Reputatieschade is de schade die een persoon lijdt doordat zijn eer of goede naam wordt aangetast. Reputatieschade kan worden veroorzaakt door lasterlijke uitlatingen, valse beschuldigingen in de media of kritische publicaties over deze persoon.
Het is de wijze waarop stakeholders je organisatie zien en waarderen. Het gaat om de totale indruk die zij hebben over het handelen van je organisatie. Die vertaalt zich in het vertrouwen, de waardering en de steun die ze je geven.
Oorzaken reputatieschade
Wanneer je klanten horen dat hun persoonlijke gegevens zijn gelekt en op straat zijn beland, is hun vertrouwen in je bedrijf meestal weg. Ook slecht gedrag dat in de publiciteit komt zorgt voor reputatieschade. Denk hierbij aan het overtreden van milieuregels of het plegen van fraude.
Laster en eerroof is strafbaar. Wie in het openbaar kwaadwillig onwaarheden over iemand vertelt die zijn eer of imago kunnen schaden, begaat een inbreuk op artikel 443 van het Strafwetboek. Ook publieke beledigingen kunnen bestraft worden, in dat geval door artikel 448 van het Strafwetboek.
Uit deze uitspraken volgt dat het merendeel van de inbreuken op privacy / aantasting in de persoon (eer en goede naam) leidt tot veelal beperkte schadevergoeding variërend van de € 5.000,00 tot € 15.000,00.
Doe aangifte bij de politie
Maak dan een melding bij de politie. Dit helpt u bij het verzamelen van bewijs. U kunt dan later bewijzen dat u al langer last heeft van smaad of laster.
Valse beschuldiging melden via Centraal Meldpunt Nederland: Meld.nl. Heeft u te maken met smaad en laster. Als iemand u in een kwaad daglicht wilt zetten of wilt 'zwartmaken', dan is de persoon strafbaar op grond van belediging.
Hoeveel smartengeld u krijgt, is vooraf lastig te bepalen. De rechter kijkt naar uw totale situatie zoals uw leeftijd, hoe erg uw schade is en de invloed hiervan op uw leven. Ook kijkt de rechter hoeveel smartengeld anderen kregen in situaties die ongeveer hetzelfde zijn.
U kunt alleen worden veroordeeld voor smaad en/of laster als met voldoende bewijs kan worden aangetoond dat u opzettelijk de eer of goede naam van een ander aanrandt met het doel daar ruchtbaarheid (bekendheid) aan te geven, zijnde smaad, of het doen van schriftelijke of mondelingen uitlatingen waarbij een ander in ...
Eenvoudige belediging kan ook gebeuren door middel van geschriften of afbeeldingen. Belediging wordt overigens niet altijd vervolgd: daarvoor moet degene die wordt beledigd meestal eerst aangifte doen. Belediging is een zogenaamd 'klachtdelict'. Vaak zal belediging daardoor niet worden bestraft.
Reputatieschade is schade die is opgelopen in iemands reputatie, ook wel 'imagoschade' genoemd. Reputatieschade is een vorm van immateriële schade: het is immers een ander soort schade dan bijvoorbeeld een kapotte vaas.
De vereisten
Voor het slagen van een actie uit onrechtmatige daad moet aan vijf eisen zijn voldaan: onrechtmatigheid, toerekenbaarheid, schade, causaliteit en relativiteit.
bekendheid, beroemdheid, eer, faam, gezag, goede naam, naam, prestige, renommee, roep, vermaardheid. als synoniem van een ander trefwoord: naam (zn) : befaamdheid, bekendheid, beroemdheid, eer, faam, glorie, renommee, reputatie, roem, roep, vermaardheid.
Waar bij identiteit en imago nog vanuit het perspectief van de organisatie werd gekeken, kijken we bij reputatie vanuit het perspectief van de externe stakeholder. Reputatie gaat over de beeldvorming over een organisatie door mensen buiten de organisatie.
er is geen bewijs of onvoldoende bewijs. het belang van de aangifte is te klein. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een gestolen fiets. er is al te veel tijd verstreken sinds het strafbare feit is gepleegd.
Dat kan als het (online) pesten bedreigend of discriminerend wordt. Ook smaad en laster zijn strafbaar. De politie neemt aangiften zeer serieus, omdat je iemand levenslang kunt beschadigen.
Het verschil tussen smaad en laster is dus dat het bij laster altijd gaat om beweerde feiten die niet waar zijn. Dus enkel wanneer u iemands goede naam aantast door onware feiten bent u strafbaar op grond van laster. Wanneer u de waarheid vertelt en iemands goede naam aantast, kan dit smaad zijn.
Emotionele letselschade is dus het gevolg van een ernstig ongeval in verkeer of bedrijf. Of van een ander ernstig voorval waarvoor iemand anders aansprakelijk is. Ook voor emotionele schade kunt u mogelijk een schadevergoeding krijgen. Hiervoor is de professionele hulp van een erkende letselschade-expert onmisbaar.
Een schadevergoeding bij letselschade kan bestaan uit een vergoeding voor uw materiële schade en een vergoeding voor uw immateriële schade. Materiële schade zijn alle onkosten en ook gemiste inkomsten waar u na het ongeval mee te maken krijgt. Kosten die u niet had gehad als het ongeval u niet overkomen zou zijn.
Smaad, smaadschrift en laster, net zoals belediging trouwens, zijn misdrijven. Maar deze worden niet zomaar vervolgd. Het zijn namelijk zogenaamde klachtdelicten. Dat betekent dat je klacht moet doen bij de hulpofficier van justitie.
Eerroof wil zeggen dat iemand bepaalde beschuldigingen van een bepaald feit doet waarvan de wet het bewijs niet toelaat. Laster wil zeggen dat iemand bepaalde beschuldigingen doet van een bepaald feit waarvan de wet het bewijs wel toelaat.
Een klacht kan ingediend worden bij de politiediensten, maar ook een klacht met burgerlijke partijstelling voor de onderzoeksrechter of een rechtstreekse dagvaarding kunnen nuttig zijn om de zaak met zekerheid bij het gerecht aanhangig te maken.