De borstkas gaat meer op en neer, soms is dat duidelijk te zien doordat de staart met de ademhaling mee op en neer gaat: staartwippen. Een ernstig benauwde vogel zal met de bek open ademen en/of niet meer op zijn stok kunnen zitten. Dit is een spoedgeval!
Wanneer je vogel zijn snavel schraapt, dit klinkt hetzelfde als tandenknarsen, betekent dit dat hij blij is. Wanneer je vogel met zijn snavel tegen je aan zit en deze open en dicht doet, maar je niet bijt, betekent dit dat jouw vogel je leuk vindt.
Zieke vogels hebben het vaak koud en zetten zich daarom uit. Is het verenpak rommelig en vormt zich geen enkele lijn tussen staart en rug, dan is dat vaak een alarmsignaal. Soms zit een parkiet die zich niet goed voelt ook scheef, gebogen of met de pootjes uit elkaar.
Dik zitten wijst niet op een specifiek ziekte maar meer een teken dat de vogel zich ziek voelt. In deze informatiebrief lichten we dit fenomeen toe. Als vogels 'dik zitten' dan wijst dat bijna altijd op een probleem. De vogels zitten ineengedoken, zijn inactief en hebben de veren opgezet waardoor ze dikker lijken.
Wanneer een vogel het warm heeft, zit hij vaak met gespreide veren en open snavel te hijgen op de grond.Zo probeert hij via zijn tong en bek vocht te verdampen. Wanneer de vogel er lusteloos uit ziet, kan het zijn dat hij oververhit is. Maar een vogel in deze houding hoeft niet per se oververhit te zijn.
“Vogels volgen hun neus tijdens de trek.Ze herkennen geuren uit de omgeving die hen naar hun bestemming leiden.” Het is dan ook niet toevallig dat bepaalde vogels jaar na jaar op exact dezelfde plek te vinden zijn. “Als ze het ergens goed hebben, keren ze ieder jaar terug naar die plaats.”
Een agressieve vogel zal zijn kuif laag houden terwijl hij zijn lichaam tegen de grond drukt en een sissend/fluitend geluid maakt. Als een vogel bang is of broeds gedrag vertoont zal hij gaan trillen met licht opgezette veren. Een papegaai zal net als een hond zijn staart heen en weer bewegen als hij blij is u te zien.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Als mens zijnde gaan we er vaak vanuit dat vogels dezelfde gevoelens als wij hebben en tonen, zoals verdriet, blijdschap enzovoorts. We weten van vogels niet wat ze denken; ze tonen verschillend gedrag wanneer hun kuikens zijn doodgegaan.
Door je vogeltje te belonen met wat lekkers (bijv gierst) en door zelf heel enthousiast te zijn kun je ze van alles leren. Deze trucjes al onder de knie? Probeer je grasparkiet eens door een wc-rolletje te laten lopen, of een trappetje op te klimmen en boven een belletje te luiden.
Er zijn verschillende giftige of potentieel gevaarlijke voedingsmiddelen waarvan u op de hoogte moet zijn. Een aantal voor de hand liggende dingen zijn tabak, rietsuiker, alcohol en cafeïne. Andere producten zijn misschien minder voor de hand liggend.
Parkieten zijn als het donker is volledig gedesorienteerd. Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan.
Grasparkieten zijn sociale dieren en leven niet graag alleen. Als zo'n kleine energiebundel elke dag meerdere uren alleen moet zijn, verliest hij snel zijn levensvreugde.
Tranen worden meestal gezien als een menselijk fenomeen, als een onderdeel van ons complexe emotionele leven. Maar tranen zijn niet alleen om te huilen. Alle gewervelde dieren, zelfs reptielen en vogels, hebben tranen.
Vogels kunnen denken, leren en plannen en ze hebben een goed geheugen. Afhankelijk van de soort beschikken ze over een bepaalde mate van zelfbewustzijn en intelligentie. Vogels kennen gevoelens van pijn, empathie, verdriet en plezier.
De vos, hermelijn, wezel, bunzing, steenmarter, boommarter en wolf.
Agaporniden zijn erg sociaal en ook erg aanhankelijk, hierbij moet u zich goed realiseren dat een vogel die dus te weinig aandacht krijgt hier heel ongelukkig van wordt en zelfs letterlijk zo ziek van kan worden dat hij sterft van eenzaamheid.
Dit geldt uiteraard voor alle soorten vogels, ook roofvogels, eenden en uilen, het beste wat u kan doen, is ze met rust laten. Juist het oppakken van vogels kan leiden tot hun dood, een vogel schiet in de stres en krijgt hartkloppingen en overlijd.
Het opzetten van de veren in de nek, pinpointen van de pupillen, schreeuwen, blozen of zelfs blazen en grommen zijn voorbeelden van deze signalen, dit zijn dan ook wel de signalen die we moeten kennen om te weten dat de vogel op dat moment op zijn hoede is, bang of agressief is.
“Vogels hebben een heel emotioneel repertoire: ze kunnen ook kwaad worden of enorm angstig zijn. Dat is voor ons soms wat moeilijk te zien, omdat ze geen echte gezichtsuitdrukkingen hebben, zoals wij primaten. Maar de emoties zijn er wel.
De uil heeft in verschillende culturen een bepaalde betekenis. In veel culturen over de hele wereld is de uil een mythologische vogel. De uil is het symbool van de nacht en de dood.
Theobromine is een stof die bloedingen in de ademwegen en zelfs een hartstilstand kan veroorzaken bij vogels.
Doek over kooi
Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een 'straf'. Hierdoor zal hij sneller ophouden met lawaai maken.
De papegaai bij je thuis krijgt meestal gewoon een bakje voeding. Je snap wel dat hij dan best veel tijd over houdt om zich te vervelen en jouw aandacht te trekken. Wat je kunt doen is het aanbieden van slim speelgoed, ook wel snackspeelgoed genoemd.
Edelpapegaaien zijn erg sociale dieren dus een maatje erbij is zeker een aanrader. Wel is het advies om ze te houden in paartjes zonder andere vogels erbij. Wil je toch kijken of het mogelijk is om er een andere soort bij te zetten, kijk dan goed of het klikt tussen de 2 papegaaien.