Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
De sterkste en kwaliteit van multiplex wordt met name bepaald door de houtsoort waar het van is gemaakt. Zo heeft hardhout een zeer hoge kwaliteit en kan het goed gebruikt worden voor buiten, terwijl naaldhout lichter en goedkoper is maar vooral voor binnen gebruik is bedoeld.
Een OSB-constructieplaat bestaat uit verschillende lagen van grove houtspaanders die onderling zijn verbonden met lijm. Deze platen zijn zeer sterk, licht in gewicht en gaan lang mee, waardoor deze erg geschikt zijn voor vloeren en het maken van wanden.
Nadat de boeken weggehaald zijn blijven de schappen doorgebogen. Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
MDF is erg stevig, maar ook licht in gewicht en een stuk goedkoper dan massief hout. Het materiaal wordt voor veel verschillende toepassingen gebruikt, zoals in deuren, laminaat en meubels.
Watervast en waterdicht multiplex is een fantastisch materiaal. Het is geweldig om buiten te gebruiken en het is resistent tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen, sneeuw, slijtage, e.d. Watervast multiplex werkt ook goed als ondervloer, omdat het vocht van de grond uit de vloer houdt.
Wat we bedoelen als we het hebben over "MDF"
Hoewel het in wezen een materiaal is gemaakt van gerecyclede houtvezels, was en hars, is composiethout dichter dan multiplex en bijna net zo sterk als de meeste soorten natuurlijk hout.
Watervast MDF is een van de meest waterbestendige variant van alle soorten MDF platen. Zo is vochtwerend MDF ook watervast verlijmd en geschikt voor vochtige ruimtes binnenshuis, maar kan het watervaste MDF ook voor buiten gebruikt worden. Een ander voorbeeld van duurzaam MDF is tricoya MDF.
MDF heeft een betere lijmvastheid, een zeer hoge slijtvastheid, een hoog breekpunt dan hout. Een uitzonderlijke dimensionale stabiliteit maken het product hoogwaardiger dan de meeste geprefabriceerde houtproducten. MDF wordt gebuikt in vele industrieën en toegepast voor uiteenlopende doeleinden.
MDF is hét materiaal voor meubelwerk en interieurtoepassingen. Dit kan een kast, een wand of een gehele ombouw zijn. Met deze vochtwerende variant is het meubel ook geschikt in de badkamer, garage of keuken.
Triplex wordt van verschillende houtsoorten gemaakt. Triplex werd in het verleden vooral van berkenhout gemaakt. Later maakte men ook gebruikt van andere houtsoorten zoals eikenhout en mahoniehout voor het vervaardigen van triplex en multiplex. Ook de houtsoort okoumé wordt veel toegepast.
Geschiedenis. Reeds honderden jaren voor Christus vervaardigden de Egyptenaren en Chinezen fineer, dat verlijmd werd tot triplex. In de 17e en 18e eeuw werd een dikke vorm van fineer (plakhout genaamd) in de meubelindustrie gebruikt.
Duurzaamheid. De houtvezels die gebruikt worden voor mdf platen zijn doorgaans afkomstig uit houtafval. Dat klinkt duurzaam, maar helaas wordt er ook veel bindmiddel gebruikt om mdf tot platen te persen.
Je kunt het MDF schilderen met een lakverf. Het is verf die je ook op andere houten delen zou gebruiken, zoals op de kozijnen van ramen en deuren. Houd er rekening mee dat de primer of voorstrijk zo'n 4 tot 8 uur moet drogen, voordat je verder kunt gaan met deze stap. Breng de laklaag op het MDF aan in twee lagen.
Multiplex Berken
Logisch ook, want het heeft niet alleen een mooi uiterlijk, berken multiplex is ook nog heel sterk. De fineerlagen van Multiplex Berken zijn namelijk erg dun, waardoor er in een plaat veel lagen worden gebruikt. Hierdoor is de plaat erg sterk en zal het niet buigen onder druk.
De 18 mm MDF plaat is de plaat die het meest gebruikt wordt. Dunne MDF platen, zoals de 3 mm, worden bijvoorbeeld gebruikt voor achterwanden van een kast. De platen met een dikte van 38 mm worden vaak gebruikt bij het maken van scheidingswanden.
Zoals hierboven al is gezegd bestaat MDF uit kleine houtvezels. Dit plaatmateriaal valt dan ook onder de categorie vezelplaten, net als spaanplaat , OSB, hardboard en zachtboard. Van al deze varianten wordt er bij MDF gebruikt gemaakt van de kleinste houtvezels.
Zo wordt er voor spaanplaat gebruikgemaakt van grovere houtspaanders in vergelijking met de fijnere houtvezels die bij MDF worden gebruikt. Hierdoor is spaanplaat over het algemeen lichter van gewicht dan MDF. Vaak is spaanplaat hierdoor ook wat grover dan MDF.
Een veelgebruikte dikte is 18mm. Het populaire plaatmateriaal begint al vanaf de dikte 3mm. Deze dunne platen worden vaak gebruikt bij bijvoorbeeld de achterwand van een kast.
MDF wordt meestal alleen binnenshuis gebruikt, want door de structuur van de platen neemt het snel en veel water op. Hierdoor kan MDF uitzetten, wat voor veel problemen zorgt.
Je kunt multiplex verven met muurverf, maar over het algemeen wordt er gebruik gemaakt van houtverf voor dergelijke platen. Je kunt ook met beton multiplex verven door gebruik te maken van onze betonverf.
Berken multiplex bestaat meerdere dunne laagjes massief hout, ook wel fineerlagen genoemd. Bij berken multiplex zijn de laagjes dunner dan bij veel andere soorten multiplex. Hierdoor is de plaat oersterk en trekt het nauwelijks krom.
De plaat wordt tijdens het productieproces bestand gemaakt tegen temperatuurverschillen en vocht, waardoor de multiplex exterieur niet zal krimpen of rotten. Al eeuwen voor Christus werd fineer door Romeinen en Chinezen gebruikt, dat verwerkt werd tot het bij ons bekende triplex (3-laags plaatmateriaal).