Hoewel er geen strakke definities bestaan, lijkt er consensus te bestaan over wat professionals en bewoners onder klein wonen verstaan: wonen op maximaal 50m2. In grotere steden associeert men klein wonen vaker met oppervlakten tot 30m2 of 40m2.
Weinig kamers is minder werk en hierdoor dus meer tijd over aan het einde van de dag. Minder spullen betekent dan weer minder opruimen. Verder: minder afwas, minder stofzuigen, minder afstoffen, minder reparaties, … Genieten hoor, zoveel extra tijd voor ontspanning in een huis dat vrijwel steeds op orde is.
De prijzen voor tiny houses verschillen behoorlijk, maar gemiddeld genomen ben je tussen de 20.000 en 100.000 euro kwijt. En dan ligt het er natuurlijk aan of je zelf bouwt, laat bouwen of iets koopt dat al klaar is."
Als je in een Tiny house wilt wonen, heb je – net als wanneer je in een regulier huis wilt wonen – te maken met allerlei wet- en regelgeving. Zo mag je je huisje niet zomaar ergens neer zetten, maar alleen op een plek die een woonbestemming heeft.
Normaal gezien mag je in de meeste gemeentes 'kampeermiddelen' voor eigen gebruik op je eigen terrein plaatsen. Alles wijst er dus op dat je zeker en vast een tiny house zou mogen bouwen op jouw grond als er al iets staat, en waarschijnlijk zelfs zonder vergunning, maar dit zou niet kunnen dienen als een vast adres.
Een kleine woning schreeuwt om licht! Lichte kleuren in je interieur zullen het natuurlijke licht dat je in je woning binnen krijgt alleen maar versterken. Lichte kleuren reflecteren licht, donkere kleuren absorberen het. Allerlei redenen dus om zoveel mogelijk lichte kleuren te gebruiken in je kleinere woning!
Optrekje = 1) Eenvoudig huisje 2) Eenvoudige woning 3) Huis 4) Klein buitenhuis 5) Klein buitenverblijf 6) Klein verblijf 7) Kleine bungalow 8) Kleine woning 9) pied-à-terre 10) Stulp 11) Verblijf 12) Woning 13) Zomerhuisje...
Een compacte woonkamer wil zeggen dat je echt tussen twee muren een kleine zithoek moet creëren. Dat kan soms nogal krap zijn, maar wij noemen het liever compact. Een compacte woonkamer is juist ook heel erg knus en door slim om te gaan met de ruimte kan deze toch ook gezellig en functioneel ingericht worden.
Plaats TV in een rustig gedeelte
Voorkom dat je tijdens het kijken van je favoriete programma last hebt van mensen die voor het scherm lopen. Zet je TV dus niet pontificaal in het midden van je huiskamer, maar gebruik een rustig hoekje waar niet vaak wordt gelopen. Zet daarbij ook geen meubels voor de televisie.
Zet meubels niet te dicht bij elkaar, zo krijg je een ruimtelijk effect en maken ze een grootse indruk. Zet niet alle meubels tegen de muur. Schuif de bank eens een halve meter van de muur af of zet de eettafel los. Kies juist in een klein huis voor een ronde tafel die je los in de ruimte zet.
Zorg ervoor dat er geen lampen direct op het scherm schijnen en zet je TV niet recht tegenover of voor een raam. Het felle zonlicht kan zeer vermoeiend zijn voor de ogen.
Zet een bank niet tegen de muur maar laat een ruimte vrij achter, dat hoeft niet meer te zijn dan 20 cm. Het lijkt dan alsof de bank tegen de muur staat. Dit is gezichtsbedrog, je ogen kunnen de afstand tussen de bank en de muur niet goed inschatten.
Een woonkamer van 30 m² is van gemiddelde grootte, 60m² is enorm en 15m² is erg klein.
Maak het gezellig met accessoires
Vooral kussens en plaids op de bank, een vloerkleed in de zithoek en gezellige planten hebben veel invloed op de sfeer in je mooie woonkamer. Ook mooie bloemen op tafel, sfeervolle kandelaars en decoratieve objecten doen wonderen.
Een villa is een royale vrijstaande eengezinswoning met twee of meer verdiepingen, omgeven door een grote vrije ruimte in de vorm van tuin of water.
Woningen kunnen in een grote verscheidenheid van configuraties worden gebouwd. Een algemeen onderscheid is tussen een huis/eengezinswoning en een flat/appartement, maar er zijn nog veel meer onderverdelingen mogelijk, zoals dat hieronder is vermeld.
Een halve woning bestond uit een woonkamer, met een alkoof waarin een of twee bedsteden en een keuken. De plee was soms in de eigen woning maar vaak ook op de gang, dan moest hij gedeeld worden met de buren.
Gelukkig zijn er steeds meer plekken waar je voor langere tijd (10 tot 15 jaar) of zelfs permanent kunt staan. Op de website van Tiny House Nederland vind je voorbeelden van zulke Tiny House projecten in heel Nederland.”
Dit is de prijs exclusief grond. De grond kun je huren of kopen. Wat kost een tiny house van 50 m2? Tiny houses kosten tussen de 30.000 en 80.000 euro, waarbij grotere en luxere huizen duurder zijn.
Op dit moment mogen we er dus minimaal 5 en maximaal 10 jaar staan.
Voor de Tiny Duo betalen ze rond de € 80.000,-, de kavel van 317 m2 kost € 100.000,-.
Je kunt twee of drie zonnepanelen op het dak van een gemiddeld tiny house plaatsen, wat niet genoeg zal zijn om de energiebehoeften van de meeste mensen te dekken, zelfs niet de bewoners van een tin house. Met een op de grond gemonteerd systeem kunt je zoveel panelen installeren als dat je nodig heeft.
Voor het bouwen van een Tiny House zal volgens de wetgeving een omgevingsvergunning aangevraagd moeten worden. Een van de eisen om deze te krijgen is dat het gebouw voldoet aan het Bouwbesluit 2012, een wetgeving waar ook een Tiny House onder valt.
De oppervlakte van een micro appartement is vaak maar tussen de 20 en 50 vierkante meter, erg klein dus. De kleine woning is daarom niet ideaal voor grote gezinnen en oudere mensen. Omdat het appartement erg klein is zal er veel in en uit geklapt moeten worden.