Molton is een katoenen stof. Vaak is de stof effen en in keperbinding geweven en aan één of beide zijden gemoltoneerd. Moltoneren is een methode waarmee basisstoffen zoals katoen of polyester ruw gemaakt kunnen worden. Dankzij deze methode heeft de stof een zachte structuur, waardoor het comfortabel aanvoelt.
Een molton is gemaakt van dik katoen of wol met sterk absorberende kwaliteiten. Een molton is aan één of beide kanten geruwd. Hierdoor kan de molton je lichaamsvocht goed opnemen en voorkomen dat al het vocht en zout in het matras terecht komt.
Een hoeslaken beschermd je matras niet voldoende tegen vocht waardoor je matras niet de nodige bescherming krijgt tegen nachtelijk zweten en andere ongelukjes die in bed kunnen gebeuren. Een molton wordt met een speciale techniek bewerkt waardoor de stof beter absorbeert. Deze techniek noemen we moltoneren.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Een matrasbeschermer (molton) absorbeert vocht en is vaak anti-allergisch. Bovendien verhoogt een molton het slaapcomfort. Het is dus zeker aan te raden om naast een goed hoeslaken ook zeker een molton in huis te halen!
Tweewekelijks verschonen
Naast dat je het hoeslaken wast, is het minstens zo belangrijk om je molton of molton kussensloop te wassen, omdat ook hier het zweet intrekt. Op tijd in de wasmachine ermee dus en wel eens per twee weken. Het beste is om deze op 60 graden te wassen, zodat alle bacteriën gedood worden.
Hoeslakens en molton matrasbeschermers
Altijd voor gebruik wassen op 60 graden! Hiermee voorkom je de kans op pilling. Sorteer je was op kleur en wasvoorschrift.
Een molton hoeslaken kan veel vocht absorberen en zal uw matras in de meeste gevallen voldoende beschermen, maar soms is een geheel waterdicht hoeslaken net dat stapje extra dat nodig is voor een comfortabele en droge nachtrust.
Flanel en molton zijn zachte katoenen stoffen die veel gebruikt worden voor isolerende of beschermende doeleinden. Flanel word veel gebruikt voor bijvoorbeeld pyjama's en lakens. Molton is wat zwaarder van kwaliteit en meer geschikt als tafelbescherming en matrasbeschermer.
Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer. Het voornaamste verschil tussen de molton en de matrasbeschermer is dat de molton óver het matras wordt geplaatst en de matrasbeschermer ónder het matras wordt geplaatst. Zowel de molton als de matrasbeschermer verlengen de levensduur van het matras.
Om een bed op te maken heb je nodig: een molton, een hoeslaken, een dekbed + dekbedhoes of een laken en een deken. De molton gaat als eerste om je matras, daarna het hoeslaken.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een molton geen stof maar een techniek. Die techniek is het 'ruwen' van bijvoorbeeld katoen of polyester. Hierdoor voelt de stol zachter aan dan een normaal hoeslaken. Daarnaast heeft een molton hoeslaken veel betere vocht regulerende eigenschappen.
Een matrasdek (soms ook: matrasbeschermer) wordt tussen bedbodem en matras gelegd. Allereerst beschermt een matrasdek een matras tegen beschadigingen van de bedbodem, stof en de inwerking van condensvocht. Een bedbodem kan namelijk scherp zijn en dat is zonde van je (nieuwe) matras.
Katoen is het meest gebruikte materiaal voor hoeslakens. Katoen is een 100% natuurproduct en heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het uitermate geschikt is om beddengoed van te produceren. Zo is het relatief een zeer sterk en duurzaam materiaal dat 'ademt' en vocht op kan nemen.
Katoen is dankzij de prettige eigenschappen van het natuurlijke materiaal erg geschikt voor hoeslakens. Het voelt koel en zacht aan, absorbeert transpiratievocht en ventileert zodat het vocht ook weer verdampt. Naast gewone katoen zijn er ook nog hoeslakens in perkal/percaline katoen.
- Katoenen hoeslaken: een van de meest gebruikte materialen voor hoeslakens is katoen. Katoen ademt en is zacht en daarom voelt het prettig aan. Transpireer je 's nachts veel? Dan is een hoeslaken van katoen de beste keus voor jou, het hoeslaken neemt namelijk het vocht op.
Zorg voor een hoeslaken en een dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen, tencel, outlast of wol. Een goede molton beschermhoes om je matras en kussen kunnen ook schelen. Dit neemt het zweet en overmatig vocht tijdens de nacht goed op.
Wilt u een extra comfortabel en zacht hoeslaken? Kies dan voor materialen als jersey, badstof of flanel. Heeft u het snel warm in bed, dan zijn koele en gladde hoeslakens van percale of satijn erg geschikt.
Jersey heeft een lichte stretch die sterk bijdraagt aan het comfort doordat het gebreid is. Tevens voelt de stof in het eerste contact warmer maar aan maar het is niet warmer dan katoen satijn of percal. De stof is daarom geschikt voor alle seizoenen.
Deze Cinderella Topper Molton is de beste matrasbeschermer op de markt. Voor de meesten is een matrasbeschermer van molton een goede keuze. Dit komt omdat molton matrastoppers zeer absorberend en duurzaam zijn. Dit molton hoeslaken van Cinderella is gemaakt van 50% katoen en 50% polyester.
Door een waterdichte matrasbeschermer te gebruiken, kan je matras het vocht niet opnemen. Zo blijft je matras dus mooi en schoon en gaat het veel langer mee.
PU staat voor polyurethaan. Dit is een sterk, vloeistofdicht en elastisch materiaal dat uw vloer de duurzaamheid geeft die u zoekt. De PU gietvloer veert licht wanneer u eroverheen loopt. Door de soepelheid van de vloer voelt deze warm en comfortabel aan.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Gebruik bij het wassen van uw molton bij voorkeur een wasmiddel zonder bleekmiddel en gebruik ook zeker niet te veel wasmiddel. Te veel wasmiddel kan namelijk voor vlekken en/of strepen zorgen.
Het meest hygiënisch is om je hoezen zoals die van je kussens en dekens in elk geval 1 keer per week te wassen. In hoezen en slopen zitten de meeste bacteriën omdat deze het eerst in contact komen met je huid, daarom is het het beste deze vaker te wassen en dan in elk geval 1 keer per 2 weken.