Wat zijn Loose Parts? Loose Parts of open ended speelgoed is speelgoed dat kan dienen voor verschillende doeleinden. Je kan het bewegen, verplaatsen, soms kan het van vorm veranderen en gecombineerd worden met andere objecten. Het heeft geen bepaald doel.
Loose Parts wordt vaak ook genoemd in combinatie met de term 'open eind materiaal'. Hiermee bedoelen ze materiaal dat voor verschillende doeleinden geschikt is. Gesloten materiaal is vaak maar voor één doel geschikt. Het kan dus meerdere doeleinden hebben.
Door losse onderdelen tot je beschikking te hebben wordt je uitgedaagd om zelf te bedenken en te bepalen wat je waarvoor wilt gebruiken. Op die manier geef je kinderen de ruimte om te experimenteren zonder een vooraf bepaald resultaat of een 'juiste' manier om dingen te doen.
Spelen met open einde speelgoed stimuleert de grove en fijne motoriek en is daarmee goed voor de motorische ontwikkeling van je kind. Zo kun je met open einde speelgoed een parcours uitzetten, balanceren op één been of een toren stapelen. Open einde speelgoed is gemakkelijk te combineren met ander open einde speelgoed.
Denk aan stukjes stof, lege verpakkingen, denappels, gordijnringen, kartonnen dozen, lege plastiek flessen, knopen, stenen, plastiek buizen, paletten, kussens, dekens, houten planken, strobalen, isomo, papiersnippers, maïskorrels, ... Open einde (speel)materiaal moet niet op één vaste manier gebruikt worden.
Gesloten spelmateriaal kenmerkt zich doordat het heel duidelijke en bepaalde functie heeft. Kort samengevat noemen we dit ook wel made for purpose. Een step gebruik je om te steppen, een puzzel om te puzzelen. Een spelcomputer om videogames mee te spelen.
Spelen met een open einde kan worden omschreven als spelen zonder vooraf bepaalde beperkingen en geen vaste oplossing. Kinderen volgen gewoon hun verbeelding om het spel de richting op te laten gaan die hun creativiteit hen op dat moment ingeeft.
Blokken, ballen, een Wobbel, Duplo, klei, dozen en bakjes zijn allemaal uitstekende voorbeelden van open ended speelgoed. De eindeloze mogelijkheden zorgen voor een ontspannen spelmoment.
De definitie van antroposofisch speelgoed
Antroposofisch speelgoed is speelgoed dat het kind uitdaagt, en vrij laat in het verzinnen van een eigen spel. Er is geen goed of fout. Een kind kan zelf invulling geven aan de betekenis van een stuk speelgoed. Vaak is het speelgoed niet tot in detail uitgewerkt.
Leg de bogen op hun rug, van groot naar klein. Pak een balletje van Grapat en laat me langzaam, of sneller, erdoorheen rollen. Doordat de bogen verschillende formaten hebben krijg je een mooi muziekgeluid.
Door het combineren van verschillende materialen in je interieur maak je je interieur spannender en levendiger. Daarom ben ik hier altijd bewust mee bezig wanneer ik een interieur ontwerp. Naast het combineren van verschillende materialen kun je ook kijken naar verschillende texturen.
Waldorf is de internationale benaming voor vrijeschoolonderwijs, een wereldwijde stroming binnen het onderwijs die al meer dan honderd jaar bestaat.
Antroposofie (van het Griekse: ἄνθρωπος, ánthrōpos "mens" en σοφία sophía "wijsheid") is een spirituele filosofie en occulte wetenschap gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner (1861–1925), die het bestaan postuleert van een geestelijke wereld die toegankelijk zou zijn via innerlijke ontwikkeling.
Antroposofisch opvoeden betekent dat je je heel erg bewust bent dat je kindje 'ergens' vandaan komt, dat het een uniek wezen is met een eigen 'way to go'.
Favoriet speelgoed vanaf 4 jaar
Laat kleuters aan de slag gaan met speelgoed zoals LEGO blokken en Playmobil. De grove en fijne motoriek komt bij het spelen met dit speelgoed vanaf 4 jaar goed aan bod, waardoor zij dit spelenderwijs beter kunnen ontwikkelen.
Sensorisch speelgoed (of sensorisch spel) is speelgoed waarbij de zintuigen van je kind gestimuleerd worden waardoor hij/zij zo fysiek en cognitief geprikkeld en uitgedaagd wordt. Je helpt je kind om de wereld om zich heen beter te begrijpen dankzij de ervaringen die hij/zij opdoet.
Hoeveel speelgoed kopen? Nederlandse kinderen hebben doorgaans te veel speelgoed. Volgens speelgoeddeskundigen geldt voor dreumesen tot twee jaar: een derde van zijn maandleeftijd in speelgoed is voldoende. Zo heeft een kind van 24 maanden genoeg aan 8 speeltjes.
Antroposofische geneesmiddelen zijn afkomstig uit de natuur: ze zijn van minerale, plantaardige of dierlijke oorsprong. De antroposofie benadrukt dat de natuur en de mens met elkaar in verband staan:in de mens spiegelt zich de gehele natuur.
Antroposofische artsen verruimen de reguliere geneeskunde tot een meer holistische (alomvattende) benadering van de mens, met aandacht voor lichaam, ziel en geest. Antroposofische geneeskunde is bedoeld voor iedereen die dat wil.
Een steinerschool, genoemd naar grondlegger Rudolf Steiner (1861-1925), is een methodeschool waar les wordt gegeven op basis van de steinerpedagogie. Het steineronderwijs maakt deel uit van een internationale schoolbeweging en omvat scholen voor basisonderwijs en secundair onderwijs.
De term 'vrij' in de naam 'vrijeschool' slaat niet op het vrij laten van het kind. Er wordt mee bedoeld: de school wil haar pedagogische visie in vrijheid (oorspronkelijk: zonder overheidsbemoeienis) kunnen realiseren en ontlenen aan wat bij de kinderen aan vragen leeft.
De vrijeschool is een onderwijsconcept dat is gebaseerd op persoonsvorming. Met het woord 'vrij' wordt bedoeld dat een leerling zich in vrijheid op elk vlak van zijn persoonlijkheid moet kunnen ontwikkelen. Daarom zijn er naast de gewone leervakken ook standaard veel creatieve- en doevakken.
Op een Waldorf school leren kinderen dezelfde dingen als op een reguliere basisschool, maar dan méér en breder. Ze leren niet alleen basisvaardigheden als lezen, schrijven en rekenen, maar krijgen ook les in vreemde talen en in dansen, toneelspelen, zingen en schilderen.
In een goed ingerichte bouwhoek, huishoek of themahoek ontwikkelen kleuters verschillende vaardigheden en komen meerdere ontwikkelingsgebieden aan bod. Je brengt er de werkelijkheid mee in de klas.
Eigenlijk zou je kinderen zeven tot acht speelhoeken moeten aanbieden: een creatieve plek, een poppenhoek, een verkleedhoek, een bouwhoek, een hoek met water en zand en een rustig plekje.