Bestaand aanbod, langer dan drie jaar niet in gebruik bij huurders.
Een vastgelegde definitie van leegstand
Een gebouw wordt als leegstaand beschouwd als meer dan de helft van de totale vloeroppervlakte niet overeenkomstig de functie van het gebouw wordt aangewend gedurende een termijn van ten minste twaalf opeenvolgende maanden.
Kans op verloedering van gebouwen en gebieden. Leegstand gaat vaak gepaard met een toename van criminaliteit en verminderde leefbaarheid; Waardeverlies van leegstaand vastgoed, wat kan leiden tot een lokaal domino-effect met nieuwe leegstand en meer waardeverlies van vastgoed als gevolg.
Als een pand wel verhuurd wordt maar er vanwege de slechte markt of specifiek beleid minder huuropbrengsten zijn, wordt dat in de praktijk aangeduid als financiële leegstand maar ook wel als huurderving. Leegstand kan ook als ruimte worden bezien.
Een winkelpand wordt als leegstand geregistreerd indien:
Het redelijkerwijs de verwachting is dat in het (leegstaande) pand een verkooppunt in de detailhandel, horeca of consument gerichte dienstverlening zal terugkomen.
In januari 2021 stonden er inderdaad 187.000 huizen leeg, meldt het CBS. Dat klinkt als een mooi aantal om veel mensen aan een huis te helpen of op te vangen, maar zo simpel is het niet.
Leegstand vermijden
De woning of het gebouw zelf terug gebruiken: je kan hiervoor rekenen op advies, bemiddeling en eventueel subsidies om de woning terug bewoonbaar te maken. Verhuren: je kan verhuren, privé of verhuren zonder zorgen via het Sociaal Verhuurkantoor. Verkopen: let op!
U mag uw woning 6 maanden leeg laten staan. Na deze 6 maanden moet u (eigenaar of beheerder van de woning) de lege woning bij de gemeente melden. Dat geldt voor alle typen (zelfstandige) woningen, dus ook voor woningen in een Vereniging van Eigenaren (VvE).
Grote gebouwen, vaak op rustige, afgelegen locaties, slecht bereikbaar met openbaar vervoer. Daarmee sluiten deze werkplekken op geen enkele wijze aan op huidige trends binnen werkend en ondernemend Nederland. Flexibiliteit, maatwerk en kleinschaligheid zijn de toverwoorden binnen de huidige markt voor werkplekken.
Kantoormedewerkers blijven deels thuiswerken nu de coronamaatregelen zijn afgeschaft, en daardoor is er veel verborgen leegstand in kantoren. Dat is kantoorruimte die wel is verhuurd, maar niet wordt gebruikt.
Meeste langdurige leegstand bij kantoren en winkels
Van het kantooroppervlak in Nederland dat in 2019 leegstond was hiermee 71 procent een jaar eerder ook niet in gebruik. Bij winkels was dit 67 procent. In totaal stonden bijna 5,9 duizend kantoren en 6,6 duizend winkels langdurig leeg.
Wanneer een bedrijfsgebouw minstens 3 jaar in de inventaris staat, moet de eigenaar een leegstandsheffing betalen. De opbrengsten van de heffing komen terecht in het Vernieuwingsfonds, dat financiële steun geeft aan projecten die leegstaande sites nieuw leven inblazen.
Een woning die langer dan 12 aaneensluitende maanden niet bewoond is, wordt beschouwd als een leegstaande woning. Een gebouw wordt als leegstaand bestempeld wanneer de oppervlakte voor minstens 50% niet wordt gebruikt volgens zijn functie en dit gedurende één jaar.
Voor de toenemende leegstand zijn een aantal oorzaken aan te wijzen: Het aantal winkels is nog verder afgenomen. Vorig jaar sloten 2.767 winkels hun deuren. Dat is het hoogste aantal sinds wij in 2004 zijn begonnen met meten en ruim 40% meer dan in 2018.
Bouw leegstaande kantoren om tot woonruimte voor studenten. Transformeer leegstaande panden tot woonunits voor expats of arbeidsmigranten. Onderzoek de mogelijkheid om leegstaande winkels om te vormen tot zorgappartementen. Organiseer als gemeente een open (leegstaande) kantoren- en winkeldag.
De woningnood in Amsterdam is groot, maar toch staan woningen soms langdurig leeg. In Amsterdam gaat het volgens het CBS om vier tot zes procent van de woningen.
Verkrotting doelt op verwaarloosde, ongeschikte en onbewoonbare woningen. We spreken over een een verwaarloosde woning of gebouw als het gaat om van buitenaf ernstig zichtbare en storende gebreken of tekenen van verval. Een verwaarloosde woning of gebouw gaat dus over de uitwendige toestand van die woning of gebouw.
In Vlaanderen staan een recordaantal woningen leeg: 23.037 panden, waarvan 16.370 woningen. Opvallend, want duizenden Vlamingen zijn op zoek naar een betaalbare woonst. Een woning wordt als “leegstaand” gecatalogeerd wanneer ze twaalf opeenvolgende maanden niet effectief gebruikt of bewoond wordt.
Te gebruiken voor de toestand in stedelijke gebieden die wordt gekenmerkt door een algemene verslechtering van de kwaliteit van bestaande gebouwen en infrastructuren, vaak het resultaat van nadelige economische- omgevings- of zoneringsinvloeden.
Simpel gezegd is de waarde van je winkelpand gekoppeld aan de hoogte van de huur. Het pand is onderpand voor de lening van de bank. Verlaag je dus de huur, dan is je onderpand minder waard en is aflossen mogelijk noodzakelijk. Ook de zogenaamde 'huurprijsstelling' speelt hierbij een belangrijke rol.
Op 1 januari 2021 stonden 187.000 woningen leeg, dat is 2,4% van alle woningen en bijna evenveel als het jaar daarvoor. Dit blijkt uit de Landelijke Monitor Leegstand van het CBS. Langdurige leegstand komt vooral voor bij kantoren. Daarvan stond 74% een jaar eerder ook al leeg.
279.000 lege gebouwen
Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat er begin 2016 zo'n 279.000 gebouwen niet werden gebruikt. Voor twee derde daarvan duurt die situatie al langer dan een jaar. Toch is de leegstand in Nederland licht gedaald, in 2016 stonden ruim 7.000 objecten minder leeg dan een jaar eerder.
Van leegstand is sprake als op een adres niemand staat ingeschreven en er geen gebruiker of economische activiteit bekend is.
De gemiddelde huurprijs per vierkante meter in Nederland is ongeveer 135 euro. De prijzen lopen echter sterk uiteen en variëren van slechts 30 euro per m² tot zo veel als 500 per m² per jaar.