Wat is een seniorenhypotheek? De seniorenhypotheek is een hypotheek speciaal voor ouderen. Je creëert meer financiële ruimte door gebruik te maken van de overwaarde op je huis. Het is bijvoorbeeld je wens om meer leuke dingen te doen, je wilt je maandlasten verlagen of je zoekt een extra aanvulling op je inkomen.
Met een seniorenhypotheek kun je de overwaarde op je woning verzilveren zonder dat je hoeft te verhuizen naar een ander huis. Met het geld dat vrijkomt, creëer je net wat meer financiële ruimte. Dit geld kun je gebruiken om je maandlasten te verlagen, om je inkomen extra aan te vullen of om leuke dingen mee te doen.
Aan de hypotheek zelf zit geen maximumleeftijd verbonden. Toch is het niet vanzelfsprekend dat men op hogere leeftijd daadwerkelijk een hypotheek kan krijgen. Want hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je binnen die dertig jaar overlijdt.
De maximale hypotheek na 65 jaar hangt voor een deel af van het pensioen dat je krijgt. Bij het afsluiten van een seniorenhypotheek kijkt men bijvoorbeeld naar de potentiële maandlasten die je in staat bent om te dragen. In de meeste gevallen zal dit iets lager liggen dan op het moment dat je nog werkzaam bent of was.
Er zit in principe geen maximumleeftijd aan een hypotheek. Echter spelen er wel wat meer dingen bij het bepalen van je hypotheeklening. Immers, hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je binnen de 30 jaar overlijdt, en de hypotheek niet meer terug kan betalen.
In 2021 is het jaarlijkse AOW-inkomen 14.719 euro per persoon als alleenstaande. Of 10.314 euro wanneer u bent gehuwd. Volgens de GHF-toetsing is de maximale hypotheek van een gehuwd stel dan 94.505 euro (toetsrente 1,51%, oktober 2021). Een alleenstaande kan op maximaal 54.385 euro rekenen.
Je pensioeninkomen is op zich geen probleem als je geld wilt lenen. Net als bij iemand die in een vast dienstverband werkt, kijken kredietverstrekkers gewoon hoe hoog je inkomsten zijn en hoeveel je verantwoord kunt lenen. Hierbij geldt hoe hoger je pensioeninkomen, hoe meer je mag lenen.
Voor het kopen van een huis moet je meerderjarig zijn. In Nederland betekent dat dus dat je vanaf je achttiende een huis mag kopen.
De looptijd voor een hypotheek bedraagt in de regel 30 jaar en als de bank deze looptijd niet verlengt, dan hebt u een probleem. De bank kan uw woning opeisen, bovendien bestaat er na dertig jaar geen recht meer op hypotheekrenteaftrek.
In de meeste gevallen is het dus verstandig om uw hypotheek af te lossen als u voldoende spaargeld heeft. Uw spaargeld levert immers bijna niets op, en een besparing is bijna altijd mogelijk.
Een hypotheek eindigt normaal gesproken na 30 jaar. U kunt uw hypotheek mogelijk ook verlengen. U kunt dit op elk willekeurig moment of aan het einde van de looptijd aanvragen.
Aan de hypotheek zelf zit geen maximumleeftijd verbonden. Toch is het niet vanzelfsprekend dat je op hogere leeftijd daadwerkelijk een hypotheek kunt krijgen. Want hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je binnen die dertig jaar overlijdt. Dan ziet de bank het door jou geleende geld dus niet terug.
Je kunt het bijna zien als een extra spaarpotje. Want ja: je kunt de overwaarde van je woning 'uit de stenen halen' en op verschillende manieren gebruiken. En dat kan een waardevolle toevoeging zijn aan jouw pensioenpotje, jouw nalatenschap of een ander doel dat je voor ogen hebt.
De meest voor de hand liggende manier om de overwaarde op je huis te kunnen gebruiken, is het verkopen van je huis. Koop je vervolgens een ander huis, dan moet je volgens de bijleenregeling de overwaarde weer in je nieuwe huis steken.
Sinds 1 januari 2018 is het niet meer mogelijk om een huis te kopen zonder eigen inleg. Dit omdat er sinds die datum nog maar 100% van de koopsom gefinancierd mag worden. De bijkomende kosten betaal je dus uit eigen zak.
Kopen blijkt lastig, ook voor Korten. De kans op een huis is in veel gemeentes namelijk nihil voor alleenstaande starters met een modaal salaris (dat is rond de 38.000 euro) en zonder enorme spaarrekening of vermogende ouders, aldus Kassa. Korten verdient 42.000 euro bruto per jaar.
Het vervelende is niet alleen dat je geld misloopt. Maar ook de duur van de periode dat je geld misloopt. Een looptijd van een hypotheek is namelijk gemakkelijk 30 jaar. Dit betekent dat je in die 30 jaar, jaar op jaar cashflow misloopt door het geld dat vastzit in je huis.
50.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 93,33 euro.
Je kan de overwaarde op verschillende manieren inzetten voor een verbouwing: met het verhogen van de hypotheek, een tweede hypotheek of de hypotheek oversluiten. Je kan mag maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen en 106 procent als je het geld in duurzaamheidsmaatregelen steekt.
Dat je je hypotheek hebt afbetaald, is goed nieuws. Je hoeft dan niets meer te betalen aan je hypotheekaanbieder. Houd er wel rekening mee dat je minder profiteert van hypotheekrenteaftrek. En dat de Wet Hillen wordt afgebouwd, waardoor je na een tijdje misschien meer eigenwoningforfait gaat betalen.
Een Persoonlijke Lening van € 100.000,- heeft een vaste rente vanaf 4,4% . De looptijd bepaalt u vooraf samen met de bank. Kiest u een looptijd van 120 maanden, dan betaalt u elke maand circa € 1.027,43 aan aflossing en rente. U lost de lening in 10 jaar af.
Een Seniorenlening is een lening voor gepensioneerden of bijna gepensioneerden. Speciaal ontwikkeld omdat geld lenen boven 70 jaar meestal niet gemakkelijk is. Geldverstrekkers lopen namelijk met leningen voor gepensioneerden meer risico's.
Als je het volledige aankoopbedrag van je huis wil lenen, dan bedraagt de quotiteit 100%. Er is dan geen eigen inbreng, tenzij voor de extra kosten (registratierechten, notariskosten …). Moet je ook het geld voor de kosten lenen, dan spreken we van een 125%-lening.