Met status deel je tekst-, foto-, video- en GIF-updates die na 24 uur verdwijnen. Deze status is ook end-to-end versleuteld. Om statusupdates te ontvangen van en te sturen naar je contacten dienen zowel jij als je contacten elkaars telefoonnummer te hebben opgeslagen in het adresboek van jullie telefoons.
Je statusupdates kunnen alleen gezien worden door mensen van wie je het telefoonnummer in je adresboek hebt opgeslagen en die je telefoonnummer in hun adresboek hebben opgeslagen. Je kunt ervoor kiezen om je statusupdates te delen met al je contacten of alleen de contacten die je hebt geselecteerd.
Je kunt in de instellingen niet aangeven wie je online-status mag zien. Er zijn een aantal redenen waarom je de Laatst gezien-informatie van een contact mogelijk niet ziet: Je contact heeft zijn/haar privacyinstellingen aangepast. Je hebt in je privacyinstellingen de functie Laatst gezien niet beschikbaar gesteld.
Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
WhatsApp werkt aan de mogelijkheid om je 'nu online'-status volledig af te schermen. Dat kon al wat betreft de 'voor het laatst gezien'-status, maar gebruikers vonden dat dat nog niet genoeg privacy bood. De WhatsApp-specialisten van WABetaInfo schrijven dat de functie eraan komt voor Android, iOS, macOS en Windows.
Het antwoord is ja, maar alleen als jij (of iemand anders) daar toestemming voor geeft. Zo zit het. Standaard zijn WhatsApp-berichten beveiligd met end-to-end-encryptie. Deze versleuteltechniek zorgt ervoor dat niemand de inhoud van berichten kan lezen, behalve de verzender en ontvanger.
Met status deel je tekst-, foto-, video- en GIF-updates die na 24 uur verdwijnen. Deze status is ook end-to-end versleuteld. Om statusupdates te ontvangen van en te verzenden naar je contacten dienen zowel jij als je contacten elkaars telefoonnummer te hebben opgeslagen in het adresboek van jullie telefoons.
Je kunt de statusupdates van individuele contacten dempen zodat deze niet meer bovenaan het tabblad Status verschijnen.
De nieuwe functie, die WhatsApp Call genoemd wordt, maakt het mogelijk om te bellen als er een actieve internetverbinding is, of dit nu mobiele data of WiFi betreft. Hierdoor kan er 'gratis' gebeld worden met contactpersonen op WhatsApp, los van de kosten die een databundel eventueel met zich meebrengt.
Op elke plek of in elke app waarvoor je Status Actief hebt uitgeschakeld, kun je niet zien wanneer vrienden en contacten actief zijn of onlangs actief zijn geweest.
Als je het gesprek opent, zie je 'laatst gezien: (datum) om (tijd)' onder de naam van de contactpersoon, bovenaan je scherm. Dit is de datum en tijd waarop deze contactpersoon voor het laatst in WhatsApp is geweest. Als je 'Online' ziet onder de naam, betekent dit dat je contactpersoon nu WhatsApp open heeft staan.
Onopgemerkt appen
Als je onopgemerkt of vertrouwelijk wil appen is Whatsapp dus niet echt ideaal. Daar is de app Telegram geschikter voor. Die kan je namelijk vergrendelen met een wachtwoord en vingerafdruk.
Geen verplichting en geen mogelijkheid. Telefoongesprekken kunnen afgetapt worden door politie, het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Bij de meeste chatdiensten zoals WhatsApp en Signal kan dat niet.
Bij WhatsApp-hacking wordt je WhatsApp-account overgenomen door iemand anders. Diegene kan dan vanuit jouw account berichten sturen. Het is mogelijk om je WhatsApp-account op een extra apparaat te installeren. En daar maken criminelen gebruik van.
Tot slot: de geblokkeerde kan niet langer updates van je profielfoto op WhatsApp zien. Wanneer jij een nieuwe foto uploadt kunnen 'normale' contacten deze zien, maar je geblokkeerde niet. Hij of zij ziet nog steeds de profielfoto die je had toen je diegene blokkeerde.
Geblokkeerde contacten kunnen je niet meer bellen of berichten sturen. De functie Laatst gezien, je online status, statusupdates en veranderingen die je maakt aan je profielfoto zijn niet meer zichtbaar voor geblokkeerde contacten.
Wanneer iemand niet opneemt, dan gaat de telefoon een paar keer over en schakelt daarna over op voicemail. Wanneer iemand je wegdrukt gaat de telefoon een stuk minder over. Ben je echter geblokkeerd, dan zal de telefoon slechts één keer overgaan en daarna doorschakelen naar voicemail.
Dat doe je door de vliegtuigmodus in te schakelen, het bericht te lezen, de app volledig afsluiten en de vliegtuigmodus weer uit te schakelen.
Kort gezegd: één grijs vinkje betekent dat een bericht is verzonden, twee grijze vinkjes betekent dat het bericht is aangekomen op de telefoon van de ontvanger en twee blauwe vinkjes betekent dat de ontvanger het bericht heeft gelezen.
De 'laatst gezien'-status is privacygevoelig omdat het aangeeft wanneer iemand de app voor het laatst heeft gebruikt. Dat is een manier om erachter te komen of iemand een bericht heeft kunnen lezen, zelfs als de persoon de leesbevestigingen in de app heeft uitgeschakeld.