Uw omzetbelastingnummer (voorheen uw
U kunt het btw-identificatienummer alleen rechtstreeks van uw klant of leverancier krijgen. Uw eigen btw-id vindt u in het online portaal voor ondernemers van de Belastingdienst: Mijn Belastingdienst Zakelijk .
Vaak staat het btw-id op de website van je klant of op de offerte of factuur vermeld. Zo niet, neem dan contact op met het bedrijf zelf. Je kunt het btw-id namelijk alleen rechtstreeks van je klant of leverancier ontvangen. Er is geen database waar je btw-nummers van ondernemers kunt opzoeken.
Een KVK-nummer laat zien dat je officieel staat ingeschreven bij KVK. Dus dat je formeel een bedrijf hebt. Het btw-id gebruik je voor het contact met je klanten en zet je op je website en facturen. Het omzetbelastingnummer gebruik je voor al het contact met de Belastingdienst.
Het ondernemingsnummer
Elke onderneming in België ontvangt bij inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) een uniek ondernemingsnummer. Het bestaat uit een 0 of een 1, gevolgd door 9 cijfers. Een ondernemingsnummer ziet er als volgt uit: '0123.321.123'.
De Belastingdienst stuurt deze per post naar je op. Daarnaast kan jij beide nummers ook vinden als je inlogt in je eigen besloten omgeving op de website van de Belastingdienst. Ook staat het BTW nummer altijd vermeld op alle brieven die je van de Belastingdienst ontvangt.
Alle zzp'ers en eenmanszaken ontvangen een btw-nummer. Je gebruikt deze in je communicatie naar buiten. Zo kunnen je klanten eventueel opzoeken of ze te maken hebben met een legitiem bedrijf. Het is verplicht om je btw-identificatienummer op je factuur te zetten.
Je krijgt je btw-id en omzetbelastingnummer binnen 2 weken na de startdatum van je bedrijf van de Belastingdienst. Ontvang je binnen 2 weken geen reactie van de Belastingdienst? Bel dan met de BelastingTelefoon (0800 05 43). Het btw-id gebruik je voor de communicatie met je klanten en leveranciers.
Voor de btw ben je ondernemer wanneer je zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent, het maakt dan niet uit welke rechtsvorm je onderneming heeft. Voor je een onderneming start dien je je te melden bij de Belastingdienst. Registreert de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw, dan ontvang je een btw-nummer.
Een RSIN-nummer is niet hetzelfde als een BTW nummer, maar is er onderdeel van. Het staat in het BTW nummer namelijk tussen NL en B.
Een btw nummer heeft een vaste opbouw. Allereerst de landcode NL voor Nederland. Vervolgens 9 cijfers voor het RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer. En afsluitend de letter B en een tweecijferig controlegetal.
C-527/11). Een lidstaat mag alleen een btw-nummer weigeren als aan de hand van objectieve gegevens kan worden aangetoond dat er ernstige aanwijzingen bestaan die het vermoeden doen rijzen dat het toegekende btw-nummer zal worden gebruikt voor fraude.
Het kan zo zijn dat er een opdrachtnemer bij je komt werken, die nog geen btw-nummer heeft. Een opdrachtnemer kan drie klussen uitvoeren via YoungOnes zonder een btw-nummer. Na deze drie keer wordt het account geblokkeerd en kan de opdrachtnemer tijdelijk niet meer reageren, totdat hij een btw-nummer heeft.
Een btw-ID kan je ook krijgen als je niet verplicht bent om je in te schrijven bij de KvK. Via het OSO-formulier (Opgaaf Startende Onderneming) vraag je gratis een btw-ID aan. Als de Belastingdienst jouw aanvraag goedkeurt, ontvang je per post een btw-ID en btw-nummer.
Zelf aanmelden of wijziging doorgeven
Je kunt in sommige gevallen dan toch een btw-nummer aanvragen. Dit kun je doen door je zelf aan te melden bij de Belastingdienst. De Belastingdienst vraagt je om een aantal gegevens. Je gebruikt het formulier Opgaaf Startende onderneming.
Het maximumbedrag voor inkomsten uit overige werk is € 8.750,- (laatste update in 2021). Meer bijverdienen naast dit bedrag mag, mits je je inschrijft als ondernemer. Meer opgeven bij je inkomstenaangifte kan niet en inkomsten verzwijgen betekent dat je zwart werkt en je schuldig maakt aan belastingontduiking.
Wat is mijn RSIN-nummer? De afkorting RSIN betekent Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Uw RSIN staat op uw uittreksel Handelsregister dat u krijgt bij uw inschrijving. Het RSIN is niet hetzelfde als uw KVK-nummer.
Iedere onderneming – eenmanszaak of vennootschap – heeft een uniek ondernemingsnummer. Dat bestaat uit 10 cijfers, waarvan het eerste getal altijd 0 of 1 is, en dient als identificatienummer voor je eigen zaak. Alle ondernemingsnummers staan in de Kruispuntbank voor Ondernemingen, kortweg KBO.
Het VAT nummer is bijna hetzelfde als het omzetbelastingnummer of het BTW nummer. VAT staat voor 'Value Added Taxes'. Zoals de internationale term al doet vermoeden is dit nodig als Nederlandse bedrijven zaken doen met bedrijven buiten Nederland. Het VAT nummer moet worden vermeld op de factuur.
Vermelding van het ondernemingsnummer op documenten
De vermelding van het ondernemingsnummer volstaat. Ondernemingen die ook voor BTW-doeleinden zijn geïdentificeerd, worden aangeraden om vóór hun ondernemingsnummer de afkorting 'BTW' te vermelden.
Als u diensten levert aan klanten in EU-landen die btw-aangifte doen, brengt u meestal geen btw in rekening. De klant berekent de btw en geeft die aan in eigen land. U stuurt een factuur zonder btw en vermeldt daarop: de btw-identificatienummers van u én uw klant.
Let op: eenmanszaken hebben geen RSIN, dus op uittreksels van eenmanszaken staat geen RSIN.
Het RSIN nummer krijg je bij een rechtspersoon of samenwerkingsverband toegewezen bij inschrijving in de Kamer van koophandel. Een eenmanszaak krijgt geen RSIN nummer toegewezen, dit is namelijk je sofinummer (BSN). Samen met de Btw Suffix en de landcode kom je uit op je Btw-nummer.
Hebt u inkomsten naast uw werk in vaste dienst? Over inkomsten naast uw werk in vaste dienst moet u meestal btw betalen.