Je kolft wat je gewend bent maar 1 maal per dag kolf je extra intensief. Je kolft 10 à 20 minuten, dan 10 minuten stoppen dan weer 10 minuten kolven en 10 minuten stoppen en weer 10 minuten kolven. Dit kost je ongeveer een uur per dag. Binnen een tijdspanne van drie uur kolf je iedere 20 a 30 minuten een paar minuten.
Cluster of power kolven
Kolf naast uw eigen kolfritme nog één of twee maal per dag een uur. U start aan het begin van dat uur met 10-15 minuten kolven. Dan rust u 10 minuten. Daarna weer 10 minuten kolven, gevolgd door 10 minuten rust en eindigen met 10 minuten kolven.
Na een drietal dagen merk je normaal gezien een stijging in productie op. Gebruik te pauzes om voldoende de drinken, iets te eten en even te rusten.
Masseer je borst en stimuleer je tepels. Maak draaiende, masserende bewegingen, stimuleer je tepel door er snel met de muis van hand over (heen en weer) te wrijven. Beetje raar om te doen, misschien, maar eens schudden met de borsten kan ook helpen.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Als je korter kolft en de borst niet goed soepel maakt, krijgt je lichaam het signaal: er blijft melk over, ik kan volgende keer wel minder maken. De meeste moeders kolven 10-15 minuten per borst, totaal 20-30 minuten dus. Gebruik je een dubbelzijdige kolf, dan ben je 10-15 minuten bezig.
Als u fulltime borstvoeding geeft, verwacht dan dat u in totaal ongeveer 15-60 ml (0,5-2 fl oz) uit beide borsten per kolfsessie afkolft. Als u uitsluitend kolft, houd dan rekening met het totale volume in 24 uur. De volledige melkproductie is ongeveer 750-900 ml (25-30 fl oz) per baby.
Uit onderzoek blijkt dat het volledig leegpompen van elke borst de beste manier is om meer melk te produceren. En dat is precies wat power pump doet .
Het is normaal dat je de eerste keren weinig tot geen melk kolft, ook als de melkproductie al goed op gang is. Hygiëne is belangrijk bij het geven van borstvoeding, het kolven en het bewaren van moedermelk. Was voor het kolven je handen met zeep of gebruik handalcohol.
Na drie à vier dagen komt de melkproductie meestal echt op gang. De borsten worden voller. Dit geeft vaak een drukkend gevoel (stuwing). De stuwing zal vanzelf na een à twee dagen afnemen als u regelmatig aanlegt of kolft.
Probeer 's nacht 's minimaal 1 keer te kolven. Nachts kolven heeft als voordeel dat u gebruikt maakt van het hormoon prolactine. Prolactine zorgt voor de aanmaak van melk en die is in de nacht het hoogst.
Hoe gekolfde melk bewaren, ontdooien en opwarmen? Gebruik zo veel mogelijk verse melk, want de voedingswaarde en de beschermende stoffen in moedermelk zijn optimaal als de melk niet wordt ingevroren of opgewarmd. Afgekolfde moedermelk blijft echter voldoende van kwaliteit en te verkiezen boven kunstvoeding.
Wanneer je start met clusterkolven is het belangrijk dat je dit 2 tot 3 dagen achter elkaar op ongeveer hetzelfde moment doet. Het is niet noodzakelijk elke keer een andere kolfset te gebruiken, de flessen tussendoor te wassen en de melk in de koeling te bewaren.
Bij kolven geldt hetzelfde als bij borstvoeding geven. Hoe leger en hoe vaker de borst wordt gekolfd, hoe groter de melkaanmaak. Voldoende afkolven zorgt er dus voor dat je voldoende melk hebt bij de volgende voeding. Wel is de hoeveelheid afgekolfde melk vaak wat minder dan wat een kind uit de borst drinkt.
Hoe voller de borst hoe meer van het vet zich aan de lactocyten hecht en hoe magerder de melk wordt. Naarmate de borst wordt geleegd, komt er meer vet los van de gladder wordende lactocyten en wordt de melk vetter.
Je borsten voelen slap en soms beurs aan, alsof er geen melk meer in zit. Het is goed om je te bedenken dat je borsten op deze dagen juist meer melk aanmaken. Ook is het zo dat je borsten in principe nooit helemaal leeg zijn, dus je hebt juist wel voldoende voeding.
Problemen met de gezondheid kunnen een negatieve invloed op de melkproductie hebben. Stress en spanningen kunnen de toeschietreflex beïnvloeden en tot minder melk leiden. Daarnaast kan een eenzijdig eetpatroon zorgen voor minder melkproductie. Zorg daarom dat u gezond en gevarieerd eet.
Salie staat erom bekend om de productie van melk te remmen. Bij stuwing kun je saliethee drinken. Neem 1 theelepel gedroogde salie op 250ml gekookt water en laat het 5-15min trekken, 2-6 kopjes per dag.
Binnen een tijdspanne van 3 uur kolf je elke 20 tot 30 minuten een paar minuten. Wek een toeschietreflex op en stop met kolven als de melkstroom afneemt. Herhaal de Clusterkolfsessie elke dag tot de melkproductie toeneemt.
Dubbel kolven verhoogt het niveau van prolactine, het melkproducerende hormoon, in je lichaam. Verbazingwekkend genoeg heeft onderzoek aangetoond dat vrouwen die dubbel kolven, bij elke kolfsessie een extra toeschietreflex hebben.
Terwijl het volume van de flesvoeding altijd wordt gemeten, kan het op verzoek voeden aan de borst niet worden gemeten en kunnen aanbevelingen voor flesvoeding niet worden toegepast op borstvoeding. Moeders zullen van nature minder melk kolven vanaf zes maanden . Dit is normaal.
Hoeveel melk is genoeg? Je doel is 24 tot 30 ounces per 24 uur . Je zou deze hoeveelheid moeten bereiken tegen de tijd dat je baby 2 tot 3 weken oud is.
In Tjongerschans wordt er volgens protocol bijgevoed of op verzoek van de moeder. Vrouwen waarbij het kolven met de hand in de zwangerschap goed gaat, kolven gemiddeld 36 ml af.Bij anderen is het resultaat per kolfbeurt 2-3 ml.