Het werd de Z van 'za' – wat 'voor' betekent. Het ministerie publiceert er een reeks aan leuzen mee: voor de overwinning, voor onze soldaten, voor Rusland, voor onze helden, voor Poetin en zelfs: voor vrede.
De separatisten, of pro-Russische Oekraïners. Ze strijden mee aan de zijde van Poetins soldaten. Toch zijn ze verre van veilig voor de Russen. Als ze van het slagveld wegvluchten, executeren de Russen hen of zorgen ze er wel voor dat de Oekraïners weten waar ze zitten.
Het Russisch en Oekraïens lijken taalkundig erg veel op elkaar. Zo'n 62 procent van alle Oekraïense woorden is hetzelfde (of bijna hetzelfde) als het Russisch. Dat is vergelijkbaar met het Spaans en Portugees. De meeste Russen en Oekraïners kunnen elkaar dan ook prima verstaan, zeker als ze een beetje hun best doen.
Het symbool staat voor overwinning, maar heeft in oorlogstijd een extra betekenis gekregen. Veel Russische militairen en legervoertuigen dragen het teken, voornamelijk om duidelijk te maken dat het de eigen troepenmacht betreft. Daarnaast dragen sympathisanten van Poetin en voorstanders van de oorlog het symbool.
De Z zou voor "za pobedoe" (voor de overwinning) staan, hoewel dit in het cyrillisch schrift een "з" zou moeten zijn (van "за победу"). Het zou ook kunnen staan voor "Zapad" (West), wat de richting van de troepenbeweging in Oekraïne zou kunnen betekenen of de oorsprong van het voertuig.
Rusland gebruikt drie verschillende tanks: de T-80, T-72 en T-90. Bij al die tanks is de munitie opgeslagen in de koepel. Daardoor kan munitie snel en automatisch worden geladen in de loop. Anders dan bij westerse tanks hebben deze Russische wagens bovendien maar drie bemanningsleden in plaats van vier.
Het wapen van Rusland (Russisch: Герб России, Gerb Rossii) is het officiële symbool van de Russische Federatie en bestaat uit een rood schild, waarop de Russische tweekoppige adelaar is afgebeeld.
Op Instagram postte het Russische ministerie van Defensie (MvD) op 3 maart 2022 dat het 'Z' symbool een afkorting is van de uitdrukking 'voor de overwinning' (Russisch: за победу, geromaniseerd: za pobedu), terwijl het 'V'-symbool staat voor 'Onze kracht ligt in de waarheid' (Russisch: сила в правде, geromaniseerd: ...
Meerdere mensen wezen erop dat de letter, die in eerste instantie voornamelijk op tanks en andere militaire voertuigen verscheen, staat voor за победу (za pobedy), dat in het Russisch vertaalt als 'voor de overwinning'.
De Rus heeft met witte tape op zijn turnpak de letter Z geplakt, die symbool staat voor de invasie van Russische troepen in Oekraïne. Het wordt gezien als een uiting van steun voor de oorlog.
Naast het Russisch wordt in Rusland nog een honderdtal andere talen gesproken, waaronder Mordwiens, Tsjetsjeens, Tataars, Kirgizisch, Basjkiers. Deze talen zijn noch verwant aan het Russisch, noch aan andere Indo-Europese talen.
Eerst heette het de Oekraïense Volksrepubliek (1918-1922), tussendoor nog de Oekraïense Staat (29 april 1918 - 14 december 1918) en vervolgens de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek (1922 - 1991). Intussen was er ook nog de Pools-Oekraïense Oorlog (november 1918 tot juli 1919).
In Oekraïne worden naast het Oekraïens ook de talen Russisch, Krim-Tataars, Roemeens, Hongaars, Bulgaars, Pools, Duits, Belarussisch, Slowaaks, Grieks, Gagaoezisch en Romani gesproken. In de zuidoostelijke helft van het land overheerst het Russisch, in de noordwestelijke helft het Oekraïens.
De pro-Russische separatisten in de Oekraïens provincies Donetsk en Luhansk maakten zich in 2014 los van de controle van de Oekraïense regering en riepen zichzelf uit tot onafhankelijke 'volksrepublieken'. Ze hebben ongeveer een derde van de provincies - aan de oostgrens met Rusland - in handen.
Het conflict ontstond in het voorjaar van 2014, nadat de pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovytsj in februari was afgezet tijdens de Revolutie van de Waardigheid in Kiev, die volgde op de maandenlange pro-westerse Euromaidan-protesten en Rusland de Krim bezette.
In totaal omvatte de krijgsmacht van Oekraïne ongeveer 780.000 manschappen, 6.500 tanks, ongeveer 7.000 gepantserde gevechtsvoertuigen, 1.500 gevechtsvliegtuigen, en meer dan 350 schepen.
Langs Oekraïense kant sneuvelden maar 160 tanks, waardoor het land netto nu 78 stuks meer heeft dan voor de oorlog. De westerse militaire steun is dan nog niet eens meegeteld, maar later meer hierover. Daarnaast verloor Rusland nog bijna 1.300 pantservoertuigen en honderden artilleriestukken en raketsystemen.
India: 512 T-90S-tanks. Rusland: ongeveer 931 T-90's.
De gemiddelde landelijke adviesprijs, dat is de prijs die je langs de snelweg betaalt, is gestegen naar 2,43 euro, meldt consumentenorganisatie United Consumers. Een volle tank van 50 liter kost nu meer dan 121 euro. Nooit eerder kwamen de prijzen aan de pomp zelfs maar in de buurt van dat bedrag.
Z komt dan van 'Za pobyedu', wat in de vertaling zoveel betekent als 'Voor de overwinning'. Volgens Russische bronnen betekent dat tevens dat een militaire missie is voltooid. De V betekent niet 'Victory' maar is voor Russische militairen een soort stempel voor de kreet 'In waarheid ligt macht'.
De officiële naam van het land werd Unie van Socialistische Sovjet-Republieken (USSR), kortweg Sovjet-Unie. Na de dood van Lenin in 1924 volgde Jozef Stalin hem op en werd de Sovjet-Unie een dictatuur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de Sovjet-Unie aan de geallieerde zijde en leed het land zware verliezen.
De 'Z' kan volgens verschillende experts ook staan voor 'zapad', wat 'west' betekent in het Russisch. Daarmee kan de regio waarin de Russische troepen gestationeerd zijn worden aangeduid, of de richting waar ze naartoe trekken. Anderen opperen dat de Z staat voor 'Zelenski', als doelwit.
De oorlog in Oekraïne kost het Russische leger bakken met geld, nu en in de toekomst. Volgens een nieuw onderzoek zullen de kosten, mits de invasie zich verder doorzet, mogelijk neerkomen op circa $20 miljard per dag.