De mungboon of urdi (afkomstig van de plant Vigna radiata) is een opgaande of windende, bossige, kruidachtige, vlinderbloemige eenjarige plant. De boon van de soort wordt gebruikt voor menselijke consumptie, bijvoorbeeld in dahl of als taugé. De gehele plant kan dienen als veevoer of voor groenbemesting.
Switi Bori Oerdi Meel is een exotisch meel dat wordt gebruikt in de Surinaamse keuken om zoete baka bana's en andere lekkernijen te bereiden. Het meel is doorgaans gemaakt van rijpe bakbananen en suiker, waardoor het een heerlijk zoete smaak heeft.
In dat geval raden we linzen aan; zowel de rode als de groene variant is een geschikte vervanger. Ook kikkererwten en spliterwten zijn geschikte alternatieven. Houd er wel rekening mee dat de bereidingswijze en -tijd af kunnen wijken van het recept als je mungbonen vervangt door een ander ingrediënt.
Bara als broodje
Snijd de bara doormidden en beleg de bara met een vulling, zoals Surinaamse kipkerrie of bakkeljauw. De bara kan ook belegd worden als een “bara gezond” met sla, tomaat, komkommer en kaas. Lekker ook om deze onder het tosti-ijzer op te warmen, zodat de bara krokant wordt.
Oerdi Besan 400g is kikkererwtenmeel, gemaakt van gemalen kikkererwten.
Het kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan gerechten te maken, waaronder traditionele Indiase snacks zoals pakoras, cheela (pannenkoeken) en dhoklas . Besan kan ook worden gebruikt als verdikkingsmiddel in soepen en jus of als coating voor gefrituurd voedsel. Het wordt ook gebruikt om uienbeignets, vada pav, schnitzels en andere populaire straatvoedselproducten te maken.
Oerdi is een pesi soort. Het is ook bekend als de donkere mung bonen soort. In de Surinaams Hindoestaans keuken is de oerdi bekend als de zwarte daal pesi.
Surinaamse bara is niet alleen lekker, maar ook voedzaam. Het is rijk aan vezels en eiwitten, omdat het gemaakt is van gele erwten. Het bevat ook verschillende kruiden en specerijen die bijdragen aan de smaak en gezondheidsvoordelen hebben.
Het Surinaamse bijgerecht telo is gekookte en daarna gebakken of gefrituurde cassave, een lange, spits toelopende wortelgroente die welig tiert in tropische en subtropische gebieden zoals Suriname. Telo wordt vaak geserveerd bij bakkeljauw, trie (knapperig gebakken ansjovisachtige visjes) of Javaanse kip.
Een traditionele roti wordt in deze variant omgetoverd tot een handzame rol, gevuld met sappige kip, aardappelen, en kousenband.
Katjang Idjoe (ook wel groene boon genoemd) is het zaad van de Mungboon (Vigna radiata) wat een eenjarige plant is. De kiemen van de Mungboon zijn in de westerse wereld bekend als taugé. Katjang Idjoe heeft een kruidig-nootachtig smaak, is daarbij licht verteerbaar en bevat heel veel vitamine C.
Ze zijn goed voor je gezondheid en doen het ook nog eens goed als vleesvervangers.
Kitchari is letterlijk een vaste hap in de Ayurvedische keuken. De klassieke en meest basic variant wordt gemaakt van groene of gele mungbonen, basmatirijst, ghee en specerijen.
Wat zijn Surinaamse puntjes? Zoals de naam al doet vermoeden, zijn Surinaamse puntjes langwerpige broodjes die oorspronkelijk uit Suriname komen. De korst van deze broodjes zit tussen die van een zacht broodje en een pistoletje in. Ze zijn wat boller en luchtiger dan de pistoletjes die wij in Nederland kennen.
De bara's zijn op afspraak dagvers gebakken en in te vriezen. Voor consumptie: Warm de (ontdooide) bara 6-8 minuten op in een voorverwarmde oven van 180 graden. De bara's kunnen ook kort, afgedekt opgewarmd worden in de magnetron.
Hoe maak je een bara luchtig? "Voor een luchtige bara gebruik ik zowel gist als zelfrijzend bakmeel in mijn deeg.Daarna is het belangrijk om het bara-deeg minstens 2 uur te laten rijzen. Zo geef je de gist en het bakmeel goed de tijd om hun belangrijke werk te doen."
De bara is een oorspronkelijk uit India afkomstige Surinaams-Hindoestaanse snack waarbij gekruid deeg wordt gefrituurd. Het deeg wordt gemaakt van urdimeel (gemaakt van mungbonen) en tayerbladeren of soms verse spinazie, gekruid met onder meer komijn, knoflook, kurkuma en chilipeper (of Madame Jeanette pepers).
Herheri (ook wel heriheri, heri heri of eri-eri, uit het Sranantongo) is een Surinaams eenpansgerecht van aardvruchten als cassave en zoete aardappel met ei, bakbanaan en bakkeljauw.
Klipvis of bakkeljauw (Surinaams-Nederlands), ook wel rotsvis genoemd, is gezouten en gedroogde kabeljauw. De Vikingen keken rond het jaar 1000 op hun reizen het drogen van vis in de koude lucht af van de Indianen aan de Oostkust van Canada. Ze noemden deze gedroogde vis stokvis omdat de vis aan stokken werd gedroogd.
Een bara eet je warm, net zoals je een oliebol het beste warm eet. En de bara wordt meestal gegeten met een pittige chutney of een andere, doorgaans loeihete saus. Maar je kunt ze natuurlijk ook vullen. Bijvoorbeeld met kip masala met kousenband.
Met de Rambam Methode leer je echt gezond en puur eten.De methode is kenmerkend vanwege het scheiden van bepaalde voedselgroepen en fruitsoorten in combinatie met detox-dagen. Het lichaam gaat afvalstoffen opruimen en het immuunsysteem krijgt ruimte en energie om het lichaam te herstellen.
Het gaatje zit in het midden zorgt ervoor dat het garen bij het bakken een stuk sneller gaat. En hoe korter de baktijd hoe malser en lekkerder de bara!
Meng goed tot er een samenhangend deegje ontstaat. Het deeg moet niet te nat, maar ook niet te droog zijn. Laat het deeg afgedekt 2-3 uur rijzen.
Urid Dal Chilka zit boordevol eiwitten, vezels en essentiële voedingsstoffen en is een gezonde aanvulling op uw uitgebalanceerde dieet, aantrekkelijk voor zowel gezondheidsbewuste personen als culinaire liefhebbers.
Mungbonen zijn rijk aan eiwitten, welke je lichaam onder andere nodig heeft voor spierherstel en -opbouw. Daarnaast bevatten ze veel kalium, voor een goede werking van je hart en bloedvaten, foliumzuur, vitamine B en mineralen. De groene boontjes staan ook bekend als detoxbonen.