Wat is het? Lichte sojasaus is gemaakt van gefermenteerde sojabonen met tarwe, zout, water en gist.De lichte sojasaus wordt kort gerijpt en is daardoor lichter van kleur en smaak, maar wel zouter. Light Soy sauce van PRB heeft vanwege zijn speciale bereiding meer intense sojasmaak dan de normale sojasaus.
Usukuchi. Dit is de dunne variant Japanse sojasaus. Het is net als de Chinese varianten zouter en lichter van kleur als de donkere sojasaus. De lichtere kleur ontstaat doordat er gebruikt wordt gemaakt van een vloeistof die ontstaat na de fermentatie van rijst.
Er bestaat een lichte en donkere variant. De lichte Chinese sojasaus is zeer vloeibaar en heeft een iets zoutachtige smaak. De donkere Chinese sojasaus daarentegen is stroperiger en heeft een moutachtige geur. De reden hiervoor: Voor de kleur en consistentie wordt er suiker of suikercouleur bijgemengd.
Net zoals Kikkoman Sojasaus bevat Kikkoman Sojasaus met minder zout de additieven suiker en zout (zij het wat minder). Daarnaast bevat deze saus echter ethylalcohol, dat beter bekend staat als ethanol.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Deze Japanse saus is de lichte sojasaus die Ottolenghi in Flavour gebruikt. De saus is umami-rijk, zodat hij andere smaken versterkt en je minder zout hoeft te gebruiken.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
Ongefermenteerde Soya
In tegenstelling tot de gefermenteerde producten bevatten deze producten behoorlijk wat anti-nutriënten. En dan vooral het stofje Fytinezuur. Dit stofje bindt veel mineralen en sporenelementen, waardoor deze niet meer opneem/bruikbaar zijn voor ons lichaam.
Alternatieven voor sojasaus zijn vissaus, tamari of ketjap of misopasta.
30% minder suiker*, 100% smaak! De helft van de suiker in deze ketjap manis is vervangen door Stevia-extract, een zoetstof van natuurlijke oorsprong.
Teriyaki. Deze saus wordt vooral gebruikt wordt voor het grillen van bijvoorbeeld vlees, vis of groenten. Het is dus eigenlijk een marinade. De basis van teriyaki is sojasaus, mirin, sake en suiker.
Seasoning sauce van Maggi is gemaakte van sojasaus, azijn, suiker, zout, water en wat ingrediënten voornamelijk voor smaak, kleur, houdbaarheid. Het is een aangemaakte saus die veelvuldig wordt gebruikt in de Thaise -en Chinese keuken.
Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen. Dus als in een recept staat aangegeven 'ketjap' doe er dan geen sojasaus in want dit komt je gerecht niet ten goede.
Zoete sojasaus van Kikkoman. Te gebruiken over gekookte rijst of voor het karameliseren van o.a. noten. Ingrediënten: Suiker (44%), sojasaus (water, sojabonen, tarwe, zout) (35%), glucosestroop, wijn [sulfiet], water, zout, gistextract.
In de Chinese keuken wordt lichte sojasaus het meest gebruikt. Deze saus is dunner en zouter (remember de stelregel: lichter = zouter!) dan de donkere variant; geschikt om mee te koken en in sauzen. Je kunt deze eventueel vervangen door Kikkoman of Ketjap asin (zoute Indonesische ketjap).
Sojasaus is een dunne saus. De smaak is over het algemeen vooral zoutig . De sojasaus die we in Nederland vooral kennen is Japanse sojasaus, maar je hebt ook sojasaus uit andere landen. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, tarwe, water, zout en gist.
Extra informatie. Conimex ketjap asin is een zoute sojasaus, die wordt gemaakt van sojabonen, volgens authentiek indonesisch recept. Ketjap asin is lekker om je wokgerechten meer smaak te geven of om te gebruiken voor het marineren van vlees. Het geeft bovendien een verrassende touch aan soepen, marinades en sauzen.
Het brouwproces gebeurt net als bij onze klassieker op geheel natuurlijke wijze. Dankzij het verbeterde recept is de Tamari glutenvrije sojasaus niet alleen glutenvrij, maar ook halal. Hij kan ook door mensen met islamitisch geloof zonder problemen worden gebruikt om te koken, te kruiden of te verfijnen.
Een belofte die Kikkoman zijn vele sojasaus-fans overal ter wereld al decennialang geeft. Want Kikkoman sojasaus bestaat uit slechts vier geselecteerde ingrediënten: water, sojabonen, tarwe en keukenzout. Hij bevat geen enkel kunstmatig additief - maar heeft wel volle smaak.
Soja en isoflavonen
Soja bevat isoflavonen, stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt. Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Deze fyto-oestrogenen kunnen invloed hebben op vormen van kanker die gevoelig zijn voor hormonen, zoals borstkanker.
Soja helpt ook vet af te breken. Vetten die afgebroken zijn worden gemakkelijker door het lichaam geloosd en een lichaam vrij van vet- en ander afvalstoffen functioneert een stuk beter. Soja verbetert ook de stofwisseling en je zit er snel van vol. Tenslotte is soja een magere proteïne.
De peulvrucht soja is rijk aan tal van componenten die ons kunnen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Hij bevat onverzadigde vetten en zit boordevol pectine, een soort voedingsvezel die de slechte cholesterol (LDL) verlaagt. Soja is ook rijk aan plantaardige eiwitten die de cardiovasculaire gezondheid verbeteren.
De traditionele Kikkomansaus wordt gebruikt als smaakmaker bij het koken of als bijgerecht bij maaltijden tussen het zout en peper en azijn. Het is een veel gebruikt ingrediënt in de Japanse en Oosterse keuken. Het kan prima gebruikt worden in marinades of als dipsaus.
Kikkoman natuurlijk gebrouwen zoete sojasaus verleent gerechten een bijzondere zoet-pikante smaak en past perfect bij vlees en groenten maar ook bij soepen en salades.
Ketjap is een Indonesische aromatische saus gemaakt van sojasaus waar palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Er zijn diverse varianten, maar de twee meest bekende zijn toch wel ketjap manis (zoet) en ketjap asin (zout). Als er bij ons alleen 'ketjap' in recepten wordt vermeld, bedoelen wij ketjap manis.