Sfeerverlichting is verlichting waarmee een bepaalde sfeer in een interieur gecreëerd wordt. Dient bijvoorbeeld de woonkamer van een huis een gezellige sfeer uit te stralen of een kantoorpand een zakelijke sfeer? Met de juiste verlichting kan een bepaalde sfeer worden gecreëerd.
Functionele verlichting is verlichting die een bepaalde functie heeft. Denk aan eettafel verlichting, leesverlichting, werkverlichting, verlichting om make-up aan te brengen, noodverlichting, etc.
Basisverlichting voorziet een ruimte van gelijkmatig licht waarbij je goed kunt zien wat je doet. De lichtval komt direct uit de lampenkap waardoor de verlichting relatief fel is. Bij basisverlichting gaat het meestal om hang- en plafondlampen die met een dimmer ook als sfeerverlichting kunnen fungeren.
Accent verlichting is verlichting die is ingesteld om elementen in je woning of tuin extra aandacht te geven. Denk hierbij aan kunstwerken, boeken- of vitrinekasten of bepaalde nissen in je huis. Er wordt onderscheid gemaakt tussen sfeerverlichting en functionele verlichting.
Lichtplan maken voor algemene verlichting
Het benadert zoveel mogelijk daglicht. Dit kun je bereiken door het plaatsen van bijvoorbeeld uplighters. Deze lampen schijnen het licht naar boven waar deze wordt weerkaatst door het plafond en zo de ruimte diffuus verlicht.
Over het algemeen wordt er in de woonkamer en andere leefruimtes vaak gebruik gemaakt van een warm witte lichtkleur, tussen de 2400 en 3000 Kelvin. In de meeste gevallen adviseren wij een lichtkleur van 2700 Kelvin.
We kennen drie soorten licht; direct licht, indirect licht en diffuus licht.
Gebruik dan je dimlicht. Dit zijn de 'standaard' lichten die je inschakelt in de avond. Zo creëer je meer zicht en ben je voor anderen beter zichtbaar. Er is wel een uitzondering: als je de mistlichten aanhebt, hoef je de dimlichten niet in te schakelen.
Onder decoratieve verlichting worden lampjes verstaan zoals kerstlampjes en andere lichtsnoeren die vaak onderdeel zijn van andere meubels of objecten in de woning. Zoals de naam het al zegt, is deze vorm van verlichting gericht op decoratie en heeft daarnaast geen functioneel aspect.
Bijvoorbeeld de lamp boven de eettafel, verlichting boven het werkvlak van een bureau, of het licht bij de make-up spiegel in de badkamer, en ook noodverlichting. Functionele verlichting helpt bij lezen of werken - bij het uitvoeren van een taak.
Op je dashboard kun je altijd zien welke verlichting je hebt ingeschakeld. Dit zijn de symbolen die daarvoor worden gebruikt: Stadslicht is niet hetzelfde als dagrijverlichting.
De functie van dimlicht is tweeledig: het maakt je zichtbaar voor overige weggebruikers en het geeft je beter zicht op de weg. Dit in tegenstelling tot dagrijverlichting, waarvan het schijnsel te zwak is om de weg voor je te verlichten.
Dimlicht. Dimlicht is de verlichting die je standaard moet gebruiken wanneer het donker is. Als overdag je zicht belemmerd wordt door weersinvloeden als mist, hagel, regen of sneeuw, dan moet het dimlicht ook overdag aan.
Warm wit (2700K-3000K): vergelijkbaar met de lichtkleur van een traditionele gloeilamp. Geschikt voor in de woonkamer. Extra warm wit (<2700K): dit licht is ideaal als sfeerverlichting.
Natuurlijk licht is 'volledig spectrum' en 'dynamisch'. Volledig spectrum betekent dat het licht alle kleuren van de regenboog bevat, waar dynamisch betekent dat de lichtintensiteit en kleurtemperatuur veranderen met het tijdstip van de dag.
Overdag bij slecht zicht mag u het dimlicht gebruiken. In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden.
Dimlicht. Dimlicht is de standaard verlichting die moet worden gevoerd wanneer het donker is. Mocht het overdag voorkomen dat het zicht belemmerd wordt door mist, regen, hagel of sneeuw dan dient ook dimlicht te worden gevoerd.
Met sfeerlicht kun je het beste ontspannen na een lange (werk)dag. Ook voor een sfeervolle avond met vrienden kies je het beste voor gezellig licht. Denk aan een decoratieve vloer- of tafellamp naast de bank en op je kast of spotjes. Kies ook voor een lichtbron tot 2700 Kelvin, dit is extra warm wit licht.
De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, wat vergelijkbaar is met de oude halogeen verlichting en gloeilampen. Als er bij een LED lamp “warm wit” staat, dan is dat bijna altijd 2700K. Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waarin sfeer een belangrijke rol speelt.
Warm wit licht (lage Kelvin-waarde, tot ±3500 K):
Warm wit licht (neigt naar geel) is zeer geschikt voor leefruimtes waar sfeer een belangrijke rol speelt. Warm wit licht zorgt voor een ontspannen, warme atmosfeer. Houd er rekening mee dat zeer warm licht (2200K of lager) minder prettig is om bij te lezen of werken.
Er zijn de dimlichten, waarmee men meestal rijdt als het donker is. En de grootlichten, die ook wel eens de verstralers worden genoemd. De meeste wagens hebben vooraan ook mistlichten. En tot slot zijn er de standlichten, die het minst licht geven.
De interieurverlichting weerspiegelt in de autoruit waardoor de bestuurder lastiger naar buiten kan kijken. Hoewel het dus zeker niet illegaal is om met de interieurverlichting aan te rijden, is het niet verstandig.