De menselijke levensloop begint met een fase van groei en ontwikkeling, van kind tot volwassene, gevolgd door een fase van ouder worden. Met 'veroudering' wordt met name het laatste deel van de volwassen fase bedoeld. Belangrijk zijn hierbij de maatschappelijke en biologische aspecten.
Voor “ouderen” is het net het dubbele. Vanaf 60 ben je oud, volgens de ondervraagden. Al naargelang de leeftijd van de ondervraagden, zag je wel wat variatie in de antwoorden trouwens: 20-jarigen vinden iemand van 25 eigenlijk al oud.
Bij het ouderdom horen symptomen als vergeetachtigheid, een verminderd gezichtsvermogen, achteruitgang van het gehoor of longontsteking. Tevens hebben ouderen meer kans op vallen en botbreuken, doordat de spieren en gewrichten minder soepel zijn. Een val kan ernstige gevolgen hebben en genezing kan soms erg lang duren.
Organen gaan trager werken. Het herstellend vermogen neemt af. De hormoonproductie vermindert. Het reactievermogen neemt af.
' Sociale omstandigheden en sociale relaties zijn namelijk belangrijk voor het welbevinden op latere leeftijd. Veel ouderen die bij de huisarts komen hebben psychosociale klachten, zoals eenzaamheid of somberheid. Mensen die goed sociaal ingebed zijn leven daarentegen tot wel zeven jaar langer, blijkt uit onderzoek.
Succesvol ouder worden is bedoeld voor beginnende ouderen vanaf vijftig jaar, die de vaardigheden willen aanleren die nodig zijn om zich actief voor te bereiden op hun toekomst. Dit Boom Hulpboek bestaat uit concrete oefeningen, aangevuld met wetenschappelijke achtergrondinformatie.
De skeletspieren in je lichaam bereiken hun piek rond het 25e levensjaar. Wanneer je de leeftijd van 35 bereikt, beginnen die spieren voor de eerste keer af te takelen. Maar het is pas rond je 50e of zelfs 60e dat je daar normaal gezien iets van zult voelen, zeggen experts.
“Emotieregulatie bijvoorbeeld. Je kan er minder stress door ervaren. Ook kunnen vijftigplussers nieuwe informatie beter in een context plaatsen, omdat ze meer kennis hebben in hun semantisch geheugen, het geheugen voor feitenkennis. Ouderen zijn ook beter in interpersoonlijke problemen oplossen.”
De krimp zet in als je eind 40 bent. Veel vrouwen zijn rond hun 70ste ruim 5 centimeter korter dan op hun 20ste. Bij mannen verloopt dat proces oneerlijk genoeg een stuk langzamer.
De dikte van de eerste twee lagen van uw huid – de opperhuid en de lederhuid – neemt af. Daardoor ontstaan er rimpels in het gezicht en kraaienpootjes rond de ogen. Bovendien wordt uw huid droger en ontstaat er een jeukerig gevoel. Verder kunnen zich overal op uw lichaam ouderdomsvlekken vormen.
Normale veroudering gaat gepaard met een achteruitgang in het geheugen. Dit geldt vooral het werkgeheugen en het episodische geheugen. Vooral het onthouden van nieuwe feiten of gebeurtenissen wordt lastiger. Daarentegen blijkt het procedurele geheugen vrijwel intact bij het klimmen der jaren.
Oude mensen maken minder kalk aan dan jonge mensen. Hun botten zijn daarom brozer en kunnen eerder breken. Oude mensen zijn vaak bang om te vallen, maar toch moeten ze blijven bewegen. Want een lichaam dat beweegt, maakt meer kalk aan.
Een bejaarde, soms ook senior, is iemand van gevorderde leeftijd. Voor deze levensfase wordt doorgaans de leeftijd van 70 tot 80 jaar aangehouden, en is men ouder dan 80 jaar dan is men hoogbejaard.
Bij ouder worden, hoort helaas niet alleen het hebben van meer levenservaring. Ook zwakker wordende spieren, ogen en oren die het minder goed doen en zwakkere botten zijn zaken die erbij komen kijken. U kunt zich hierdoor minder krachtig en mobiel voelen.
Met het ouder worden verandert de samenstelling van je lichaam. Zo nemen je spieren in omvang af, worden je botten brozer en neemt het vetweefsel toe. Omdat je spiermassa afneemt, heb je minder energie nodig en daarom ook wat minder eten. Het ouder worden kan ook betekenen dat je minder beweegt.
We onderscheiden dan ook vier 'gebieden' waarop ouderen kwetsbaar kunnen zijn: fysieke (belemmeringen in hun fysieke functioneren door bijvoorbeeld gewichtsverlies, evenwichtsproblemen, vermoeidheid), cognitieve (belemmeringen in cognitie zoals geheugen en flexibiliteit), sociale (belemmeringen door eenzaamheid of ...
Mensen die behoren tot een risicogroep door hoge leeftijd of onderliggende aandoening, vooral als ze niet gevaccineerd zijn. Mensen met ernstige afweerstoornissen (immuungecompromitteerden) bij wie de vaccinatie onvoldoende werkzaam kan zijn.
Volgens de 2000 mannen en vrouwen die aan het onderzoek meededen, heeft de gemiddelde vrouw op haar 31ste de beste mix van die factoren. 70% van de ondervraagden vindt een vrouw mooi als ze zelfvertrouwen heeft. 67% noemt een mooi uiterlijk als belangrijke factor en 47% vindt stijlgevoel belangrijk in een vrouw.
Nederland weer bij 'gelukkigste' landen
Het geluk van een persoon tussen de 20 en 50 jaar oud verandert vrijwel niet. Vooral rond de leeftijd van 60 jaar piekt het, gevolgd door een daling vanaf 75 jaar.
Tevredenheid. Op je 23e mag je dan wel het gelukkigst zijn, maar op je 69e ben je het meest tevreden. Je kijkt op deze leeftijd het mooist op je leven terug, wat ook een vorm van geluk is. Daarnaast blijkt uit Duits onderzoek dat veel vijftigers niet hadden verwacht dat ze zo gelukkig zouden zijn op hun 60e.
Het geheim van een lang leven zal altijd grotendeels een geheim blijven. Er zijn zoveel factoren die een rol kunnen spelen: wat je eet, hoeveel je beweegt, wat je genetisch van je ouders hebt meegekregen en misschien zelfs of je een optimistische aard hebt. Het is lastig te zien wat de doorslag geeft.