Ook kan de oorzaak een. Bij het syndroom van West krijgen kinderen salaamkrampen , dat is een bepaalde vorm van epilepsie. Dan gaan het hoofd, armen en benen plotseling uit zichzelf buigen, en soms strekken. Meestal gebeurt dit een paar keer achter elkaar, vaak bij het wakker worden.
Salaamkrampen zijn symmetrische flexie, extensie of gemengde spasmen van romp en ledematen, welke tot 5 seconden aanhouden en vaak in clusters voorkomen, bij voorkeur tijdens het wakker worden of vlak daarna.
In het begin van het ontstaan van het syndroom bestaat een serie wellicht uit 2-3 krampen achter elkaar, wanneer het syndroom langer bestaat dan kunnen wel 20-100 krampen achter elkaar komen. Tussen de salaamkrampen in zitten vaak enkele seconden. Na een serie salaamkrampen gaan sommige kinderen huilen of juist lachen.
Herken infantiele spasmen
De baby onderbreekt plots zijn gedrag. Het hoofd buigt voorwaarts. Armen, benen en romp verkrampen heel kort en trekken meestal voorwaarts samen. Soms draaien de ogen weg.
Het Dravet syndroom is een zeldzame genetische aandoening waarbij kinderen op jonge leeftijd te maken krijgen met heftige en moeilijk behandelbare epilepsie. Daarnaast hebben deze kinderen ook vaak een verstandelijke beperking, gedragsproblemen en een ontwikkelingsachterstand.
Het Angelman syndroom is een genetische aandoening waarbij er een stoornis ontstaat in hersenontwikkeling. Dit leidt tot een ontwikkelingsachterstand, afwijkende motoriek en taalontwikkeling en slaap- en gedragsproblemen. Ook hebben kinderen meestal epilepsie.
Wat is deze aandoening? Het Sturge-Weber syndroom (SWS) is een variabele aandoening met een progressief beloop dat op zich moeilijk te voorspellen valt. De kernsymptomen zijn een wijnvlek, meestal eenzijdig op het voorhoofd en rondom het oog. Het syndroom van Sturge-Weber is aangeboren, maar niet erfelijk.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Vaak wordt het lachen gezien als het bewust lachen, maar bij hele jonge baby's zijn dit groeistuipjes. Het wegrollen met de ogen is ook een groeistuip. Soms rollen de ogen zo ver weg, dat er alleen maar oogwit is te zien.
Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
Oorzaken. De oorzaak van het syndroom van Sjögren is onbekend. Onderzoek hiernaar wordt gedaan in Nederland en wereldwijd. Mogelijk speelt een genetische aanleg een rol, die sommige mensen gevoeliger maakt voor het ontwikkelen van het syndroom van Sjögren dan andere mensen.
Myoclonieën, oftewel schokken
Schokken zijn abrupte bewegingen van een spier. Men noemt dit ook wel myoclonieën of myoclonus. Schokken bij een schrikreactie of bij in slaap vallen zijn een normaal fenomeen. Andere schokken zijn meestal niet normaal.
Bij juveniele myoclonische epilepsie treden in de ochtend vaak myoclonieën (spierschokken) op in de armen of schouders. Ook kunnen tonisch-clonische aanvallen en absences voorkomen. De aanvallen komen het meest voor tussen de 10 en 20 jaar.
Een status epilepticus is een aanval die langer dan 10 minuten aanhoudt. Het herstel na een gewone epileptische aanval is meestal volledig. Bij een langdurige aanval en zeker bij een status epilepticus neemt de kans op een hersenletsel met blijvende handicap en overlijden aanzienlijk toe.
Maar bij een uitgeruste baby zijn hongersignalen meestal wel goed te zien. Bij een (over)vermoeide baby kan dit een stuk lastiger zijn. Een baby die goed gedronken heeft, kan van vermoeidheid toch hongersignalen laten zien zoals zoeken met de neus en lippen of sabbelen op zijn handjes.
Signalen van oververmoeidheid bij baby:
Vreemd genoeg zijn oververmoeide baby's vaak overactief: ze maaien met armpjes en beentjes en ze lijken om steeds meer aandacht en prikkels te vragen: als je met ze rondloopt kijken ze geïnteresseerd rond en stopt het huilen.
Op het moment dat je kindje met de armen omhoog ligt, creëert je kindje meer ruimte in de longen en wordt het ademenen nog meer vergemakkelijkt. Kinderfysiotherapeut Els Geerdink noemt dit de hoera-houding. In het NRC legt ze uit dat dit een teken is dat je kind heerlijk ontspannen is.
Als je baby zo'n klein half jaar is, begint hij met knuffelen. Hij wil heel liefdevol je huid voelen en aaien. Hij snapt dat het lekker is voor anderen, en leert er veel van. Hij toont heel bewust zijn liefde voor jou.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Een wijnvlek, ook wel naevus flammeus genoemd, is een aangeboren vaatafwijking die gekenmerkt wordt door te sterk uitgezette bloedvaatjes in de huid. Wijnvlekken komen vooral voor in het gezicht en de hals. Circa 0,3% tot 0,5% van de kinderen wordt geboren met wijnvlekken.
Oorzaak. De oorzaak voor het ontstaan van een wijnvlek bij de geboorte is niet bekend. De aandoening is niet erfelijk. Ziektes van de moeder, medicatie-, alcohol- of drug gebruik, roken of vergiftiging zijn geen relevante risicofactoren gebleken voor het krijgen van een kind met een wijnvlek.
Ongeveer 0,3% tot 0,5% van de kinderen wordt geboren met een wijnvlek. Er zit geen verschil tussen het aantal jongens of het aantal meisjes met een wijnvlek. Het is een onschuldige aandoening, maar ze worden wel vaak als cosmetisch storend gezien door de patiënten. Wijnvlekken verdwijnen helaas nooit uit zichzelf.