronen en bruggen niet mee. Een bleekbehandeling voor die tanden of kiezen heeft dus geen zin.
De normale prijs van een gouden grill die je tanden bedekt begint rond € 1.229,00 en kan oplopen tot meer dan € 12.281,00 afhankelijk van de grootte, kwaliteit van het metaal en het aantal gebruikte edelstenen.
een zilveren tand is perfect voor jou als je niet te veel wil uit geven maar toch een toffe strakke op maat gemaakte tand wil.
Krassen en beschadigingen
Goud is van nature zacht maar ook op harde materialen als edelstaal, titanium en platina zullen bij dagelijks dragen krasjes komen. Dit is niet te vermijden. Op gouden ringen zullen er krassen optreden wanneer de ringen met hardere materialen in aanraking komen.
Sleep je gouden voorwerp over een keramieken bord (of ander voorwerp) zonder een glazuurlaag erop. Als het voorwerp een zwarte streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met nepgoud, maar als het voorwerp een gouden streep achterlaat heb je waarschijnlijk te maken met echt goud.
Het verkleuren van goud komt door het oxideren van het materiaal waarmee het vermengt is, of in het geval van vergulde sieraden door het oxideren van het materiaal dat eronder zit. Het goud kan daardoor doffer worden of verkleuren.
Als de dode tand op zich nog vrij gaaf is en alleen een wortelkanaalbehandeling heeft gehad is het zonde om de tand van een kroon te voorzien. In dat geval, zeker als er weinig van de voorkant afgeslepen hoeft te worden, is een facing de aangewezen behandeling.
Het voordeel van kroon- en brugwerk is dat er geen chirurgie voor nodig is. Het nadeel is dat de beide buurtanden of kiezen ('de pijlers') afgeslepen moeten worden, wat ongunstig is. Vaak is na beslijping van de tand of kies een wortelkanaalbehandeling nodig. Dat heeft een ongunstige invloed op de tand of kies.
Heb je nood aan een uitneembare of vaste prothese zoals een kroon, een brug of een implantaat? Dan heb je recht op een tegemoetkoming van 60% van de kosten voor aankoop en plaatsing, tot 1.050 euro (bij verhoogde tegemoetkoming: 75% met een maximum van 1.050 euro).