Liefde voor jezelf, van jezelf houden, wie wil dat nu niet? Niet alleen omdat je daardoor meer liefde in je leven ervaart, je creëert daardoor ook meer liefde in je relaties met anderen, waardoor je gezonde en gelijkwaardige relaties aantrekt, die steunend zijn in plaats van ondermijnend.
Zelfliefde gaat meer om naar binnen toe keren en van jezelf leren houden zoals je bent. Dat is een proces. Het heeft veel te maken met eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfrespect, ofwel: volledige acceptatie zoals je bent.
Zelfliefde betekent dat je liefdevol naar jezelf bent. Zelfliefde betekent dat je niet te streng en kritisch naar jezelf bent. Zelfliefde betekent dat je uitgaat van jouw eigen kracht en kwaliteiten en je niet met andere vergelijkt.
Dat je over je grenzen heen gaat, heb je zelf tijdens de relatie niet altijd door. Omdat je zo eager bent, om zijn liefde te krijgen. Maar wanneer je achterom kijkt, zie je dat je over je grenzen heen bent gegaan. Je stelt jezelf helemaal ten dienste van je partner stellen, waardoor je jezelf helemaal kwijt raakt.
Zelfliefde ontstaat wanneer je de tijd neemt om jezelf te verkennen en de ware jij te leren kennen. Zelfliefde omvat verschillende dingen, waaronder aardig zijn voor jezelf, toegewijd zijn aan jezelf en voor jezelf zorgen.
Luister naar je gevoel, zet je angsten aan de kant, volg liefde en doe wat het best voelt. Liefde voelt altijd goed, dus doe dat. Als je iets hebt gedaan wat je niet meer kunt goedpraten, maak dan vanaf nu een andere keuze. Kies vanaf nu voor liefde.
Jezelf accepteren en van jezelf houden, geeft je veel kracht. Liefde geeft je een boost van energie, blijdschap, kracht en vertrouwen. Als je van jezelf houdt, sta je met meer vertrouwen en moed in de wereld. Je kunt meer aan en inspireert anderen met jouw krachtige houding.
Het lijkt erop dat een gebrek aan liefde, zorg, aandacht en respect in de kindertijd de oorsprong kan zijn van een laag gevoel van eigenwaarde. Andere mogelijke oorzaken zijn onder meer overbeschermende ouders, het niet hebben van duidelijke grenzen en cultuur.
Zelfliefde is een van de moeilijkste dingen in het leven, maar tegelijk iets wat van onschatbare waarde is. Het is iets wat iedereen bezig houdt, waar je onderling over praat of voor jezelf druk mee bent. Ontdekken wat je belangrijk vindt, wat jouw sterke en minder sterke kanten zijn.
God is liefde (1 Joh. 4:8) en hij leeft in jou. (1 Joh 4:12) Jezelf liefhebben is dus God binnenlaten. Door anderen als jezelf lief te hebben komt Liefde in persoon in je wonen, hoe vet?!
Niet van jezelf houden doet je afvragen wat andere mensen over jou zeggen of voor jou doen. Dit is een van de indicatoren van een laag zelfbeeld, dat vaak een achterliggende factor is achter deze negatieve gedachten over jezelf.
' 'Onvoorwaardelijkheid en durven zeggen wanneer het eens niet past. ' 'Een luisterend oor en eerlijke mening. ' 'Samen kunnen lachen, huilen en ervaren, en dat alles in vertrouwen en met liefde en respect voor elkaar. ' 'Iemand die er altijd is voor jou zonder oordeel.
Als we niet genoeg liefde hebben, ervaren we angst. We krijgen bijvoorbeeld geen waardering van anderen en maken ons dan zorgen waarom niemand ons leuk vindt. We voelen te weinig waardering voor onszelf en hebben dan geen vertrouwen meer in wat we kunnen. Dat maakt ons onzeker en doet ons twijfelen.
Bij houden van ben je geïnteresseerd in je partner, je respecteert hem, je maakt je zorgen over hem/haar en je geeft om hem/haar. Toch verlang je niet echt naar hem en heb je niet de hele tijd het gevoel dat je bij hem wil zijn.
Wat kun je er zelf aan doen? Je zelfvertrouwen kun je vergroten door activiteiten te ondernemen en jezelf aan te moedigen door te denken dat je het zult kunnen (positieve gedachten over je kans van slagen). Na afloop kun je jezelf een complimentje geven over het zelfbehaalde resultaat of over je inzet.
Zelfaanvaarding of zelfacceptatie. Zelfaanvaarding of zelfacceptatie betekent: jezelf aanvaarden en accepteren zoals je bent.