Het niveau onder Super A/B is de Topklasse, dit is de hoogste poule van het District Midden Nederland (JA2 speelt Topklasse).
In Nederland spelen de eerste teams van de hockeyclubs in competities tegen elkaar. Het hoogste niveau is de Hoofdklasse. Andere eerste teams komen wekelijks uit in de Promotie-, Overgangs-, de Eerste, Tweede, Derde of Vierde Klasse. De jeugd speelt landelijke competitie op A-, en B-niveau.
Na de winterstop strijden in de Super C-competitie zowel bij de jongens al de meisjes in totaal 30 teams in 5 poules van 6 teams voor plaatsing op het NK C-jeugd. De nummers 1 en 2 van de 5 Super C poules plaatsen zich voor de poulefase van het NK C-jeugd.
De Vierde klasse is vanaf seizoen 2018/2019 het zevende en laagste niveau in het Nederlandse hockey. Er zijn zes parallelle poules, die naar regio zijn ingedeeld met elk maximaal 12 teams. Het aantal teams per poule verschilt hier, omdat er niet in elke regio evenveel clubs zijn.
Peildatum voor het vaststellen van de leeftijd is 1 oktober1 van het lopende bonds- c.q. competitiejaar: • Jonger dan 6 jaar: G-jeugd; • 6 of 7 jaar: F-jeugd; • 8 of 9 jaar: E-jeugd; • 10 of 11 jaar: D-jeugd; • 12 of 13 jaar: C-jeugd; • 14 of 15 jaar: B-jeugd; • 16 of 17 jaar: A-jeugd.
Bij de hockeyjeugd wordt er vaak 1 of maximaal 2 keer in de week gesport. Dit betreft dan 1 training en, als de kinderen wat ouder zijn, 1 wedstrijd op zaterdag of zondag.
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Competitiemodel Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm.
Nummer 1.
Op 1 staat een hockeyclub uit Utrecht. Dit is de hockeyclub Kampong. Het is een hockeyclub met 9 hockeyvelden en 3232 hockeyleden. De hockeyclub Kampong maakt in kleding verschil tussen heren en dames.
Nederland is onderverdeeld in zes districten die de verenigingen ondersteunen en adviseren bij hun activiteiten. De districten houden zich onder andere bezig met arbitrage, competities, districtsselecties, accommodaties en clubbezoeken.
Teams spelen op één avond twee wedstrijden (drieluik) van elk 25 minuten. Er wordt gespeeld op een half veld en zonder keeper en scheidsrechters. Teams bestaan enkel uit mannen of enkel uit vrouwen en in sommige regio's zijn er gemixte teams toegestaan.
Alle andere elftallen spelen in de zogenaamde reserveklassen. Het tweede elftal (bijna altijd het sterkste reserve elftal) kan in de reserveklassen ook promeren en degraderen. Zo kan het gebeuren dat het eerste elftal in de tweede klasse speelt en het tweede elftal in de reserve eerste klasse speelt.
De Jongste Jeugd speelt in 3-, 6- en 8-tallen. De teams spelen in 2 categorieën bij de Jongste Jeugd, te weten in de F- en E-categorie. De G-categorie speelt nog geen hockey, maar kan aan Funkey deelnemen. Afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling van kinderen worden zij in deze categorieën ingedeeld.
Een hockeywedstrijd bestaat uit 4 kwarten van 17,5 minuut. Na het eerste en het derde kwart is een pauze van 2 minuten. In de rust, na het tweede kwart, volgt een pauze van 5 minuten. De wedstrijd begint met een toss, die bepaalt welk team mag beginnen.
De hoogste amateurklasse is de in het seizoen 2016/17 ingevoerde Tweede divisie. Daaronder is de Derde divisie, per 2016/17 de gewijzigde naam van de in 2010/11 ingestelde Topklasse, de op een na hoogste klasse. Het derde landelijke niveau is de Hoofdklasse.
Het competitiemodel bestaat uit een Eredivisie, een Eerste divisie, een nieuwe Tweede divisie, twee Derde divisies (zaterdag en zondag) en vier Hoofdklassen.
In Nederland hebben we de beste competitie van de wereld, de wedstrijden zijn vrij toegankelijk en er is weinig tot geen merchandise. Desondanks worden spelers nog best aardig betaald. Boven in de hoofdklasse moet je denken aan salarissen tussen de 10.000 en 50.000 euro.
1. WFHC Enkhuizen. Met 47 leden is WFHC Enkhuizen de kleinste club van Nederland.
Kampong is een Nederlandse hockeyclub uit Utrecht, die onderdeel is van de omnisportvereniging SV Kampong. De hockeyafdeling is opgericht op 19 oktober 1935. De vereniging telt zo'n 3.300 leden bij de hockey en is daarmee de grootste hockeyclub van de wereld(!).
Play-offs. Na de reguliere competitie volgt de ontknoping van de strijd om de landstitel in de vorm van play-offs (nacompetitie). Daarin spelen in de halve finales (best-of-three) de nummer één tegen de nummer vier, en de nummer twee tegen de nummer drie.
Een wedstrijd duurt twee keer 30 minuten. Tussen de twee helften is een rust van ongeveer vijf minuten.
De veldspelers onderscheiden zich in aanvallers, middenvelders en verdedigers. Elk team mag maximaal vijf wisselspelers hebben. Anders dan bij voetbal mogen spelers onbeperkt worden gewisseld. Twee scheidsrechters leiden de wedstrijd.
Welke spiergroepen gebruik je bij hockey
Je gebruikt je benen om te kunnen hardlopen. De spieren die hier werken zijn de quadriceps, hamstrings, kuiten en spieren in je billen. Maar ook je bovenlichaam wordt aan het werk gezet omdat je de hockey stick moet vasthouden.