Deze groet werd in Italië ingevoerd door de fascistische dictator Benito Mussolini en in Duitsland door de nazidictator Adolf Hitler. De groet leeft nog steeds bij de huidige generatie nazi-aanhangers en bij sommige voetbalsupporters, bijvoorbeeld bij SS Lazio dat een zeer grote fascistische kern heeft.
Het fascisme is genoemd naar haar oorspronkelijke verschijningsvorm in Italië in de jaren dertig. Het werd een algemenere aanduiding van een ideologie die massaliteit, menselijke ongelijkheid, absoluut leiderschap, streven naar macht en nationalisme verheerlijkt.
Het fascisme (Italiaans: fascismo) is een extreme vorm van autoritair nationalisme en is antidemocratisch, anticommunistisch, antiliberaal, antiparlementair en anti-intellectueel. Het is een politiek stelsel dat onder meer werd ingesteld in Italië van 1922 tot 1943.
Het fascisme is een politieke stroming die is voortgekomen uit de Eerste Wereldoorlog. Het uitgangspunt is een grote macht van een dictator en een onderdrukking van alle tegenstand, desnoods met geweld. Zo wil men het dagelijkse leven en denken van de inwoners van een land bepalen.
Bedacht door de Italiaanse dictator Mussolini, met veel propaganda en militair machtsvertoon. Met Mussolini liep het niet zo goed af, maar er bestaan nog steeds ideologieën met fascistische trekjes. De grondlegger van het fascisme is de Italiaan Benito Mussolini.
In Nederland kwamen de fascistische politieke partijen, zoals die vanaf 1923 optraden, voort uit reeds aanwezige partijen en stromingen die over het algemeen antidemocratisch, autoritair, antisocialistisch, sterk nationaal gericht en conservatief waren.
Bij het communisme was alles staatseigendom, bij het nationaal-socialisme bezaten de mensen wat ze nog hadden zelf. Het communisme was ontstaan uit een al eerder bedacht principe door Karl Marx en Friedrich Engels, terwijl het nationaal-socialisme 'spelenderwijs' door Hitler is uitgevoerd.
Rac + isme wordt racisme; fasc + isme wordt fascisme. Overigens kan racisme maar op één manier worden uitgesproken, als [rasism∂], terwijl fascisme twee geaccepteerde uitspraken kent: [fasism∂] en [fasjism∂].
Beschrijving. De hamer en sikkel (Unicode: ☭) zijn een symbool van de communistische beweging De hamer staat voor de industriële arbeidersklasse, terwijl de sikkel staat voor de landarbeiders, samen staan de hamer en sikkel voor de eenheid van deze twee groepen.
Het nationaalsocialisme (of nazisme) is een ondemocratische ideologie waarin nationalisme en racisme een grote rol spelen, zoals in Duitsland onder Hitler (1933-1945). De nationaalsocialist (nazi) is een aanhanger van het nationaalsocialisme.
Een ideologie is een geheel van ideeën over de mens, menselijke relaties en de inrichting van de maatschappij, dat leeft binnen een maatschappelijke groep, met name een politieke partij, een denkstroming of een sociale klasse.
Net als het fascisme is het nationaal-socialisme een antileer. Het vriend-vijand-denken was een belangrijk kenmerk. Fascisten en nationaal-socialisten benadrukten het belang van het collectief, van de natie en vooral van de volksgemeenschap. Beide verheerlijkten ze viriliteit en absoluut leiderschap.
Nationalisme is een in de 19e eeuw ontstane politieke ideologie die stelt dat de staat als politieke eenheid moet voortvloeien uit de natie als historisch gegroeide sociaal-culturele eenheid. Dit kan gepaard gaan met een idee van exceptionalisme, wat de eigen nationale identiteit afgrenst tegenover andere naties.
Steeds meer begon Mussolini te verlangen naar de revolutie. Hij keerde zich echter wel af van een marxistische revolutie en hij streefde naar een niet-marxistische, socialistische en nationalistische revolutie.
Propaganda is een vorm van communicatie waarbij door de belanghebbende partij wordt getracht aanhangers voor haar gedachtegoed te winnen. Door het bewust verspreiden van eenzijdige en/of verzonnen informatie wordt geprobeerd de publieke opinie te bespelen.
Socialisme is een politieke maatschappijvorm, en ook een economische filosofie gebaseerd op socialisatie en het collectief eigendomsrecht van de productiemiddelen. Kerngedachte binnen deze stromingen is dat het collectief de hoogste beslissingsbevoegdheid heeft over de verdeling van macht en goederen.
Kenmerken communisme
Communistische staten hebben vaak een sterke leider. Er is geen geld, alle producten en diensten worden door de staat verdeeld. Iedereen is gelijk in het communisme, er is geen rijkdom en armoede.
De Nationaal-Socialistische Beweging (NSB), opgericht in 1931, was een autoritaire, antiparlementaire, extreemrechtse partij die streefde naar een nationaal-socialistisch bewind.
Ook de alt-right-beweging en de verwante Identitaire beweging worden tot extreemrechts gerekend. Andere termen die soms gehanteerd worden zijn nazisme, hedendaagse neofascisme, neonazisme en ultranationalisme.
Landelijk gezien was de aanhang van de NSB (percentage stemmen tijdens verkiezingen van 1935 en 1939) groter in verstedelijkte gebieden, in gemeenten met meer welgestelden, in gemeenten met meer werklozen, en ook in gemeenten met relatief meer joden; de aanhang van de NSB bleef klein in gemeenten waar de 'politieke' ...
Wordt gebruikt voor ambtssymbolen die bestaan uit een bundel roeden om een bijl gebonden waarvan het blad uitsteekt. Werd voor romeinse magistraten gedragen als symbool van hun macht.
De Rassenwetten van Neurenberg werden op 15 september 1935 ingevoerd. Het waren drie wetten, die zaken regelden zoals burgerschap, bescherming van Duits bloed en Duitse eer en Bescherming van Genetische Gezondheid.
Het communisme is een (politieke) ideologie die ernaar streeft om productiemiddelen (arbeid, gebouwen, grondstoffen en machines) en verbruiksgoederen tot gemeenschappelijk bezit te maken. Het is een economisch systeem waarbij inkomens en goederen in gelijke mate onder de bevolking is verdeeld.
Tijdens de bezettingsjaren zijn er Nederlanders die vrijwillig met de Duitsers meewerken: collaborateurs. Collaborateurs steunen en helpen de nazi's en keren zich daarmee tegen de Nederlandse overheid in ballingschap. Zij worden daarom in de volksmond 'landverraders' genoemd.