Avis Koud Verzinken is een zinkstofcompoundverf op basis van epoxy-ester hars. Avis Koud Verzinken bevat een hoog percentage zuiver zink en geeft daardoor de grootst mogelijke kathodische bescherming tegen vorming van roest. Dit wordt ook wel “koud verzinken” genoemd.
Dan biedt elektrolytische verzinking - één manier van galvaniseren dus - uw product voldoende bescherming tegen corrosie. Een extra voordeel is dat deze behandeling meestal een gladdere en mooiere finish heeft en meestal minder prijzig is dan thermisch verzinken.
Gegalvaniseerd of verzinkt
Galvaniseren wordt vaak als een losstaand fabricageproces gezien. Dit is echter niet het geval, elektrolytisch verzinken is een vorm van galvaniseren. Galvaniseren is namelijk een verzamelnaam. Het elektrolytisch verzinken zoals hierboven beschreven is steeds met zink.
Het staal wordt eerst ontvet, daarna gespoeld, gebeitst, opnieuw gespoeld, gefluxt (hechtingsverbeteraar) en daarna gedroogd. Daarna wordt het staal ondergedompeld in vloeibaar zink bij een temperatuur van 450° Celsius (hot dip galvanizing).
Elektrolytische verzinking
Elektrolytisch verzinken is een proces waarbij een dun, maar sterk, laagje zink via elektrolyse wordt aangebracht op - bijvoorbeeld - ijzeren buizen of stalen bouten. Deze worden dan in een bad met zink gedompeld waarbij de roestvorming langzaam wordt vervangen voor een zinklaag.
Verzinken is een oppervlaktebehandeling om een metalen product te voorzien van een beschermende laag zink. De zinklaag beschermt het basismateriaal tegen corrosie. Thermisch verzinken en elektrolytisch verzinken zijn twee verschillende manieren om deze laag aan te brengen.
Verzinkte schroeven
Ze worden vaak gebruikt bij de constructie van o.a. hekwerken, fietsenrekken, trappen, vangrails en vervoersmiddelen. Het beschermende laagje kan echter relatief snel beschadigen, waardoor verzinkte schroeven over het algemeen ook sneller roesten dan bijvoorbeeld schroeven van RVS.
Verzinken van gietijzer is een bijzonder proces dat niet bij elk galvanisch bedrijf mogelijk is. Wij maken gebruik van zure zinkbaden waarmee het toch mogelijk is gietijzer te verzinken.
Galvaniseren niet geschikt voor buiten
Omdat de zinklaag veel dunner is, zijn deze producten minder geschikt voor buitentoepassingen. Ze gaan binnen een jaar roesten. Thermisch verzinkte producten niet. Die gaan pas over pakweg honderd jaar roesten, omdat de zinklaag veel dikker is.
Thermisch verzinkte onderdelen zijn meestal te herkennen aan strepen met bloemenpatroon op het oppervlak. Deze strepen met patronen duiden op de aanwezigheid van puur zink, dunne coating.
Voordelen van thermisch verzinken
De duur hiervan is afhankelijk van de sterkte van het RVS en bedraagt 1,5 uur tot maximaal een hele nacht. Bij het sproeibeitsen duurt de inneveling altijd een hele nacht. Het wordt vervolgens met een hogedrukreiniger schoongemaakt en naar de droger gebracht.
In de volksmond wordt dit ook wel roestvrij staal genoemd, maar dat klopt niet. Ook RVS kan onder sommige omstandigheden wel degelijk roesten. Een belangrijk verschil met verzinkt metaal is dat RVS wel weer minder sterk is dan verzinkt metaal.
Voor gegalvaniseerd staal buiten schilderen heb je speciale verf nodig. Gegalvaniseerd staal – of verzinkt staal – is omhuld met een zinklaag om het metaal tegen invloeden van buitenaf te beschermen. Het is een non-ferrometaal dat niet kan roesten, maar dat wel aangetast kan worden en daardoor zwart kan gaan afgeven.
Verzinken is noodzakelijk om te voorkomen dat uw kostbare materialen worden aangetast en gaan roesten. Het thermisch verzinken voorkomt dat ijzer in aanraking komt met zuurstof, zouten en vocht. Reeds in 1742 werd ontdekt dat dit mogelijk was door stalen onderdelen onder te dompelen in gesmolten zink.
Thermisch verzinken Bij thermisch verzinken vormt zich op het staal- oppervlak een gesloten zinklaag met een laagdikte van circa 45-200 µm. Afhankelijk van de staal- samenstelling kan de zinklaag veel dikker zijn. De laagdikte is groot ten opzichte van bijvoorbeeld een elektrolytisch aangebrachte zinklaag.
Dompelverzilveren kan plaatsvinden nadat het aluminium is geanodiseerd. Het proces komt heel sterk overeen met dat van het verzilveren van glas. Bij een dergelijk proces wordt het aluminium ontvet, geëtst in verdund zoutzuur met of zonder salpeterzuur en gespoeld met gedestilleerd water.
Zink is niet magnetisch. Daarom wordt bij het meten van de (verf)laagdikte op gegalvaniseerd staal door middel van elektromagnetisch of magnetische meetinstrumenten de opgetelde dikte van de zinklaag en de coatinglaag gemeten. Zink kan een zilverachtige metaalglans hebben, maar ook grijsachtig mat.
Bij thermisch verzinken wordt het staal ondergedompeld in een zinkbad met vloeibaar zink van 450 ºC. Tijdens het verzinken legeert het zink met het staal en ontstaat er een onverbrekelijke laag. Deze laag kan zich echter alleen maar vormen op een absoluut schoon staaloppervlak.
Metalliseren (ook wel “schooperen”, “thermisch spuiten” genoemd) is het thermisch aanbrengen (spuiten) van vloeibaar gemaakte legeringen van 85 % zink met 15 % aluminium op een vooraf rein en ruw gestraald staaloppervlak.,Hierbij wordt de zink/alu draad door een spuitpistool getransporteerd en middels een vlam verhit.
Ondanks dat een RVS schroef vaak duurder is dan verzinkt is het op de lange termijn toch een betere keuze. Met name bij gebruik in de agrarische sector is RVS met zijn antioxiderende eigenschappen zeer aan te bevelen.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Thermisch verzinkt staal gaat minimaal 30 jaar mee. Is er een dikke zinklaag aangebracht? Dan kan dit wel zo'n 50 jaar meegaan.
Blauw of wit verzinken is een oppervlaktebehandeling waarbij zink elektrolytisch wordt aangebracht op het oppervlak om het product te verfraaien (decoratieve deklaag) en een zekere corrosiebestendigheid te geven. Door na het verzinken de zinklaag te passiveren wordt het oppervlak minder snel vatbaar voor oxidatie.
Het lassen van thermisch verzinkt staal is in principe niet anders dan het lassen van onverzinkt staal. Onderzoek heeft aangetoond dat de mechanische eigenschappen van staal, verzinkt of onverzinkt, gelast of niet gelast, hetzelfde zijn. Wel dient de nodige aandacht aan de omgeving van de las besteed te worden.