Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
Zo mogen kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft niet. Daarnaast mogen ook insecten niet gegeten worden waardoor het belangrijk is dat de groenten goed schoon zijn. De dieren die wel toegestaan zijn moeten koosjer geslacht zijn. Een stukje vlees of wijntje van de supermarkt zijn niet toegestaan.
Kaas is namelijk alleen kosjer als hij door Jidden is gemaakt, een voorschrift dat ook geldt voor wijn en brood.
Een vis hoeft niet ritueel geslacht te worden. Voorbeelden van vissen die koosjer zijn: baars, kabeljauw, snoek, ansjovis, haring, zalm, karper en tonijn. Voorbeelden van vissen die verboden zijn: aal, paling, steur, rog, meerval, zwaardvis en zeewolf. Tevens zijn alle week- en schaaldieren verboden.
Een halal-keurmerk staat op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de regels uit de Koran. Halalvlees is vlees waarbij al het bloed is verwijderd. In het Jodendom gelden ook bepaalde spijswetten. Eten dat aan deze wetten voldoet wordt koosjer genoemd.
Ook buiten de diensten is alcoholconsumptie toegestaan. In het Jodendom maakt drinken van koshere wijn (jajin) deel uit van verschillende rituelen tijdens de sabbat en het inwijden en uitluiden van feestdagen. Hierbij zijn alleen koshere wijnen, die onder het toezicht van een rabbinaat zijn gemaakt, toegestaan.
Joden die ritueel slachten doen dat om koosjer voedsel te kunnen eten. Het is voor hen bovendien van belang dat zij vlees en zuivel scheiden, ze hebben daarom standaard 2 keukens. Joden kunnen dankzij de rituele slacht bijvoorbeeld rund, schaap, geit en hert eten.
Spijswetten light
Landdieren: Een dier is kosjer wanneer het gespleten hoeven heeft én zijn eten herkauwt. Varkens, konijnen, beren, honden, katten, kamelen en paarden zijn niet kosjer. Maar geiten, schapen, koeien en herten wel. Vogels: Kippen, kalkoenen, eenden en ganzen zijn wél kosjer.
Koosjere joden zweren bij witte eieren, omdat daar –in tegenstelling tot bruine eieren– vrijwel nooit een druppel bloed in zou zitten. Want bloed, dat mag niet van de voedselvoorschriften.
Ossenhaas is niet per definitie kosher. Jodenbiefstuk wel. Er zitten in een rund een aantal zeer malse delen. De meest bekende is natuurlijk de ossenhaas.
Melk en vlees samen is te vet en zwaar. Andere combinaties worden door sommige rabbijnen ook afgeraden: vis niet samen met vlees; vis niet samen met melk.
Bier mag van alle merken gedronken worden. Datzelfde geldt voor veel andere alcoholische dranken, waarbij sommige dranken wel melk bevatten, zodat deze niet bij vlees gedronken mogen worden. Voedsel dat gekookt is door een niet-Jood mag niet worden genuttigd.
Inmiddels zijn er al 35.000 biertjes van het merk Simcha (Hebreeuws voor vreugde) verkocht. Feitelijk is het predicaat een lege huls want bijna elk bier dat volgens het Reinheitsgebot is gebrouwen kan koosjer genoemd worden, omdat het slechts water, hop en graan en gist bevat, meldt de Telegraaf.
De Nederlandse kasjroetlijst voor chocolade- en kruidnootproducten is per direct aangepast omdat pure en melk chocolade niet meer standaard als kosjer kan worden beschouwd.
Zo is één van de meest gehoorde redenen dat kosher voedsel gezond zou zijn. Nu blijkt kosher eten inderdaad gezonder te zijn dan niet-kosher voedsel, maar dit is totaal niet de reden waarom Joden kosher eten. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een plakje ham mogelijk gezonder is dan een koshere chocoladereep.
Het slachten
Het mag alleen gedaan worden door joden die daarvoor speciaal zijn opgeleid. Het vlees moet, voor het gegeten mag worden, enige tijd in water en in zout gelegd worden om het bloed er zoveel mogelijk uit te laten trekken. Het eten van bloed, ook van geoorloofde dieren, is namelijk verboden.
Of er nou sporen van de bij zijn terug te vinden in de honing of niet, de nectar belandt in de honingmaag van de bij en wordt in de bijenkorf weer uitgebraakt. De honing verlaat dus een onrein dier en is volgens de regel niet-kosjer.
Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen. Al het bloed wordt verwijderd en de gebruikte messen moeten vlijmscherp en kaarsrecht zijn.
Kook koosjer
De belangrijkste regel bij het koken van koosjer voedsel is het gescheiden houden van melk en vlees. Deze regel geldt zowel voor de maaltijd zelf als voor de manier waarop het voedsel wordt geconsumeerd.
Gevogelte dat is toegestaan is ons bekend door de traditie. Even zoals met kosher vlees, dient gevogelte geslacht te worden door een schochet. Voorbeelden van toegestaan gevogelte: kip, eend, gans, kalkoen, fazant, kwartels en duiven. Vissen zijn kosher als ze vinnen en schubben hebben.
Tijdens sabbat mogen gelovige joden onder andere niet werken, niet sporten en geen elektriciteit gebruiken. Gelovige joden hebben speciale gebeden en rituelen tijdens sabbat. Volgens de Tora, het heiligste joodse boek, heeft God de wereld in zes dagen geschapen. Op de zevende dag rustte hij uit.
Dit zout heeft zijn naam te danken aan het feit dat dit oorspronkelijk door Joden werd gebruikt om bloed uit vlees te trekken. Zo wordt het vlees koosjer aangezien Joden geen bloed eten, maar wel het vlees. Daarvoor is zout met een grove flaky korrel het meest geschikt, en dat is dus precies wat koosjer zout is.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
De juridische status van ritueel slachten varieert naar land of regio. In bijvoorbeeld Nederland is onverdoofd (ook wel bedwelmd) ritueel slachten toegestaan, terwijl in Zwitserland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en IJsland ritueel slachten bij wet verboden is.
Moslims en joden eten doorgaans alleen respectievelijk halal en koosjer vlees. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht. Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden.