Op woensdag, donderdag of vrijdag wordt volgend weekend doorgaans opgevat als het weekend dat ruim een week later begint. Maar bijvoorbeeld op maandag kan ook het eerstvolgende weekend bedoeld zijn, omdat dat voor je gevoel nog vrij ver weg is (en er net een ander weekend afgelopen is).
Volgende zaterdag kan zowel 'de eerstkomende zaterdag' als 'zaterdag over een week' betekenen. Om misverstanden te voorkomen, kunt u beter zaterdag, deze zaterdag of aanstaande zaterdag gebruiken als u de eerstkomende zaterdag bedoelt.
Uitspraak: [ˈanstant] 1) eerstvolgend Voorbeeld: `Aanstaande maandag is een vrije dag. `Synoniemen: komend, aankomend 2) die het genoemde wordt Voorbeeld: `een bijeenkomst voor aanstaande vader...
Een week is een term waarmee we een periode bedoelen van 7 verschillende dagen. De week begint vaak op maandag en eindigt met zondag (de rustdag). Op Christelijke kalenders begint de week op zondag. De dagen van de week zijn maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zondag.
Het verwijst naar de periode van vrijdagavond tot maandagmorgen waarin men vrij is van school of werk. In die betekenis kunnen ook de Nederlandse vormen weekeinde en weekeind gebruikt worden. Die laatste twee vormen, en dan in het bijzonder weekeind, zijn minder gebruikelijk dan weekend.
Sinds de invoering van de vijfdaagse werk- en schoolweek omvat het weekeinde veelal twee dagen, die tegenover de gangbare werkdagen staan. In de meeste landen, vooral die waarin het christendom traditioneel een grote invloed heeft, bestaat het weekeinde uit zaterdag en zondag.
de periode van vrijdagavond tot en met zondagnacht.
In België en Nederland geldt tegenwoordig volgens ISO 8601 en NEN 2772 officieel de maandag als de eerste dag. Ook om praktische redenen staan in agenda's vaak de zaterdag en zondag samen aan het einde van een week.
Op woensdag, donderdag of vrijdag wordt volgend weekend doorgaans opgevat als het weekend dat ruim een week later begint. Maar bijvoorbeeld op maandag kan ook het eerstvolgende weekend bedoeld zijn, omdat dat voor je gevoel nog vrij ver weg is (en er net een ander weekend afgelopen is).
In Nederland wordt alleen het einde van dit dagdeel "middag" (vanaf ca. 16 uur) de namiddag genoemd, terwijl de hele periode tussen 12 en 18 uur er als de middag bekendstaat.
eerstvolgend = eerstvolgend bijv. naamw. Uitspraak: [ers(t)`fɔlxənt] die of dat als eerste komt Voorbeeld: `De eerstvolgende huishoudbeurs is volgend jaar. `Synoniemen: aanstaand, eerstkomend, komend &co...
`Aanstaande maandag is een vrije dag. ` 1) in de naaste toekomst volgend; eerstkomend; eerstvolgend 2) in de komende tijd gebeurend; toekomstig 3) in de komende tijd de hoedanigheid of functie vervullend van; ... eerstvolgend.
bijv. naamw. aanstaand •opgroeiend. 1) Aanstaand 2) Aanstaande 3) Beginnend 4) Eerstvolgend 5) Half ontwikkeld 6) Halfwassen 7) Komend 8) Naderend 9) Opgroeiend 10) Toekomend 11) Toekomstig 12) Toekomstige ...
38. Welk weeknummer is het vandaag.
In de christelijke traditie is de zondag de eerste dag van de week. Op deze rustdag vieren christenen de verrijzenis van Jezus Christus. In de Germaanse talen is de christelijke rustdag genoemd naar de zon.
De datum zaterdag 24 september 2022 is dag 266 van het jaar in de gregoriaanse kalender. Vanaf deze dag zullen er nog 98 dagen volgen tot het einde van het jaar. Deze dag valt in week 38 van het jaar 2022.
Wij hebben de namen voor de dagen van de week, net als die voor de maanden, ontleend aan de Germanen en de Romeinen. De Romeinen hadden van de Grieken het gebruik overgenomen om de dagen te noemen naar hemellichamen: de zon, de maan en vijf planeten. Deze planeten waren op hun beurt genoemd naar goden.
weekeinde = •periode van vrijdagavond tot en met zondagnacht. weekend = •de periode van vrijdagavond tot en met zondagnacht. Sabbat = De joodse rustdag, de dag waarop niet gewerkt wordt; de dag die aan Jahwe gewijd is. Duurt van zonsondergang op vrijdagavond tot zonsondergang op zaterdagavond.
De zondag werd ingevoerd vanuit een religieus oogpunt. Mensen moeten altijd een dag rust nemen en dat werd op zondag gedaan. Op zondag mocht men dan enkel noodzakelijk werk verrichten, zoals zorgen in ziekenhuizen en het melken van de koeien. Elke andere vorm van werk was op die dag niet toegestaan.
Een Amerikaans fabriek gaf hun joodse werknemers aan het begin van de twintigste eeuw de kans om deze dag, de zaterdag (= de sabbat) , te recupereren op zondag. Een regeling waar een groep katholieke arbeiders tegen in opstand kwam omdat het hen tegen de borst stootte dat er iemand zou werken op een zondag.
"Het is fijn dat we überhaupt twee dagen weekend hebben, want tot 1960 was het niet eens een optie. Er was alleen een verplichte rustdag op zondag. Dan ging je naar de kerk", vertelt Ineke. "Het was echt een hoogtepunt voor de vakbonden dat ze een dag meer regelen.
In de Arbeidstijdenwet staat dat u niet iedere week maximaal 60 uren mag werken. Voor een langere periode geldt het volgende: Over een periode van 4 weken mag u gemiddeld 55 uur per week werken. Bij cao of bedrijfsregeling mag hiervan worden afgeweken, maar u mag nooit meer dan 60 uur per week werken.