Mako katoen is afkomstig uit Noord Egypte en heeft een vezellengte van 30 tot 34mm waardoor het een hogere elasticiteit en vormvastheid heeft dan gemiddelde katoensoorten. Hierdoor behoort Mako katoen tot de hoogste katoenkwaliteit en wordt het veel gebruikt voor gebreide of gehaakte kledingstukken.
Het verschil met 'normaal' katoen is het aantal draden (de thread count) dat gebruikt wordt. Katoen perkal heeft een hogere thread count en fijnere garen en voelt daardoor zachter, gladder en prettiger aan. Hoe hoger de thread count, des te mooier, zachter en soepeler de stof.
Egyptisch katoen. Egyptisch katoen staat garant voor de allerhoogste kwaliteit. Al eeuwenlang staat deze katoensoort bekend als van de allerhoogste kwaliteit en is het een echt begrip geworden. Het heeft de reputatie 'de beste katoen soort ter wereld' te zijn.
Percal katoen is losser geweven en daardoor dunner en lichter, ziet er matter en steviger uit, voelt koeler aan, ademt beter en kreukt meer. Katoen satijn is strakker geweven en daardoor zwaarder, ziet er gladder, glanzender en vloeiender uit, voelt warmer en zachter aan, kreukt minder en rimpelt amper.
Ultieme luxe: een percal dekbedovertrek
Percal katoen wordt gezien als het neusje van de zalm. Kijkend naar de kwaliteit van verschillende katoensoorten, is de kwaliteit van percal nóg beter dan die van satijn en gewoon katoen. Dat komt door de hoeveelheid garen die er voor percal katoen wordt gebruikt.
De meest gladde stof voor een dekbedovertrek is misschien wel (katoen)satijn. Het is een luxe en gladde stof, waar veel mensen heerlijk onder slapen. De manier van weven zorgt voor zowel de glans en de luxe afwerking als voor het zachte gevoel.
Een dekbed dat het zweten aanzienlijk kan verlichten is een dekbed gevuld met een lyocell vulling of tijk. De lyocell vezel, ook wel bekend onder de merknamen Tencel® en Treecell®, combineert optimale isolatie met sterkte vocht regulerende eigenschappen.
Perkal katoen is een materiaal dat goed adement en vochtabsorberend is. Voor in de zomer is perkal katoen lekker omdat het materiaal koel aanvoelt. Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.
Katoen is dankzij de prettige eigenschappen van het natuurlijke materiaal erg geschikt voor hoeslakens. Het voelt koel en zacht aan, absorbeert transpiratievocht en ventileert zodat het vocht ook weer verdampt. Naast gewone katoen zijn er ook nog hoeslakens in perkal/percaline katoen.
Egyptisch katoen zijn de vezel langer dan in andere types katoen, waarmee de kwaliteit meteen een stuk beter is vergeleken met andere katoensoorten. Langere vezels zorgen voor een kwalitatief betere draad, wat de duurzaamheid en levensduur van het product waarborgt.
Oud, maar zeker niet versleten: Egyptisch katoen
Deze katoensoort bestaat al 12.000 jaar en onderscheidt zich van de andere soorten door de lange vezels en grote zuiverheid van het materiaal. Daarnaast voelt het zacht aan op de huid en is het enorm sterk, koel, ademend en heeft het een hoog absorptievermogen.
Stoffen van Egyptisch katoen zijn zachter, fijner en gaan langer mee dan elk ander katoen, dus het is de moeite waard om er een beetje extra geld in te stoppen. Omdat fijnere garens een hoger aantal draden betekenen, is het weefsel van de stof aanzienlijk sterker en gaat het veel langer mee dan gewoon katoen.
Een percal katoenen hoeslaken is van de fijnste en zachtste kwaliteit katoen. Een stof mag pas percal heten wanneer er een bepaalde hoeveelheid draden per inch in verwerkt zijn. Hiervoor wordt een speciale weeftechniek gebruikt. Percal katoen en satijn katoen lijken heel veel op elkaar.
Katoen – altijd goed
De meeste dekbedovertrekken zijn gemaakt van katoen vanwege de stevige kwaliteit. Katoen is 100% natuurlijk materiaal en wordt vervaardigd uit de pluizen van de katoenplant. Door de hoge productieaantallen van katoenen dekbedovertrekken zijn de kosten relatief laag.
Maar waarom is dit? En produceert Egypte écht betere katoen? Egyptisch katoen wordt met de hand geplukt, wat de hoogste niveaus van zuiverheid garandeert. Bovendien geeft handmatig plukken geen stress op de vezels – in tegenstelling tot mechanische plukjes – waardoor de vezels recht en intact blijven.
Overhemden van Egyptisch katoen voelen namelijk extreem zacht aan, alsof het een tweede huid is. Het valt altijd goed in model en is strijkvrij.
Zorg voor een hoeslaken en een dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen, tencel, outlast of wol. Een goede molton beschermhoes om je matras en kussen kunnen ook schelen. Dit neemt het zweet en overmatig vocht tijdens de nacht goed op.
Jersey heeft een lichte stretch die sterk bijdraagt aan het comfort doordat het gebreid is. Tevens voelt de stof in het eerste contact warmer maar aan maar het is niet warmer dan katoen satijn of percal. De stof is daarom geschikt voor alle seizoenen.
Dons. Dons is het superieure vulmateriaal als het gaat om warmte-isolatie en vochtdoorlatendheid. Maar donzen dekbedden zijn duur en de winning van dons is omstreden.
De Consumentenbond test donzen en synthetische dekbedden op onder meer warmte-isolatie, vochtdoorlatendheid en hoe goed je ze kunt wassen en drogen. Er zijn in totaal zestien dekbedden getest die in de winkels verkrijgbaar zijn. Bij de acht geteste donzen dekbedden komt een dekbed van Yumeko als Beste uit de Test.
Een dekbed in warmteklasse 1 is de meest warme keuze. Extra dik en bijvoorbeeld gevuld met wol of dons. Een extra warme keuze, voor de koudste winternachten.
Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Katoen is een populair materiaal voor dekbedden tegen zweten, omdat katoen vocht absorbeert en tegelijkertijd heerlijk luchtig aanvoelt. Ook bamboevezels zijn licht en soepel en reguleren de temperatuur tijdens warme zomernachten.
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.