Het verbod op nachtelijk burengerucht. Dit houdt in dat buren 's nachts geen overlast mogen veroorzaken voor hun buurtgenoten waardoor de nachtrust kan worden verstoord. Dit staat in artikel 431 van het Wetboek van Strafrecht en wordt gehandhaafd door de politie.
Burenoverlast = Bij burenoverlast (of burengerucht) ondervinden bewoners hinder van hun buren. Vooral in dichtbevolkte gebieden kan burenoverlast aanleiding zijn voor conflicten en ruzies.
Er bestaat geen specifieke reglementeringen met betrekking tot burenlawaai en de zondagsrust, zoals lawaaihinder veroorzaakt door grasmaaiers. Een uitzondering hierop is nachtlawaai: alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens.
Dit zijn de normen
's avonds (19.00 – 23.00) 30 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 50 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden. 's nachts (23.00 – 07.00) 25 dB(A) overlast langer dan bijvoorbeeld 1 min en 45 dB(A) voor kortstondige piekgeluiden.
Iedereen heeft wel eens last van de buren. Ze beginnen bijvoorbeeld vroeg met klussen, draaien of spelen muziek of ze hebben blaffende honden. Dat kan hinderlijk zijn. Wanneer u er last van blijft houden, dan is het geluidsoverlast.
Als u een probleem heeft met uw buren, kunt u het beste eerst samen naar een oplossing zoeken. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u uw klacht over stankoverlast melden bij de gemeente. Op de gemeentelijke website staat hoe u dit kunt doen.
Voor overlast bestaan geen duidelijke criteria. Jouw buren mogen je uiteraard niet teveel hinder bezorgen met bijvoorbeeld geluid en stank. Een buurman die af en toe piano speelt kan vervelend zijn, maar dit valt niet onder ontoelaatbare overlast.
Om het geluid van je buren te dempen kan je je plafonds verlagen, isolatieschuim gebruiken, voorzetwanden plaatsen en een zwevende dekvloer plaatsen. Maar je kunt je woning ook met kleine dingen isoleren.
Zeker wat betreft nachtlawaai (= alle lawaai dat hoorbaar is op de openbare weg tussen 22.00 uur 's avonds en 06.00 uur 's morgens) kan je steeds terecht bij de politie op het nummer 101. Net zoals bij de horeca kunnen zij auditieve vaststellingen doen en een proces-verbaal opstellen bij vastgestelde overlast.
Meld schriftelijk bij de buren die voor de geluidsoverlast zorgen dat u een dossier aan het opbouwen bent. Zoek een vorm van bemiddeling door bijvoorbeeld buurtbemiddeling, wijkagent of de woningbouwvereniging. Onderneem juridische stappen.
Het GAS-reglement (lokaal politiereglement) bepaalt dat er tussen 22u en 07u geen rumoer meer gemaakt mag worden, om de nachtrust van de buurtbewoners te respecteren. Ook onnodige geluidshinder overdag is niet toegestaan.
Hoe hard de muziek mag, is geregeld in artikel 2.17 van het Activiteitenbesluit milieubeheer (tenzij voor uw onderneming speciale maatwerkvoorschriften gelden). Zo mag het geluidsniveau overdag tot 50 decibel – db(A), 's avonds 45 decibel, en in 's nachts 40 decibel zijn.
'Artikel 561, 1° Strafwetboek stelt 'het zich schuldig maken van een nachtgerucht of nachtrumoer waardoor de rust van de inwoners kan verstoord worden' strafbaar. Het gaat hier over lawaai in de ruime zin van de betekenis. De aard van het lawaai is van geen belang.
Leefgeluiden zijn normale geluiden van bewoners die buren toch vervelend kunnen vinden. Voorbeelden van leefgeluiden zijn: Lopende, rennende, spelende of springende kinderen. Geluid van de douche of het toilet.
Leg daarom een kleed neer, hang gordijnen op en koop een stoffe bank. Daarnaast werkt het ook om grote ruimtes in het huis op te delen in kleinere ruimtes, bijvoorbeeld door een kast haaks op de muur te plaatsen.
Doorgaans mag je ook in het weekend na 22.00 uur niet zoveel geluid meer maken dat de buren hier hinder van ondervinden. Dus je mag 's nachts muziek draaien, maar dan op een geluidsniveau dat de buren nog kunnen slapen.
Geluidsoverlast melden bij politie
Kun je met de veroorzakers van de overlast geen oplossing vinden, dan kun je de politie inschakelen (0900-8844). Dit kan ook anoniem. De politie zal nagaan of iedereen de wettelijke geluidsnormen naleeft.
Je kunt de politie bellen op 0900-8844 wanneer je last hebt van gevaarlijk afval of geluidsoverlast.
Geluidsoverlast door buren
In veel gemeenten is burenoverlast strafbaar volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Heeft u last van geluid dat uw buren maken? Probeer hier dan eerst zelf afspraken over te maken met uw buren. Als dit niet helpt kunt u contact opnemen met de gemeente of de politie.
Heb je last van contactgeluid dan heb je trillingsisolatie nodig. Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorg je ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen niet worden doorgezet aan een constructie. Dit wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Door het gebruik van trillingsdempers, ontkoppelingsplaten of ontkoppelingsstroken zorgt u ervoor dat trillingen die voor resonanties kunnen zorgen (hoorbaar als contactgeluid) niet worden doorgegeven aan een constructie. Dit principe wordt ook wel akoestische ontkoppeling genoemd.
Het gaat dan bijvoorbeeld om overhangende takken, het plaatsen van een erfafscheiding zoals een schutting, overlast door stank of geluid en lichtinval en beschaduwing. Ook wanneer percelen niet aan elkaar grenzen, kan er sprake zijn van onrechtmatige hinder.
Burenrecht is een onderdeel van het civiel recht. Een definitie van burenrecht is: Het geheel van bevoegdheden en verplichtingen van eigenaren van naburige erven. Dit is ook de naam van titel 4 van boek 5 van het Burgerlijk Wetboek (titel 5.4 BW), dat over het burenrecht gaat.
Ook hard praten kan overlast zijn. Maar zoals SWAT aangeeft is het niet direct iets dat strafbaar is. In dit geval zal het een civielrechtelijke zaak zijn. Het beste is te proberen er via bemiddeling uit te komen.