West-Nederland is de meest stedelijke regio van Nederland. De vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht vormen samen met de tussenliggende stedelijke gebieden de Randstad. Daarnaast kan men in de regio ook het bekende Nederlandse polderlandschap vinden.
De Regio Randstad omvat de vier provincies in het westen van Nederland: Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. De 'Randstad' is niet één stad en ook niet een agglomeratie die is gegroeid rond één stad -zoals Parijs of Londen- maar een conglomeraat van grote en middelgrote steden.
uitspraak (info / uitleg)) is een provincie in het westen van Nederland aan de Noordzeekust. De hoofdstad is Den Haag, de grootste stad is Rotterdam. Zuid-Holland is een van de dichtstbevolkte en meest geïndustrialiseerde gebieden ter wereld.
West is een van de windstreken, naast noord, oost en zuid. West is tegenovergesteld aan oost; op de kompasroos met noord boven, ligt west links.
Regio Noord-West (Noord-Holland, Utrecht & Flevoland) - Stomavereniging.
Het noorden staat op 360° (° betekent graden), het zuiden op 180°, het oosten op 90° en het westen op 270°. Aan de hand daarvan worden de juiste graden genoteerd. Het zuidwesten kun je dus nu uitrekenen, precies tussen zuid 180° en west 270° in, dus 225°.
Oost staat recht tegenover west, zoals ook zuid recht tegenover noord staat. De betekenis van het woord 'Oriënt' is (letterlijk) de zon komt op in het oosten. Omdat het oosten is gedefinieerd als de richting waarin de zon lijkt op te komen, is het de richting waar het oppervlak van de aarde naartoe draait.
Op moderne kaarten wordt het noorden haast altijd boven afgebeeld, het zuiden beneden, het westen links en het oosten rechts. Bij een kaart van Antarctica is meestal de nulmeridiaan boven. Bij sterrenkaarten is ook het noorden boven en het zuiden beneden, maar het westen is rechts en het oosten links.
Zorg dat je horloge op zonnetijd staat. Richt de kleine wijzer richting de zon. Het midden van de "kleinste" hoek tussen de 12 en kleine wijzer wijst nu richting het zuiden. Het midden van de "grootste" hoek tussen de 12 en kleine wijzer wijst nu richting het noorden.
Amsterdam ligt in de provincie Noord-Holland, in het westen van Nederland. Het ligt aan de Amstel en het IJ.
Noord-Holland ligt in het noordwesten van Nederland. De provincie ligt ingeklemd tussen de Noordzee in het westen, de Waddenzee in het noorden en het IJsselmeer in het oosten. De provincie grenst aan de provincies Zuid-Holland en Utrecht via land, Flevoland via dijken en bruggen en Friesland via de Afsluitdijk.
Regio noord
Alle gemeenten uit de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Flevoland (met uitzondering van de gemeente Zeewolde, deze gemeente valt onder regio Midden).
De regio Zuidwest Nederland
Zuidwest Nederland bestaat uit Zeeland en Zuid-Holland met uitzondering van de gemeenten Rotterdam en Den Haag.
Limburg. Tot slot is de provincie Limburg gelegen in het zuidoosten van Nederland. Qua inwonertal kan Limburg een middelgrote provincie genoemd worden. Limburg telt ruim 1.1 miljoen inwoners.
Bij ons op het noordelijk halfrond komt de zon op in het oosten, ze bereikt haar hoogste punt in het zuiden en gaat onder in het westen. In het zuidelijk halfrond komt de zon (en de maan, de planeten en de sterren) op in het oosten. Het hoogste punt wordt echter bereikt in het noorden. De zon gaat onder in het westen.
Da's best lastig te onthouden. Tenzij je dit ezelsbruggetje gebruikt! De zon komt dus 's ochtends op in het oosten, en gaat aan het einde van de dag weer weg in het westen. 's Ochtends twee keer de o, 's middags of 's avonds twee keer de w. Zo vergeet je dat nooit meer!
Die aarde draait om zijn as en dat doet hij tegen de klok in oftewel in oostwaartse richting. Daarom zien wij 's ochtends de zon opkomen in het oosten en zien we hem 's avonds in het westen weer ondergaan. Doordat die aarde draait zit er ook steeds een ander gedeelte in het licht.
noordnoordwest bijwoord tussen noord en noordwest Voorbeeld: `Deze weg loopt eerst noordnoordwest om vervolgens naar het westen af te buigen. ` Bron: WikiWoordenboek.
Een windrichting, windstreek, kompasstreek of hemelstreek is 1/32e deel van de kompasroos en komt overeen met 11,25°. Het wordt gebruikt voor het globaal aangeven van de richting van waaruit de wind komt. De vier hoofdstreken zijn noord, oost, zuid en west.
Het zuiden ligt in het verlengde van een denkbeeldige as in het midden tussen de 12 en de kleine wijzer. Dit is de basistheorie. In theorie staat de zon om 12 uur in het zuiden. Echter staat de zon in Nederland om 13.00 uur in het zuiden in verband met de Middeneuropese tijd, wat GMT+1 is.
"Het noorden van het land" beslaat ruwweg alle Vlaamse provincies, maar Vlaams-Brabant maakt daar duidelijk minder deel van uit. "Langs de grens met Nederland" is gemiddeld gesproken iets noordelijker dan "het noorden van het land".
De wind wordt gemeten op een mast met een anemometer. Dit instrument is in 1846 geïntroduceerd door de Ierse astronoom Thomas Romney Robinson (1792-1882). Een anemometer is een ronddraaiend molentje met drie of vier halve bollen (cups) die met stangetjes aan een draaibare as zijn bevestigd.
Wanneer je naar het noorden kijkt, dan is het oosten aan je rechterhand en het westen aan je linker. Kijk je naar het zuiden, dan is het oosten aan je linkerkant en het westen aan je rechter. In de zomertijd gebruik je 1 uur in plaats van 12 uur op je horloge.