Roken, vet eten, alcohol en overgewicht kunnen uw bloedvaten nauwer en stijver maken. Daardoor kan de bloeddruk hoger worden. In zeldzame gevallen komt de hoge bloeddruk door een nieraandoening.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Naast de dag- en nachtschommelingen zijn er ook andere zaken die de bloeddruk beïnvloeden. Een onregelmatige ademhaling, heftige emoties zoals boosheid of angst, temperatuur, lichaamsbeweging, druk praten, maaltijden, alcohol en tabak verhogen de bloeddruk.
Naast dat banaan heel erg lekker is, zit het boordevol goede voedingsstoffen zoals kalium, magnesium, calcium en tryptofaan. Deze voedingsstoffen zijn gezond voor je hart, bloeddruk, spieren en nachtrust.
Yoghurt bevat tevens bacteriesoorten die eiwitten vrijmaken die bloeddruk verlagen, zegt hoofdauteur Alexandra Wade in een persbericht 2). De studie suggereert dat mensen met hoge bloeddruk al baat hebben bij een kleine hoeveelheid yoghurt.
Water drinken verlaagt je bloeddruk
Water drinken is een eenvoudige manier om je bloeddruk snel wat te verlagen. Dat komt doordat je bloedvaten samentrekken bij verdroging.
Koffiedrinken heeft geen klinisch relevant effect op de bloeddruk | NTvG.
Je kunt je bloeddruk flink verlagen door aan je leefstijl te werken. Goede voeding, meer bewegen, afvallen bij overgewicht en minder stress zijn sleutelwoorden.
Gedurende langere tijd innemen van 4 gram paracetamol per dag verhoogt zowel de boven- als onderdruk bij hypertensiepatiënten. Dat concluderen Schotse onderzoekers op basis van een cross-over studie. In de dubbelblinde, placebogecontroleerde cross-over studie werden 110 mensen met een hoge bloeddruk geïncludeerd.
1. Tomaten zijn bieden ondersteuning aan het hart- en vaatstelsel. Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Een recent onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige consumptie van groene thee kan leiden tot een merkbare daling van de bloeddruk. Dit is fantastisch nieuws voor mensen die te maken hebben met hoge bloeddruk, omdat het de kans op hart- en vaatziekten kan verminderen.
Natuurlijke methodes
Verder zijn er nog een aantal natuurlijke methoden die je kunnen helpen bij het verlagen van je bloeddruk: Minder zout en minder suiker gebruiken. Eet minder rood vlees. Eet meer vezels.
110/65 in het eerste levensjaar;115/75 tussen 1 en 5 jaar;125/85 tussen 6 en 10 jaar;140/90 boven de 10 jaar.
Zout bestaat uit natriumchloride. Teveel natrium leidt mogelijk tot een hoge bloeddruk en daarmee hart- en vaatziekten. Zout zit bijvoorbeeld in brood en kaas. Kalium heeft een gunstig effect op de bloeddruk, omdat het het bloeddrukverhogende effect van natrium tegenwerkt.
In rust zal de bloeddruk weer dalen. Bij een hoge bloeddruk is sprake van een constante verhoogde druk op de bloedvaten. Uit onderzoek blijkt dat training bij mensen met hypertensie de bloeddruk in rust verlaagt.
Normaal ligt de bloeddruk van een gezond persoon op een waarde van circa 120/80 mmHg. Dit kan echter variëren. Zo is de bloeddruk 's morgens iets hoger en daalt weer in de loop van de dag. De lage bloeddruk in de nacht wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het herstel van het hart.
Dit betekent vaak dat u een behandeling krijgt die de oorzaak van uw hoge bloeddruk het beste aanpakt, zoals bijvoorbeeld de verwijdering van een bijnier of het opheffen van een vernauwing van een nierslagader. Op deze manier kunt u mogelijk zelfs 'genezen' van de hoge bloeddruk en hebt u geen medicijnen meer nodig.
Maar hoeveel alcohol je drinkt is ook een belangrijke factor. Alcohol is een giftige stof en verhoogt de bloeddruk. Dat geldt voor alle alcoholische dranken. Dus bijvoorbeeld voor sterke drank zoals jenever, voor bier, maar ook rode wijn jaagt de bloeddruk op.
Een gezonde voeding kan het verschil maken bij een hoge bloeddruk. Het kan helpen om het risico op hypertensie te verkleinen en het kan zelfs de bloeddruk verlagen. Zuivel blijkt ook een doeltreffende bijdrage te leveren.
Langdurige stress zorgt ervoor dat uw hartslag omhoog gaat, uw ademhaling versnelt, uw spieren zich aanspannen en uw bloeddruk stijgt. Stress zorgt er ook voor dat uw bloed sneller stolt, waardoor er gemakkelijker bloedpropjes kunnen ontstaan.
Rode wijn verlaagt de bloeddruk
Veel academische studies bevestigen inderdaad dat rode wijn gezond is. In rode wijn zitten namelijk antioxidanten die de hoeveelheid stikstofmonoxide in het lichaam doen toenemen. Dit zorgt ervoor dat bloedvaten zich ontspannen en dat de bloeddruk afneemt.
Als je ouder wordt, stijgt je bloeddruk. De richtlijn voor de bloeddruk bij ouderen is daarom anders dan bij jongere mensen. Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog.
Als u last heeft van lage bloeddruk na het eten:
Neem voor de maaltijd een cafeïnehoudende drank, zoals koffie of cola.Cafeïne vernauwt de bloedvaten in de darmen.