Ons unieke Limburgse recept geeft Marne Limburgse Mosterd een ware Bourgondische smaak. Een milde mosterd met in natuurlijke azijn gewelde mosterdzaadjes.
Traditionele mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, water en zout. Er zitten dus geen ongezonde ingrediënten in en daarom past het prima in een gezond eetschema. De hoeveelheid zout kan wel vrij hoog zijn (ongeveer 3,5 gram per 100 gram), maar je eet er natuurlijk geen grote hoeveelheden van.
Zwart mosterdzaad is de meest scherpste van de drie. Hou je dus van scherpe mosterd, kies dan voor zwart mosterdzaad. Je kunt ook in de toko en via internet zwart mosterdzaad kopen, let wel op biologisch.
Denk bijvoorbeeld aan de bekende Dijon-mosterd (afkomstig uit Dijon in Frankrijk en gemaakt met alleen fijngemalen bruin en zwart mosterdzaad) en Zaanse mosterd (afkomstig uit de Zaanstreek, grof van structuur en gemaakt van gele en bruine mosterdzaden).
Franse Dijonmosterd (Moutarde de Dijon). Hiermee wordt meestal gladde en relatief scherpe mosterd bedoeld. Dijon-mosterd is geen Appellation d'Origine Contrôlée en mag dus overal worden gemaakt. Voor Dijon-mosterd worden de mosterdzaadjes van zwarte mosterd in water geweekt tot ze opzwellen.
Mosterd bevat veel zout, dus ja het is slecht voor je bloeddruk als je er te veel van neemt. In 100 gram mosterd zit ruim 3 gram zout. Het advies is om als volwassene niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen, liever minder.
Bruine en zwarte mosterd
De pittigste soort is het zwarte mosterdzaad, afkomstig van de Brassica Nigra-plant, waarbij het aanwezige glucoside sinigrine of kaliummyronaat door het enzyme myrosine en de toevoeging van vocht zich splitst in een glucose en een vluchtige mosterdolie allylisosulfocyanaat.
Er zitten heel wat vitaminen in mosterdzaad die gezond zijn;
Vitamine E zorgt voor gezond bloed, is belangrijk voor de bloedstolling, sterkt de ogen, voorkomt ontstekingen en atherosclerose, vertraagt het verouderingsproces en is een natuurlijk conserveringsmiddel.
#1 | Mosterdmolen de Huisman
Scherpste smaak, goed in balans. Fijne viscositeit en een kleur.
Het grootste verschil tussen de normale mosterd en de Amerikaanse mosterd is dat de Amerikaanse mosterd een zoetere smaak heeft. Amerikanen gebruiken de Amerikaanse mosterd meestal voor de hotdogs of hamburgers.
Mayonaise: 133 kcal, 14.3 gram vet (1.7 gram verzadigd), 0.7 gram suiker, 0.2 gram zout. Ketchup: 15 kcal, 0 gram vet, 2.8 gram suiker, 0.4 gram zout. Mosterd: 24 kcal, 1.6 gram vet, 0.4 gram suiker, 0.8 gram zout. Joppiesaus: 69 kcal, 5.6 gram vet (0.5 gram verzadigd), 2.4 gram suiker, 0.3 gram zout.
Zaanse mosterd (335 g, €0,99). Milde mosterd, beetje zoetig, weinig scherp. Prima mosterd voor bij een blokje kaas.
En de bijbelse naam Sarah was vroeger een van de meest voorkomende namen. Vandaar de uitdrukking "nu weet jij waar Sarah de mosterd haalt". - De uitdrukking "weten waar Sarah de mosterd haalt" ook wel betekent dat je weet hoe iets in elkaar steekt en dus goed op de hoogte bent van iets.
Mosterd is een populaire specerij gemaakt van de zaden van de mosterdplant. Deze plant is inheems in het Middellandse Zeegebied en is verwant aan voedzame groenten zoals broccoli, kool en spruiten.
Ketchup wordt namelijk gemaakt van tomaten en bevat daardoor voedingsstoffen die goed zijn voor je gezondheid. Ketchup bevat namelijk lycopeen, vitamine C en vitamine E, een combinatie die positieve effecten heeft op je gezondheid. De meest gezonde eigenschap van ketchup is het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Iedere streek in Nederland had vroeger wel zijn eigen mosterdvariant. De Groninger mosterd kenmerkt zich, naast de grove maling, door de pittigheid en een zure (azijn)smaak. Mosterd was lange tijd de smaakmaker voor de armen.
Dijon is de hoofdstad van de Bourgogne en is naast Crème de Cassis en de indrukwekkende wijngaarden Côte de Nuits natuurlijk ook wereldberoemd vanwege zijn mosterd. Tijdens de 13e eeuw was Dijon een waar mosterdwalhalla en had de stad een monopolie op de mosterdproductie.
Wist je dat alle mosterdsoorten van de Marne passen binnen een vegetarisch dieet? Een groot deel van onze mosterd soorten is zelfs geschikt voor een veganistisch dieet.
Het basisrecept van mosterd is heel eenvoudig: Mosterdzaad, water, zout en azijn. Maar je kan allerlei ingrediënten toevoegen om hem extra smaak en kleur te geven... zoals olie en kruiden als kurkuma. Maar ook honing of wijn.
Ja, mosterd is glutenvrij en kun je goed toepassen in een glutenvrij dieet als smaakmaker. Mosterd wordt gemaakt met de ingrediënten mosterdzaad, azijn, zout en eventueel wat kruiden.
'Mayonaise is gemaakt van raapzaadolie, azijn, eigeel en water en bestaat daarmee voornamelijk uit gezonde onverzadigde vetten. Een gezonde keuze dus en een prima vervanger van boter, dat veel (ongezonde) verzadigde vetten bevat.
Deze mosterd heeft een zachtere en subtielere mosterdsmaak en is uitgegroeid tot dé Belgische mosterd bij uitstek. Lekker bij heel wat warme en koude gerechten, maar ook ideaal om aperitiefhapjes en dipsauzen mee op smaak te brengen. azijn, mosterdzaad, water, zout, specerijen. Waar te kopen ?
Bij Natural Spices kun je geel mosterdzaad online kopen. Dit is pittig, maar de mildste van de drie varianten. Je kunt het zaad in een verpakking van 700 gram of 2, 8 of 25 kilo online kopen en krijgt het geleverd in een handige bewaarbak.