Reflexincontinentie of neurogene incontinentie is de verzamelnaam voor ongewild urineverlies veroorzaakt door problemen in het zenuwstelsel. Voorbeelden hiervan zijn Multiple Sclerose (MS), een dwarslaesie en Spina Bifida (open rug). Reflexincontinentie komt zowel voor bij mannen en vrouwen als kinderen.
Symptomen. Een verlamde blaas, overactieve blaas of kapotte sluitspier kan urine-incontinentie veroorzaken. Er kunnen urineweginfecties ontstaan (soms met steenvorming) door problemen met het legen van de blaas. Een ernstige complicatie is nierschade.
Sommige neurologische stoornissen voorkomen dat de blaas goed wordt geleegd. Uw onderactieve blaas wordt gevuld met urine, maar toch voelt het niet dat u moet urineren of uw blaas wordt niet samengetrokken om de urine eruit te doen komen.
Incontinentie is vrijwel altijd goed te behandelen. Je kunt door middel van oefeningen leren om je bekkenbodemspieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen. Ook kun je leren om bewust (plotselinge) verhoging van de buikdruk op te vangen. Zo kun je urine-incontinentie meestal verminderen of zelfs verhelpen.
Voorbeelden zijn darifenacine, flavoxaat, oxybutinine, solifenacine en tolterodine. Duloxetine wordt gebruikt bij stressincontinentie en inspanningsincontinentie. Duloxetine zorgt voor versterking van de spieren rond de urinebuis. U heeft hierdoor minder last van ongewenst urineverlies.
Stressincontinentie of ook wel inspanningsincontinentie is urineverlies bij inspanning, zoals tillen, sporten, hoesten en niezen. Met 'stress' wordt hier bedoeld dat het urineverlies optreedt als de druk op de buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de buikspieren.
Wat kunt u doen tegen stressincontinentie? Tegen stressincontinentie bestaat geen behandeling met medicijnen. De behandeling van dit probleem richt zich doorgaans op het verstevigen van de bekkenbodemspieren middels speciaal daarvoor ontwikkelde oefeningen.
Neurogene pijn is pijn ten gevolge van een niet goed functionerend zenuwstelsel, bijvoorbeeld door neuropathie of door ingroei van een tumor in een zenuw, uitval van zenuwfunctie bij behoud van continuïteit van de zenuw, doorsnijding van een zenuw of de tijdelijke pijn door mechanische invloed of door epilepsie.
Het prikkelen van de onderbeenzenuw zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt, rustiger wordt en de normale functie zich kan herstellen. Behandelingen waarbij zenuwen op deze manier worden beïnvloed via elektriciteit, noemen we ook wel neuromodulatie, neurostimulatie of zenuwstimulatie.
Factoren die incontinentie bij ouderen veroorzaken
Bovendien zijn er een aantal ouderenziektes die soms gepaard gaan met incontinentie, zoals Diabetes Mellitus, Parkinson, Delier en CVA. Tijdens het ouder worden verminderen uw cognitieve vermogens, waardoor u signalen van aandrang onbedoeld kunt verwaarlozen.
Urge-incontinentie of aandrangincontinentie
Zodra u voelt dat u moet plassen, verliest u al urine. U moet heel vaak plassen en soms ook veel plassen in één keer. Mogelijke oorzaken van urge-incontinentie zijn een urineweginfectie, overactiviteit van de blaas, neurologische aandoeningen of dementie.
Het optreden van urine-incontinentie neemt toe met de leeftijd. Urine-incontinentie komt voor bij meer dan de helft van de zelfstandig thuiswonende Nederlandse vrouwen van 45 jaar en ouder. Ook mannen kunnen last hebben van urine-incontinentie. Dit komt echter twee keer zo weinig voor als bij vrouwen.
Pants of luierbroekjes
Dit is de meest populaire vorm van incontinentiemateriaal. Pants of luierbroekjes lijken het meest op gewoon ondergoed. Het is wat dikker vanwege de watten en de absorptie-korrels. Er zijn verschillende broekjes voor mannen en vrouwen.
Een zwakke blaas kan ervoor zorgen dat er tijdens een krachtsinspanning ongewild wat urine verloren wordt. Vaak is dit in de vorm van enkele druppels. Ook na het plassen hebben sommige mannen last van nadruppelen. Bij vrouwen uit ongemerkt zich vaak in de vorm van stressincontinentie of inspanningsincontinentie.
U merkt bijvoorbeeld 1 of beide dingen: U kunt uw plas niet goed ophouden als u zich inspant. Zoals bij hoesten, lachen of sporten. U moet ineens heel erg plassen en bent niet op tijd bij de wc.
Aandrangincontinentie of urge-incontinentie
Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van aandrangincontinentie (ook wel urge-incontinentie genoemd) wat ook de meest bekende vorm van incontinentie is.
Stressincontinentie , of stress-urine-incontinentie (SUI), omschrijft een aandoening waarbij iemand urine verliest wanneer die persoon lacht, niest, hoest, opstaat, een zwaar object optilt, of tijdens een andere activiteit met fysieke inspanning. Het is de meest voorkomende vorm van urine-incontinentie bij vrouwen.
Tolterodine ontspant de blaasspier. De blaas kan daardoor meer urine bevatten voordat aandrang ontstaat. Tolterodine is alleen zinvol bij mensen met aandrangincontinentie. Het is niet bij iedereen even effectief.
Kan een overactieve blaas vanzelf over gaan? Een overactieve blaas gaat niet vanzelf over zonder actie. Het kan wel vanzelf overgaan als een onderliggende oorzaak wordt aangepakt. De klachten die horen bij overactieve blaas hebben primaire of secondaire oorzaken.
Anticholinesterase Neostigmine Voor de behandeling van Myasthenia gravis en prikkelbare darm syndroom. Kan bijdragen tot urine incontinentie door de ontspannende werking op de blaassfincter. - Calciumantagonisten Prazosine Alfablokkers een bloeddrukdaling veroorzaken. Ze kunnen urine incontinentie teweeg brengen.