Ter bescherming van je privacy werkt je iPhone bij elk wifinetwerk waarmee het apparaat verbinding maakt met een uniek privénetwerkadres, een zogeheten MAC-adres (Media Access Control).
Een internetadres dat uitsluitend wordt gegenereerd voor gebruik binnen een intern netwerk. Privéadressen worden uitgegeven door een netwerkapparaat, bijvoorbeeld een router, dat gebruikmaakt van een poule met adressen die het heeft gekregen van een DHCP-server.
Als op je Apple apparaat een privacywaarschuwing of een waarschuwing over zwakke beveiliging verschijnt voor een wifinetwerk, is het mogelijk dat gegevens van je apparaat via dat netwerk openbaar worden gemaakt.
Ja, uw wifiprovider (ook wel internet service provider (ISP) genoemd) kan zien wat u zoekt en welke sites u bezoekt, zelfs als u in de incognitomodus bent. De eigenaar van de router kan ook in de routerlogboeken zien wat u zoekt.
Als je niet voorzichtig bent, kan bijna iedereen je internetactiviteit zien. Wifi-beheerders kunnen je activiteit zien via routerlogs, terwijl websites, apps, internetproviders, zoekmachines en adverteerders allemaal middelen hebben om te volgen wat je online doet. Gebruik CyberGhost VPN om je privacy te beschermen.
Voor netwerkbeheerders. Als je een wifirouter beheert die is geconfigureerd om je te waarschuwen wanneer een nieuw apparaat verbinding maakt met het netwerk, krijg je een melding wanneer een apparaat voor het eerst verbinding maakt met gebruikmaking van een privé wifi-adres.
Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Zet over of stel [apparaat] opnieuw in' > 'Stel opnieuw in' > 'Herstel netwerkinstellingen'. Hierdoor worden niet alleen wifinetwerken en -wachtwoorden opnieuw ingesteld, maar ook mobiele instellingen en eerder gebruikte VPN- en APN-instellingen.
Ga hiervoor naar Instellingen ▸ Algemeen ▸ Stel opnieuw in ▸ tik hier op 'Herstel netwerkinstellingen' om de netwerkinstellingen te herstellen. Zodra dit voltooid is dien je opnieuw verbinding te maken met je wifi netwerk.
Via een onbeveiligde wifi-verbinding kunnen hackers ook malware verspreiden. Als in jouw instellingen het delen van bestanden via een netwerk is toegestaan, kan de hacker eenvoudig geïnfecteerde software op je computer installeren. Sommige slimme hackers zijn er zelfs in geslaagd om het verbindingspunt zelf te hacken.
Elk apparaat dat verbinding maakt met je internetnetwerk heeft een eigen IP-adres.
Met het WiFi-only model kun je enkel verbinding maken met internet als je binnen bereik bent van een draadloos netwerk. Als je buiten het signaal van het netwerk gaat, heb je geen verbinding meer.
Tik op het wifinetwerk dat je wilt gebruiken of tik op 'Ga door zonder wifi' om het mobiele netwerk van je apparaat te gebruiken. Als je een iPhone of iPad (Wi-Fi + Cellular) configureert, moet je mogelijk eerst je iPhone-simkaart of iPad-simkaart plaatsen. Je wordt mogelijk ook gevraagd om je eSIM te activeren.
Wifi gaat ook automatisch weer aan als je naar een nieuwe locatie rijdt of loopt, zodat je automatisch verbinding maakt met vertrouwde netwerken. Ook dat is bewust zo door Apple ingesteld. Wifi en bluetooth écht uitschakelen kan nog wel, in de instellingen van iOS.
Een IP-adresconflict ontstaat als degene die de statische IP-adressen heeft toegewezen, de adressen die ze hebben gebruikt, over het hoofd heeft gezien en vergelijkbare adressen aan meerdere apparaten heeft gegeven.
Voor: Android: Tik op > Instellingen > Privacy.
Er is sprake van een inbreuk in verband met persoonsgegevens wanneer de gegevens waarvoor uw onderneming/organisatie verantwoordelijk is het onderwerp worden van een beveiligingsincident waardoor de vertrouwelijkheid, beschikbaarheid of integriteit wordt geschonden.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.