Deze knop dient u te gebruiken wanneer u e-mails stuurt met vertrouwelijke inhoud. Wanneer u de Veilig verzenden knop gebruikt, weet u zeker dat uw bericht via ZorgMail veilig wordt afgeleverd bij de geselecteerde ontvangers.
Vanaf aanstaande woensdag,1 april 2020, gaat Treant werken met ZorgMail Safe Relay. Met dit product kunnen we alle medische, patiënt- en/of cliëntgebonden (vertrouwelijke) gegevens veilig overdragen aan collega's of aan onze patiënten.
Secure eMail is de e-mailoplossing waarmee je beveiligd en aangetekend vertrouwelijke en privacygevoelige informatie kan delen. Zo kan je organisatie zorgeloos privacy- en bedrijfsgevoelige informatie en belangrijke documenten delen. Geen risico op menselijke fouten of een datalek. Wel zo veilig dus!
Volgens de privacywetgeving is het verplicht om een veilige vorm van e-mail communicatie mogelijk te maken indien je hiermee te maken krijgt. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat informatie over patiënten niet zomaar op straat kan komen te liggen.
ZorgMail gebruikt u voor het uitwisselen van privacygevoelig persoonlijke gegevens. Dit betekent dat u voor het versturen van gegevens over patiënten gebruikmaakt ZorgMail. Dit is de enige garantie dat het bericht ook inderdaad alleen wordt gelezen door de persoon waarvoor het bedoeld is en niet “afgetapt” kan worden.
100.000 aangesloten zorgprofessionals. Deze e-mailadressen zijn opgenomen in het ZorgMail adresboek, zodat ze eenvoudig te vinden zijn vanuit de Webmail variant of in uw eigen e-mailprogramma als het adresboek gekoppeld is. Deze e-mailadressen eindigen allemaal op @zorgmail.nl.
Veilige communicatie begint bij het beveiligen van de e-mail
Zoals eerder gezegd, ontstaan de meeste datalekken door het versturen van gegevens naar de verkeerde persoon. Als dit risico wordt weggenomen, verklein je de kans op een datalek.
U kunt direct naar Webmail via de link https://www.zorgmail.nl/webmail. U kunt een bericht openen door erop te klikken. In het onderste deelvenster wordt het bericht dan weergegeven. Wanneer u een bericht heeft aangevinkt kunt u meer opties gebruiken voor het geselecteerde bericht.
Waar u uw EDIFACT-adres vindt
Alleen EDIFACT-adressen eindigend op @lms.lifeline.nl zijn geldige adressen om rapportages op te ontvangen.
EDIFACT staat voor Electronic Data Interchange For Administration Commerce and Transport. De United Nations ontwikkelde dit berichtenformaat om een internationale standaard te bieden voor het uitwisselen van 'documenten' tussen verschillende organisaties middels elektronische berichten.
Hoe gek het ook klinkt: een bericht versturen via WhatsApp is per saldo veiliger dan per e-mail. Dat komt omdat de inhoud van de berichten is versleuteld (end-to-end-encryptie).
Als u een e-mailbericht in Outlook versleutelt, betekent dit dat het wordt geconverteerd van leesbare tekst zonder tekst naar gecodeerde boltekst. Alleen de ontvanger met de persoonlijke sleutel die overeenkomt met de openbare sleutel waarmee het bericht is versleuteld, kan het bericht ontcijferen om te lezen.
Juist als u aan consumenten en burgers e-mailt dan is de AVG van toepassing. Dit betekent dat e-mails geen persoonlijke informatie mogen bevatten. Wilt u toch persoonlijke informatie verzenden per e-mail? Dan moet u gebruik maken van veilige e-mails; AVG e-mails.
Wat privacy betreft: de inhoud van je mail van Gmail wordt geanalyseerd om je op basis hiervan geschikte advertenties aan te bieden. Bij Outlook gebeurt dit niet (zegt Microsoft). Waar Gmail in uitblinkt zijn de filtermogelijkheden.
Waar mogelijk beschermt Gmail je informatie door je e-mails automatisch te versleutelen. Ze worden dan tijdens de bezorging omgezet in een code. Deze beveiligingstool heet Transport Layer Security (TLS) en voorkomt dat anderen je e-mails kunnen lezen.
WeTransfer – WeTransfer is een Nederlandse dienst die dus valt onder de Nederlandse wet- en regelgeving. Je kan er dus vanuit gaan dat ze netjes omgaan met je privacy. WeTransfer maakt echter gebruik van servers op verschillende plekken in de wereld. Je weet dus niet zeker of je bestanden binnen Europa blijven.
Met versleuteling worden gegevens geconverteerd naar onleesbare tekst. De onleesbare tekst kan alleen worden gedecodeerd met een geheime sleutel. De geheime sleutel is een nummer waarvoor het volgende geldt: Het wordt gemaakt op uw apparaat en op het apparaat waar u berichten naartoe stuurt.
Een beveiligd bericht lezen met Gmail
Selecteer Aanmelden bij Google. U wordt omgeleid naar de aanmeldingspagina van Gmail. Selecteer Toestaan als u zich aanmeldt. Uw beveiligde bericht wordt in een nieuw tabblad in de browser weergegeven.
Om vertrouwelijke of privacy gevoelige informatie veilig van A naar B te verzenden kun je e-mail versleutelen. Dit verzekert de zender dat de informatie enkel door B kan wordt gelezen en verzekert de ontvanger dat er onderweg niets aan het bericht is gewijzigd.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Iets minder dan twee procent van alle Nederlandse WhatsApp-gebruikers, zo'n 200.000 gebruikers, stoppen of zijn gestopt met WhatsApp vanwege de gewijzigde voorwaarden. Dat aantal is bij lange na niet groot genoeg om een marktbeweging naar Telegram of Signal in gang te krijgen, zo blijkt uit onderzoek van Telecompaper.
Met het telefoonnummer van die vriend kunnen ze in WhatsApp of andere sociale media zijn of haar profielfoto zien. Deze voegen de fraudeurs vervolgens toe aan hun eigen WhatsApp account (met een willekeurig telefoonnummer), om geloofwaardiger over te komen.
EDIFACT staat voor Electronic Data Interchange For Administration, Commerce and Transport. Deze standaard is ontwikkeld vanuit de UNECE (United Nations Economic Commission for Europe). Belangrijkste doelstelling van EDIFACT is om berichten te definiëren.
Veilig informatie delen, chatten en e-mailen
Met Enovation ZorgMail communiceert u veilig en eenvoudig met ketenpartners, zorgprofessionals, bedrijfsgezondheidsdiensten, gemeenten en personen.