Allereerst zullen wij uitleggen wat de diverse sushisoorten betekenen. Sushi: Sushi betekent, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet rauwe vis maar azijnrijst. Nori: Dit is geroosterd zeewier, bedoeld om de vis en rijst samen te binden. Temaki: Deze sushisoort staat ook wel bekend als de 'handrol'.
Maar wat is sushi eigenlijk? In de kern is sushi een gerecht dat bestaat uit gekookte rijst, vaak op smaak gebracht met azijn, gecombineerd met verschillende ingrediënten zoals vis, groenten en zeewier. Het wordt vaak geserveerd met sojasaus, gember en wasabi.
Rijst als basis van sushi
Daar is ook de naam sushi van afgeleid, sushi betekent namelijk letterlijk 'azijnrijst'. Niet alleen het toevoegen van azijn aan rijst maakt het verschil met andere rijstgerechten. Ook de korrels van sushi rijst zijn iets korter en dikker, waardoor ze beter aan elkaar blijven plakken.
Goede Sushi vereist de meest verse zeevruchten, die vaak dagelijks vers moeten worden ingevlogen. Uiteraard kunnen hierdoor de kosten stijgen. Daarbij gaat het bij goede sushi vaak ook om speciale ingrediënten. Bepaalde vissoorten, zoals blauwvintonijn of uni (zee-egel), zijn zeldzaam en niet makkelijk te vangen.
Sushi (Hiragana: すし, Kanji: 寿司, 鮨) is een gerecht uit de Japanse keuken met een doorsnede van enkele centimeters. Het bestaat altijd uit afgekoelde gekookte rijst (鮨飯, sushi-meshi) en vaak ook uit zeewier en is met rijstazijn gezuurd.
Hoog in eiwitten en laag in calorieën
Sushi is een goede bron van eiwitten, wat essentieel is voor de groei, reparatie en instandhouding van spieren en weefsels in het lichaam. Vis en zeevruchten zijn natuurlijke eiwitbronnen en vormen de basis van veel sushi-gerechten.
Het is gezond, het is handig en er zijn onbeperkte smaakcombinaties om te proberen . Sushi is ook net zo leuk om naar te kijken als om te eten. Het is geen wonder dat sushi een van de populairste internationale gerechten ter wereld is. Sushi is waarschijnlijk het populairste type Japanse keuken.
Wil je sushi eten als complete maaltijd, houd dan rekening met gemiddeld 12 tot 18 stuks per persoon. Voor de lunch kan je ongeveer 8 tot 12 stuks aanhouden. Kies je voor Temaki sushi, dan volstaan 4 tot 6 stuks per persoon. Maar eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt.
De combinatie van vis, rijst en groenten zorgt voor een gebalanceerde maaltijd, die zowel voedzaam als lekker is. Bovendien is sushi vaak rijk aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor de gezondheid van het hart en de hersenen. Door het formaat van sushi en de diversiteit qua smaken is het ook perfect om te delen.
De ingrediënten van sushi zijn een van de belangrijkste factoren in de hoge kosten . Rijst en dure, premium vis zijn nodig om sushi uitstekend te laten smaken. Bijvoorbeeld, de prijs van een pond uitstekende sushirijst kan variëren van $ 12 tot $ 15, terwijl de prijs van een pond vis honderden dollars kan bedragen.
De beroemde maki sushi rollen
Maki is de meest simpele sushi die je kunt maken. Het is slechts een klein zeewier rolletje met wat sushirijst en groente of vis/vlees er in. Het maken van maki sushi is dan ook erg makkelijk en snel te doen voor beginners.
Is je sushi rijst koud? Slecht teken, dat betekent dat de rijst niet vers is gemaakt en tussentijds is gekoeld. Sushi rijst eet je op kamertemperatuur. De rijst voelt zacht als een kussentje en heeft daardoor volop smaak.
Moderne versies kunnen gekookte zeevruchten, groenten of zelfs andere eiwitten bevatten, zoals tempuragarnalen of zelfs rundvlees. Kortom: sushi hoeft geen rauwe vis te bevatten (of helemaal geen vis) om als zodanig te worden beschouwd - alleen azijnrijst .
Om de belangrijkste vraag maar direct te beantwoorden: sushi kun je zowel met stokjes als met je handen eten. In Japan is het zelfs heel normaal om de sushi te dippen in sojasaus of wasabi en deze vervolgens in een keer in de mond te stoppen. En dat gebeurt dus gewoon met de handen.
Waar komt sushi vandaan? Sushi is een Japans gerecht dat zijn oorsprong in China vindt. Daar pekelden ze voedsel om het langer te bewaren. Slim, vonden de Japanners en ze begonnen in de 15de eeuw met 'Namanare-zushi': vis en rijst in een vat onder druk laten fermenteren.
Kaitenzushi-restaurants gebruiken doorgaans borden met verschillende kleuren en patronen om hun kosten aan te geven. Prijzen variëren van ongeveer 100 yen tot 500 yen of meer, afhankelijk van het item, hoewel sommige restaurants ook een vast tarief hanteren voor alle borden. Borden worden doorgaans geleverd met één of twee sushi-stukken per bord.
Sushi heeft over het algemeen een sterke smaak, maar is grotendeels neutraal, pittig en zoet omdat het gemaakt is van rauwe vis, rijst en groenten. Omdat verschillende ingrediënten worden gebruikt om verschillende soorten sushi te maken, kan het moeilijk zijn om de smaak te beschrijven, maar je zult nog steeds kunnen genieten van een combinatie van smaken.
De belangrijkste ingrediënten in sushi zijn sushirijst, nori (gedroogd zeewier), rauwe vis en groenten. Andere veel voorkomende ingrediënten zijn avocado, komkommer, omelet, tonijn, zalm, krabvlees, garnalen en octopus.
Masago zijn eetbare eitjes van de lodde vis (in het Engels wordt het Capelin genoemd), deze komt voornamelijk voor in de noord Atlantische oceaan. De eitjes worden op natuurlijke wijze gekleurd. Deze eitjes lenen perfect voor iedere kleurrijke sushi garnering.
De waarde van sushi
Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
Als sushi slechts een voorgerecht is, dan zijn 1-2 broodjes per persoon voldoende. Zo blijft er ruimte over om van andere gerechten op het menu te genieten. Als sushi het hoofdgerecht is, dan zijn 2-3 broodjes per persoon doorgaans een goede hoeveelheid. Voor mensen met een grotere eetlust, overweeg dan om 3-4 broodjes te nemen.
Is sushi een voor- of een hoofdgerecht? Sushi kan worden gegeten wanneer en waar je maar wilt. Sushi wordt volgens de traditionele Japanse wijze gegeten als het hoofdgerecht.
Maar naast de gezondheidsvoordelen, houden mensen ook van sushi omdat het gewoonweg heerlijk is ! De combinatie van verse vis, rijst en groenten zorgt voor een werkelijk unieke en verbazingwekkende culinaire ervaring. Of u nu nigiri of maki rolls eet, er is geen twijfel dat sushi een van de beste culinaire ervaringen is die er zijn.
De tekka nigiri (met tonijn) en de sake nigiri (met zalm) zijn de populairste, maar je kan een nigiri natuurlijk ook eten met bijvoorbeeld ei of makreel.
Veel Japanse families met kinderen bezoeken sushirestaurants (vooral lopende band) om hun liefde voor sushi te delen zonder teveel geld uit te geven. Sushi wordt als gezond en lekker beschouwd . Het bevat gezonde ingrediënten zoals azijn, vis met veel DHA, schelpdieren en rijst met veel vitamine B en E.