Een gemiddelde skiër skiet stukken harder dan dat hij of zij denkt. Vijftig kilometer per uur is helemaal niets, en wie een beetje doorskiet zit snel boven de tachtig kilometer per uur. Indrukwekkend. In veel skigebieden staan tegenwoordig digitale borden die de snelheid van langskomende skiërs aangeven.
Hetzelfde geldt voor de skiërs. Kent u de reactiesnelheid die u nodig hebt om een obstakel te vermijden wanneer u met hoge snelheid van de piste afdaalt? Veel ervaren skiërs halen een gemiddelde snelheid van 40 tot 60 km/u en moeten dus met een veiligheidsafstand van minstens 10 tot 15 meter rekening houden!
Hoogste snelheid. Het wereldrecord speedskiën staat op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd in 2016 gevestigd op de Chabrière-Piste in het Franse skigebied La Forêt Blanche. Hij behaalde de duizelingwekkende snelheid van ruim 254 km/u.
Maak de bochten af
Voorkom dat je te snel gaat door alle bochten af te maken. Dat doe je door aan het einde van de bocht je ski's een beetje richting de berg te laten draaien. Omdat ski's niet de berg op kunnen skiën, remmen ze langzaam af en kun je op een gecontroleerd tempo de volgende bocht maken.
Hoeveel heb je geskied? – Check het via Skiline. Om je piste activiteit te meten meld je aan via de website skiline.cc. Voer daar het nummer van je skipas in en je ziet direct welke liften je hebt genomen en hoeveel kilometer je afgelegd hebt.
Al deze variabelen hebben invloed op het aantal kilometers dat je op een dag kunt skiën. Toch lijkt een gemiddelde van 31 kilometer per dag best reëel.
Het duurste onderdeel van je reis is wellicht de skipas. Deze heb je nodig om gebruik te kunnen maken van de liften en draag je dus de hele tijd met je mee. In je ski-jas zit meestal op de linkerarm of aan de binnenzijde, ook links een vakje waarin je deze kunt bewaren.
Groepsles is ideaal voor beginnende skiërs. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Doorgaans bestaat een groepsles uit vier uur skiles per dag.
Veel wintersporters denken dat ze ook zonder les kunnen skiën. Skiën ziet er helemaal niet moeilijk uit en het geld dat wordt bespaard op de skiles, wordt gezien als een mooi extraatje voor de rest van de vakantie. Fout gedacht, want als je voor het eerst gaat skiën of snowboarden, heb je les nodig.
Ben je een beginner en wil je snel leren skiën dan raden we privélessen aan. Met een privéleraar gaat het leren sneller, omdat de leraar zich maar op één leerling hoeft te concentreren. Je krijgt alle aandacht en je leraar kan de lessen aanpassen op jouw wensen. Een groepsles is echter goedkoper.
Marcel Hirscher is de afgelopen jaren de beste man op ski's ter wereld. Hij heeft nagenoeg alles gewonnen wat er te winnen valt. De Oostenrijker, met een Nederlandse moeder, is een uitzonderlijk talent.
Beide sporten kunnen belastend zijn, maar bij skiën is het eenvoudiger om je 'gebreken' te compenseren. Snowboarden is lichamelijk zwaarder dan skiën maar niet specifiek voor bepaalde delen van je lichaam.
Speedskiën is een professionele sport welke in de jaren 60 door de FIS is erkend. Aan de wedstrijden doen sporters uit zo'n vijftien landen mee. Het huidige wereldrecord staat met 254,958 km/u op naam van de Italiaan Ivan Origone en werd behaald op de snelle piste van Vars, Frankrijk in 2016.
Schrik niet, het record bij de mannen staat op naam van de Italiaanse Ivan Origone en is 254,958 km/u! De snelste dame op ski's doet hier niet veel aan onder. Valentina Greggio, ook van Italiaanse afkomst, behaalde een snelheid van 247,083 km/u. Deze records werden behaald in het Franse Vars.
Omdat skiërs bij de afdaling snelheden van tot maximaal 130 km/h bereiken – op de “Streif” in Kitzbühel en bij de Lauberhorn in Zwitserland zelfs 140 km/h tot 160 km/h – is dit bovendien de meest riskante wedstrijd.
De afdaling is het langste en snelste onderdeel van het alpineskiën. Het hoogteverschil moet tussen de 800 en 1100 meter bij de mannen zijn en tussen de 450 en 800 meter bij de vrouwen. De adrenaline giert door de aderen als de skiërs met snelheden tot wel 161,9 kilometer per uur van de berg af racen.
Een ding is zeker: leren skiën is vermoeiend! Zodra je de latten in bedwang kan houden en gecontroleerd de berg af kan, wordt het pas echt leuk. Maar voordat je zover bent, heb je er waarschijnlijk al wel een paar dagen op zitten.
In het begin van de bocht duw je je heup naar de binnenbocht, hierdoor kom je op je bergski te staan en heb je geen stuurdruk op je nieuwe dalski. Je kunt alleen nog maar je heup meedraaien om de ski's een bocht te laten maken.
Skischolen vinden het vaak fijn als kinderen dan 5 dagen les hebben, maar vaak is er ook een optie voor 3 dagen les. Het grappige is dat juist veel Nederlandse ouders hiervoor kiezen, terwijl ouders uit andere landen eerder gaan voor de hele week.
Als je een beginner bent, zoek dan voor het leren skiën een eenvoudig skigebied uit met veel blauwe pistes. Neem de tijd en stel niet te hoge eisen aan jezelf. Pak een opkikkertje en neem genoeg geld mee voor de skikaart en het proviand, zodat de eerste dag op de piste een volledig succes kan worden.
Kun je nog steeds leren skiën boven de 30 jaar? Natuurlijk! Volwassenen kunnen in theorie net zo snel leren skiën als kinderen als ze in een goede fysieke conditie zijn. Maar volwassenen hebben vaak meer angsten, wat de eerste stappen in de sneeuw moeilijker maakt.
De broek moet lekker zitten als je links en rechts bewegingen maakt en door je knieën gaat. Een broek mag een beetje lang zijn, omdat deze over je skischoenen heen gedragen wordt. Het beste is daarom een skibroek te passen met skischoenen eronder.
Met skikleding, een skihelm en een skibril is je ski-outfit nog niet compleet. Onderschat het belang van goede skihandschoenen en skisokken niet. Daarnaast kan een warme sjaal/buff zeer fijn als je in een koude lift zit. En voor de après-ski heb je natuurlijk een opvallende muts nodig!
Net zoals je een treinkaartje nodig hebt om met de trein te gaan, heb je een skipas nodig om de overgrote meerderheid van de skiliften in een skigebied te nemen. Skipassen zijn online of ter plaatse verkrijgbaar bij het liftpaskantoor en worden meestal voor een halve dag, een hele dag of voor meerdere dagen verkocht.