Er zijn verschillende oude Duitse munten in omloop. De meeste dateren van voor 1871. Alle gouden munten hebben stuk voor stuk een hoge waarde. Meestal gaat het om gouden munten van 10 mark of 20 mark.
De bank van Saksen gaf dan weer op 20 oktober 1923 biljetten uit met een waarde van 20 en 100 miljard.
De Duitse mark (Duits: Deutsche Mark), (DM, DEM) was de officiële geldeenheid van de Bondsrepubliek Duitsland van 1948 tot de introductie van de euro in 1999. Munten en bankbiljetten werden in 2002 uit de circulatie gehaald. Eén euro werd gelijkgesteld aan 1,95583 DM. De mark was onderverdeeld in 100 Pfennig.
De Reichsmark was opgedeeld in 100 Reichspfennig, en evenveel waard als 1 biljoen (1012) Papiermark.
De vroegere nationale bankbiljetten en munten (bijv. Duitse marken of Spaanse peseta's) kunnen in de meeste gevallen nog steeds voor euro's worden omgewisseld. Dit wordt uitsluitend gedaan door de nationale centrale banken.
Een goudmark was een waarde in goud uitgedrukt: aan de huidige goudkoers zou 500 miljard goudmark nu ongeveer gelijk zijn aan 6600 miljard euro.
Vreemde valuta wisselen bij een geldwisselkantoor
U kunt bij alle GWK Travelex vestigingen in Nederland buitenlands geld inwisselen voor euro's. Na uw reis kunt u eenvoudig uw buitenlands geld inwisselen voor euro's bij een GWK Travelex vestiging op de luchthavens.
De bestaande vijftigjes blijven gewoon geldig als betaalmiddel. De oude briefjes worden geleidelijk uit de roulatie gehaald. De ECB blijft ook nog oude vijftigjes verspreiden: er ligt nog een voorraad nieuwe en gebruikte biljetten van de eerste lichting, en die moet eerst op.
Dit doet u bij de Nederlandsche Bank (DNB) in Haarlem. Guldenmunten (als dubbeltjes en rijksdaalders) kunt u bij DNB niet meer omwisselen. Andere valuta kunt u alleen omwisselen in het land waar het geld vandaan komt.
Net als alle andere eurobankbiljetten zal het €500-biljet altijd zijn waarde behouden en kunnen worden omgewisseld bij een nationale centrale bank van het eurogebied.
Sinds de invoering van de euro in Frankrijk zijn Franse Frank biljetten geen geldig betaalmiddel meer. Franse Franken zijn niet meer inwisselbaar. Toch kunt u voor vele andere soorten biljetten nog wel geld krijgen. Wissel uw oude biljetten in op oudevalutas.com en ontvang euro's op uw bankrekening.
De waardevolste munt van twee euro werd geslagen in Monaco. Deze werd in 2007 gemaakt ter ere van Grace Kelly, een Amerikaanse actrice en winnaar van een Oscar-prijs die trouwde met Prins Rainier III en prinses van Monaco werd. Er werden slechts 20.000 exemplaren in omloop gebracht.
De meest waardevolle 2-euromunt uit Duitsland is de herdenkingsmunt Mecklenburg-Vorpommern. Op de achterkant is het Kasteel van Schwerin afgebeeld. De munt met deze afbeelding is in totaal 30 miljoen keer geslagen.
Oud geld inwisselen
Oude Nederlandse biljetten zijn nog steeds wel inwisselbaar bij De Nederlandsche Bank. Het briefgeld mag tot 2032 omgeruild worden naar euro's. Als je oud geld omwisselt, wordt gerekend met de officiële vaste koers: EUR 1 = NLG 2,20371.
Briefgeld kan veel hebben
"Allereerst is het waterbestendig, zodat je geld zelfs als het per ongeluk in de was terechtkomt niet kapotgaat. Zelfs niet in een kookwas van negentig graden", vertelt hij. "Dat komt doordat briefgeld al zo'n tweehonderd jaar gemaakt wordt van katoen.
Hun waarde verliezen de oude biljetten nooit, want je kunt ze voor onbepaalde tijd inwisselen bij nationale centrale banken.
En voor het biljet van 100 Belgische frank (2,5 euro) zijn de cijfers nog spectaculairder. Er circuleren op zolders, onderaan kleerkasten of in kluizen nog steeds 9,6 miljoen zulke biljetten.
De Nationale Bank wisselt geen buitenlands geld om. De vroegere nationale bankbiljetten en munten van landen die tot het eurogebied behoren kunnen in de meeste gevallen nog steeds voor euro's worden ingewisseld. Dit wordt uitsluitend gedaan door de nationale centrale banken.
Herstelbetalingen zijn betalingsverplichtingen die de aanvallende partij van een oorlog kunnen worden opgelegd, ter leniging van de oorlogsschade die is veroorzaakt bij de aangevallen partij. De betalingen worden in zekere gezien als alternatief voor gebiedsannexatie, en kunnen zowel in geld als in natura geschieden.
BERLIJN - Welgeteld 92 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog betaalt Duitsland zijn laatste oorlogsschulden aan de geallieerden. De laatste overboeking is een achterstallige rentebetaling over de jaren 1945 tot 1952.
In de decennia die op de Tweede Wereldoorlog volgden, werd de aandacht voor de rol van Duitsland in de oorlog voornamelijk gevestigd op de Duitse schuld. Sinds enkele jaren vestigen historici steeds meer de aandacht op Duitsland als slachtoffer.